Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CIGARETE VS. MOZAK

'Sve je u glavi': Koliko nikotin zapravo izaziva ovisnost?

Pušenje
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
1/5
14.09.2016.
u 22:30

Koliko je zapravo snažan naš um i koliko utječe na želje i potrebe?

Istraživanje je potvrdilo: Nikotin će vas kontrolirati samo ako u to vjerujete. On vas treba jednako kao što i vi trebate nikotin. Ta slatka dopaminska bomba dogodit će se samo ako joj to dopusti vaš mozak, prenosi portal Popular Science.

Provedena studija pokazala je kako su samo pušači koji su vjerovali kako njihova cigareta sadrži nikotin dobili željenu satisfikaciju. Svi ostali, čak i kada bi u pitanju bila obična cigareta, vjerovali su kako će ih duhan bez nikotina ostaviti i bez željenog osjećaja.

Istraživanje je provedeno nad 24 kroničnih pušača koji su dobili po 4 cigarete, od kojih su samo dvije sadržavale nikotin. Kada su uzimali 'prave' nikotinske cigarete za koje im je rečeno da nemaju nikotin, izostala je reakcija u mozgu koja je odgovorna za želje i potrebe ovisnika.

I obrnuto. Kad su uzeli cigarete za koje im je rečeno kako imaju nikotin, želje pušača su zadovoljene.

Zaključak je jednostavan. Nije nikotin taj o kojem smo ovisni. 'Sve je u glavi'. Ono što prethodi uzimanju nikotina, taj nalet želje, činjenica kako će vaše tijelo dobiti ono za čime žudi - to je ono što vas čini ovisnicima.

>> E-cigarete u nas se neće smjeti reklamirati ni kupiti preko weba

Ključne riječi

Komentara 4

TH
than
01:06 15.09.2016.

Pa sve je u umu. Ne znam sto je tu novo... Tko odluci prestati, prestati ce... Cak i sa tezim drogama.

Avatar fenixem
fenixem
09:47 15.09.2016.

Upravo tako!!prije dva dana napunio sam sam 7mj bez cigarete!!bio sam pusac 34god!!jednostavno sam sebi zabranio i kontrolirao se!!sad je super i sve je lakse!!prema tome onaj tko kaze da ne moze ostaviti,on je samo jaaako slab!!!i nema nikakvu kontrolu nad sobom!!!sve se moze kad se zeli!!konacno disem punim plucima!!a bice jos bolje!!!ja sam to dokazao,SEBI!!!

Avatar zong
zong
07:25 15.09.2016.

Nije nikotin toliko strašan za ovisnost koliko su supstance koje se još namjerno, dodatno, mješaju sa duhanom baš sa namjerom duhanske industrije da se izazove jedan blaži oblik ovisnosti. U dimu cigarete ima samo 70 supstanci koje izazivaju rak a koliko ih još ima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije