Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'UŠTEDIM I 50 EURA'

Neobične scene uz granicu: Svaki drugi auto je iz Mađarske, dolaze u Hrvatsku po jeftinije gorivo

Poskupljenje goriva
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
07.01.2023.
u 20:00

Prije ukidanja državnih subvencija u prosincu, Mađari su plaćali od 40 do 60 posto nižu cijenu goriva

Brojni hrvatski građani, koji žive u blizini državne granice, današnji su dan iskoristili za kupovinu namirnica inozemstvu, primarno u BiH i Srbiji. Na granici Hrvatske i Mađarske situacija je ponešto drugačija jer brojni Mađari dolaze kod nas po gorivo. U Donjem Miholjcu, primjerice, na benzinskoj postaji bila je velika gužva, a gotovo svaki automobil je bio iz Mađarske. 

- Uštedim 50 eura točeći gorivo ovdje, puni spremnik. U Mađarskoj je jako skupo - rekao je za HRT Istvan iz Pečuha.

- Ako ovdje kupim tri litre goriva, uštedim gotovo jedan euro. U Mađarskoj je litra oko 2 eura, a ovdje je euro i 47 centi - kazao je Jozsef.

Naime, prije ukidanja državnih subvencija u prosincu, Mađari su plaćali od 40 do 60 posto nižu cijenu goriva. U Hrvatskoj se, osim na benzinskim postajama, mnogo Mađara nalazi i u supermarketima, a to primjećuju i stanovnici. 

- Samo po higijenu dolaze. Kad je kod nas toalet papir 28 kuna. Isključivo to, higijenu, omekšivači, prašak - komentirala je žena iz Donjeg Miholjca. 

Hrvatima je u Mađarskoj isplativo kupiti tek nekolicinu proizvoda. Tamo su, primjerice, jeftiniji pivo, sokovi i određeno meso.

VIDEO Donosimo popis stvari koje ne smijete nositi preko granice. Kazne mogu iznositi i preko 13.000 eura

Ključne riječi

Komentara 68

PR
pravednik2
22:20 07.01.2023.

Donedavno su neki ovdje slavili mađarskog predsjednika zbog jeftinog goriva. A što sada?

PE
pežo
20:06 07.01.2023.

Mađarima treba prodavati po onim cijenama kojima su oni nama prodavali -bez subvencija države ali plenki nema hrabrosti.

Avatar spremno zidam
spremno zidam
21:59 07.01.2023.

Usli smo jedno sasvim novo razdoblje trzisne realnosti. Samo nasi trgovci toga ocito jos nisu svjesni. U srijedu sam, iz ciste znatizelje, sjeo popodne u kola i odvezao se u Sloveniju u jedan supermarket, lanac koji posluje i u HR. Napunili smo kolica stvarima koje i inace kupujemo i platili ceh nesto malo vise od 138€. Poslije smo sjeli doma s tim racunom i usporedili cijene…. ustanovili smo da su nas ta kolica koštala ravno 43€ (!) manje u Sloveniji nego sto bi platili u istom ducanu u ZG. Posebno mi je bilo drago otkrice da su npr. Franckova kava, Ozujsko pivo, Jamnica ili npr Gavriloviceva salama, u Sloveniji jeftiniji i do 30% nego u HR (!). Zakljucke izvucite sami. Ja sam svoje izvukao. Sad kad nema granice, s Tresnjevke sam u tom supermarketu za manje od pola sata. Najmanje jednom mjesecno cu ici tamo u nabavku svega sto je jeftinije i napuniti gepek. Kao nekad u Graz. Zato jer mogu. Zato jer se isplati. I zato jer, ako nas bude dovoljno takvih, nasi “drumski razbojnici” ce morati sniziti cijene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije