Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Terapija bez lijekova

Magnetom protiv ovisnosti – riješite se kockanja, pušenja, alkohola i prejedanja

stimulacija mozga
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
30.09.2016.
u 14:42

Liječenje dubinskom magnetskom stimulacijom nije dostupno u okolnim zemljama, a uređajem se ponajviše koriste u Americi i Izraelu

Psihijatrijska bolnica “Sveti Ivan” na Jankomiru nabavila je posljednju generaciju uređaja za magnetsku stimulaciju mozga koji, u odnosu na starije modele, zahvaća bitno veće tj. dublje dijelove mozga.

Konkretno, novim uređajem stimulira se dio mozga odgovoran za užitak što otvara sasvim nove mogućnosti liječenja.

A za to u Jankomiru već imaju plan – TMS metodom će liječiti učestale ovisnosti poput one o cigaretama, alkoholu, kocki i hrani.

Edukacija na Harvardu

– Namjeravamo se koristiti uređajem i u preventivne svrhe jer je potvrđena njegova učinkovitost u liječenju raznih ovisnosti.

Liječenjem ovisnosti o pušenju, alkoholu, kocki i prejedanju, ali i bulimije djelovali bismo preventivno i napravili dugoročno velike uštede – objašnjava doc. prim. dr. sc. Igor Filipčić, ravnatelj PB Sveti Ivan koji je edukaciju za ovu metodu liječenja završio na Harvard Medical School.

Očekuje se odgovor Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje o pokrivanju liječenja pacijenata s problemima ovisnosti koje je dr. Filipčić nabrojio.

Značilo bi to riješiti se ovisnosti o pušenju, kocki, alkoholu ili hrani na crvenu uputnicu, bezbolno i bez nuspojava tretmanima od 20 minuta koji se ponavljaju 12 puta, koliko traje jedna kura liječenja.

A cijeli postupak liječenja izgleda jednako kao i kod “običnog” uređaja za moždanu stimulaciju osim što pojedini tretman traje kraće, 20 minuta, i zvuk magneta nešto je tiši nego kod standardnog uređaja.

U praksi to izgleda ovako: pacijent sjedi na stolcu s “kapom” na glavi, u ušima ima slušalice da ne čuje lupkanje magneta i gleda TV.

Inače, stručni naziv ove metode liječenja glasi – duboka transkranijalna magnetska stimulacija (deep TMS), a najjednostavnije je reći da je to suvremena zamjena za nekadašnje elektrošokove.

Dr. Filipčić posebno ističe da nema ozbiljnijih nuspojava pa navodi da su dosad zabilježene samo glavobolja i bol u vratu koje su riješene analgetikom.

Drugi projekt koji je u planu liječničkog tima s Jankomira jest korištenje TMS terapije u rehabilitaciji oboljelih od moždanog udara. Istraživanja su, kaže dr. Filipčić, pokazala da se motoričke funkcije nakon moždanog udara uz ovu metodu liječenja poboljšavaju tri do četiri puta brže.

Liječenje depresije

Liječenje dubinskom magnetskom stimulacijom nije dostupno u okolnim zemljama, a uređajem se ponajviše koriste u Americi i Izraelu.

Iz potonje zemlje stigao je i ovaj primjerak u Sveti Ivan gdje najavljuju osiguravanje posebnih termina za branitelje s dijagnozom PTSP-a i depresije, bolesti za koje su pojedini radovi dokazali visoku učinkovitost liječenja.

No može li i koliko stimulacija mozga magnetom izliječiti depresiju?

Odgovor na to pitanje stići će do kraja godine iz bolnice koja jedina u Hrvatskoj provodi ovakvu metodu liječenja, a iskustva će objaviti u znanstvenom radu. S dijagnozom depresije imali su i dvije pacijentice iz inozemstva, a veliki optimizam daju dosadašnji rezultati prema kojima se pacijentima bitno smanji ili im se potpuno ukine terapija lijekovima!    

>> 'Sve je u glavi': Koliko nikotin zapravo izaziva ovisnost? 

>> Prestanak pušenja neće vas 'spasiti'. Evo što se događa u tijelu godinama poslije

Komentara 7

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
14:55 30.09.2016.

Hm, da. Sve je u glavi, a ponešto i u novčaniku. Sada ne jedem, ne pijem, ne pušim, ne jeb.., ne drogiram se, ne prostituiram se, a još malo ću i disati par-nepar. Jedini uzrok ovako izvrsne situacije je neimanjeje novaca. Dakle, besparica puno bolje liječi od ovih sa psihijatrije.

PA
pan-am
14:57 30.09.2016.

Prije se to zvalo Lobotomija, a sad magnet !!!

MA
Malenkost
14:46 30.09.2016.

Nadriljecnistvo s plahtom Pseudoznanosti. Ajeme. A sto je s Medugorjem i Krunicom? a Akupunktura?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije