Naslovnica Vijesti Hrvatska

Lokalni izbori 2013. prema postojećem teritorijalnom ustroju

U planu je promjena načina izbora zamjenika gradonačelnika i načelnika, koji bi se birali u predstavničkim tijelima, a ne izravno na izborima
04. travnja 2012. u 13:23 1 komentara 1 prikaza
arsen bauk
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Lokalni izbori 2013. godine održat će se prema postojećem teritorijalnom ustroju, a o decentralizaciji će se nakon izbora otvoriti široka javna rasprava. Istaknuo je to u Čakovcu ministar uprave Arsen Bauk. Gradonačelnici i načelnici birat će se i dalje izravno jer je takav način izbora u politički život donio više pozitivnog nego negativnog, no u Vladi planiraju i neke promjene vezane uz odnos predstavničkih tijela te gradonačelnika i načelnika.

– U praksi smo se susretali s blokadama funkcioniranja institucija gradova i općina pa smo najbliže rješenju da se u slučaju prijepora između predstavničkog tijela i načelnika izbori organiziraju istodobno i za vijeća i za načelnike – najavio je ministar Bauk. U planu je i promjena načina izbora zamjenika gradonačelnika i načelnika, koji bi se birali u predstavničkim tijelima, a ne izravno na izborima. Zamjenike bi predlagali gradonačelnici i načelnici.

– Ovakav model izbora zamjenika kakav imamo sada nema nijedna europska država, pa u tome više nećemo biti unikat – kazao je.

Elipso

  • Niki22:

    I ovdje, za ovog čak ne ni profu, nego nastavnika matematike, vrijedi isti komentar, kao kod ministrice Holly... Zaista, kad bih želio otvoriti ikakav obrt, dobro bih se "otelio" za ispuniti sve kvalifikacije i svu "struku i nauku", ali ministar ... prikaži još! u Vladi RH to ne mora/treba ispunjavati! A vi svi, koji imate potrebnu kvalifikaciju, marš na biro (u red) i "čekajte dok trava naraste"!