Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKAV GAF

Lokalni učitelj restaurirao umjetničko djelo pa zgrozio cijelo selo

Foto: Screenshot/YouTube
26.06.2018.
u 17:46

Lokalnom učitelju zanatske radinosti povjerena je restauracija kipa sv. Jurja iz 16. stoljeća unutar crkve u gradu Navarri 16., ali konačan rezultat zgrozio je sve prisutne.

Još jedno srednjovjekovno umjetničko djelo uništeno je tijekom restauracije, a lokalne vlasti su nevjerojatno bijesne zbog ovog događaja. Lokalnom učitelju zanatske radinosti povjerena je restauracija kipa sv. Jurja iz 16. stoljeća unutar crkve u gradu Navarri 16., ali konačan rezultat zgrozio je sve prisutne, prenosi DailyMail

Ono što je zaista kontroverzno jest činjenica da je ovaj događaj povezan sa sagom "Ecce Homo" koja je maleno selo Burgos učinila slavnim  kada je 80-godišnjak pokušao obnoviti sliku Isusa, što je završilo poprilično slično. 

Kip Sv. Jurja i Zmaja zauzima ponosno mjesto u crkvi San Miguel de Estella u Navarri. 

Vjeruje se da je ovo umjetničko djelo staro najmanje 500 godina, a pokazuje sv.Jurja u oklopu na konju sa zmajem ispod. Kip je izvorno ukrašen u drevnom stilu poznatom kao "polikrom" u kojem se koriste različite boje, ali mu je bilo potrebno hitno obnavljanje zbog propadanja. Konzervatori kažu kako je restauriranje trebalo povjeriti stručnjaku, a ne maloj umjetničkoj školi na zahtjev lokalnog svećenika.

Rezultat je izazvao ogorčenje u Navarri, a ljudi se i dalje pitaju što se dogodilo ovoj skulpturi. Nakon što su ga izbrusili, pokrili površinu žbukom, premazali jedinstvenim bojama posebno na licu, kip više podsjeća na lutku, a manje na umjetničko djelo

Gradsko vijeće kaže da nije dalo odobrenje za rad. 

- Restauracija mora biti dovoljno dobra da podsjeća na djelo iz 16. stoljeća, a s ovom skulpturom moramo biti vrlo oprezni jer se može izgubiti cijeli originalni sloj, ističe Koldo Leoz, gradonačelnik Estelle.

Stručnjaci će sada proučiti obnovljeni kip kako bi provjerili je li oštećen zauvijek. 

1/6

Komentara 2

DO
dokrastavca
18:53 26.06.2018.

Aaa u pm ! Steta

ZA
zarac
12:06 27.06.2018.

Ovo je neki veliki ljubitelj lika i djela Mr. Beana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije