Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gradonačelnici o 'lex šerif': Dva dulja mandata su dovoljna

Neposredni izbor lokalnih čelnika vrhunac je demokracije, narod nas izravno bira, a zovu nas šerifima, kaže Pauk
24. kolovoza 2017. u 20:12 2 komentara 506 prikaza
Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Najzanimljivija ideja u izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi, budući da je poznato da se zakon mijenja kako bi se spriječilo rušenje lokalnih čelnika na proračunima, jest ona o ograničavanju mandata gradonačelnicima, načelnicima i županima. Budući da će izmjene zakona tek ići u javnu raspravu, još je nepoznato kako će on točno izgledati, ali prijedlog o ograničavanju mandata, na vjerojatno osam godina, izazvao je veliki interes i raspravu.

Ministar Lovro Kuščević dovršio je prijedlog izmjena zakona 'Lex šerif' Gradonačelnici ne dulje od 8 godina?

Koncentracija moći loša

Gradonačelnici, očekivano, nisu oduševljeni tom idejom (pa ni neki HDZ-ovi čelnici iako izmjene predlaže HDZ-ov ministar uprave Lovro Kuščević), ali zato Ivica Vrkić, nestranački gradonačelnik Osijeka, podržava da se lokalnim čelnicima ograniči broj mandata, ali uz jedan uvjet. Vrkić, naime, predlaže da ograničenje bude dva mandata, ali da on traje pet ili sedam godina, što je duljina mandata u nekim europskim zemljama.

– Broj mandata treba ograničiti jer svaka koncentracija moći postaje kontraproduktivna. Meni je trebao jedan mandat da steknem potrebno iskustvo upravljanja gradom kako bih u drugom mandatu mogao biti još učinkovitiji gradonačelnik, tako da su dva mandata svakako potrebna. No treba uzeti u obzir iskustva europskih zemalja, pa bi bilo najbolje da mandat traje pet ili sedam godina, uz ograničenje na dva mandata za lokalne čelnike – pojasnio je Vrkić svoj stav. On smatra da je u izmjenama zakona potrebno pronaći dobru mjeru i pozdravlja što se lokalne šefove neće olako moći rušiti na proračunu.

– Ako sam ja na neposrednim izborima osvojio 62 posto glasova, onda nije u redu da me trgovci u Gradskom vijeću ruše na proračunu zbog svojih interesa. Nije poanta da neposredno izabrani gradonačelnik cijeli mandat vodi računa samo o tome tko mu je “iza leđa” u Vijeću kako ne bi pao na proračunu, naš je posao upravljati gradom – rekao je Vrkić.

U povjerenstvu ministra Kuščevića koje radi na izmjenama zakona zastupljene su i udruga gradova kao i zajednica županija koje vode HDZ-ovi Željko Turk (gradonačelnik Zaprešića) i Goran Pauk (župan šibensko-kninski). I dok Turk kaže kako je on neutralan po pitanju ograničenja mandata lokalnim čelnicima jer smatra da to ima i pozitivnih i negativnih strana, pa se tome neće ni protiviti niti taj prijedlog podržavati, Pauk je izričito protiv toga da se lokalnim šefovima ograniči trajanje vlasti.

Ministar Zdravko Marić u Smjernicama za 2018. predvidio je povećanje izdataka za mirovine za milijardu kuna Uvijek gladna država ‘Tražili reformu lokalnih vlasti, a dobili blitzkrieg’

Obersnel protiv Koprića

– Neposredni izbor lokalnih čelnika vrhunac je demokracije, često nas se naziva lokalnim šerifima, a narod nas izravno bira na izborima. Protiv sam da se ograničava broj mandata, pogotovo u našem izbornom sustavu, ali opet treba uzeti u obzir da sam u tome i subjektivan budući da sam župan – komentirao je Pauk. Međutim, zaboravlja da se i predsjednika/cu RH bira neposredno, pa je mandat ograničen na dva mandata tj. deset godina. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je upravo osvojio šesti mandat u metropoli, jučer nije htio komentirati prijedlog o ograničavanju mandata, poručivši da će o tome moći nešto reći kada zakonski prijedlog dođe u Sabor. No zato se s HDZ-ovim Paukom slaže SDP-ov gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel koji ne vidi smisao da se čelnicima diraju mandati, ali napominje da je njemu ovo zadnji gradonačelnički mandat i da mu je, zapravo, svejedno.

– U europskim je zemljama različita praksa, negdje su mandati ograničeni, a negdje nisu. Iskreno, ja ne vidim razloga zašto bi se oni ograničavali. No budući da nakon ovog mandata idem u mirovinu, jer osim što sam dugo gradonačelnik imam i godina, svejedno mi je što će na kraju biti – dodao je. Iako je Obersnel indiferentan prema izmjenama zakona, ipak ga frustrira što se lokalne čelnike naziva šerifima i poručuje da gradonačelnici “uvijek nekome smetaju”. Obrecnuo se i na profesora Ivana Koprića, koji je šef SDP-ova savjeta za lokalnu samoupravu i najveći autoritet u RH za to područje, kada smo spomenuli da je njegova analiza pokazala da neposredni izbori lokalnih čelnika nisu ostvarili očekivanja o većoj izlaznosti birača, većoj participaciji građana u politici itd.

– Koprić u životu nikada ništa nije radio osim što je profesor i on je najveći stručnjak za lokalnu samoupravu – otresao se Obersnel. Andro Krstulović Opara, HDZ-ov gradonačelnik Splita, kaže pak da je on samo 2,5 mjeseca gradonačelnik i da nije kompetentan ocjenjivati treba li ograničavati mandate. No uvjeren je da će Split voditi osam godina, dakle dva mandata.

Goran Pauk Županije moraju imati veće ovlasti jer sve obavljamo efikasnije od države Lovro Kuščević MINISTAR RAZMATRA Lokalnim čelnicima ograničiti broj mandata: Evo što bi se još moglo mijenjati novac, kune JOSIP BOHUTINSKI Gradovi nemaju više opravdanje za povećanje prireza

Nema međunarodnog standarda o tome koliko se dugo može vladati

Profesor Ivan Koprić, stručnjak za lokalnu samoupravu, kaže da njegov stav blago preteže na stranu ograničenja mandata lokalnim čelnicima. Objasnio je da ne postoji međunarodni standard kada je riječ o duljini trajanja vlasti lokalnih šefova, jer je praksa u europskim zemljama različita.

– Ako gledamo da lokalne čelnike građani biraju izravno, onda možemo reći da mandat ne treba ograničavati. Ali ako znamo da i predsjednik RH, koji je izravno biran, ima ograničen mandat, onda prvi argument pada u vodu – rekao je Koprić.

Slaže se da bi ograničenje mandata lokalnim šefovima mogla biti protuteža odluci da se onemogući njihovo olako rušenje na proračunima. Zato njegov stav, kako je rekao, blago preteže na stranu da bi im ipak trebalo ograničiti koliko dugo mogu biti lokalni šefovi.

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
  • golub Vaso:

    nema ništa od ograničenja broja mandata

  • xy244:

    sto je to ? kao komunizam- instaliraj i vladaj bez volje biraca i kontrole ?