Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izmjene zakona

Gradonačelnici o 'lex šerif': Dva dulja mandata su dovoljna

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
1/4
24.08.2017.
u 20:12

Neposredni izbor lokalnih čelnika vrhunac je demokracije, narod nas izravno bira, a zovu nas šerifima, kaže Pauk

Najzanimljivija ideja u izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi, budući da je poznato da se zakon mijenja kako bi se spriječilo rušenje lokalnih čelnika na proračunima, jest ona o ograničavanju mandata gradonačelnicima, načelnicima i županima. Budući da će izmjene zakona tek ići u javnu raspravu, još je nepoznato kako će on točno izgledati, ali prijedlog o ograničavanju mandata, na vjerojatno osam godina, izazvao je veliki interes i raspravu.

Koncentracija moći loša

Gradonačelnici, očekivano, nisu oduševljeni tom idejom (pa ni neki HDZ-ovi čelnici iako izmjene predlaže HDZ-ov ministar uprave Lovro Kuščević), ali zato Ivica Vrkić, nestranački gradonačelnik Osijeka, podržava da se lokalnim čelnicima ograniči broj mandata, ali uz jedan uvjet. Vrkić, naime, predlaže da ograničenje bude dva mandata, ali da on traje pet ili sedam godina, što je duljina mandata u nekim europskim zemljama.

– Broj mandata treba ograničiti jer svaka koncentracija moći postaje kontraproduktivna. Meni je trebao jedan mandat da steknem potrebno iskustvo upravljanja gradom kako bih u drugom mandatu mogao biti još učinkovitiji gradonačelnik, tako da su dva mandata svakako potrebna. No treba uzeti u obzir iskustva europskih zemalja, pa bi bilo najbolje da mandat traje pet ili sedam godina, uz ograničenje na dva mandata za lokalne čelnike – pojasnio je Vrkić svoj stav. On smatra da je u izmjenama zakona potrebno pronaći dobru mjeru i pozdravlja što se lokalne šefove neće olako moći rušiti na proračunu.

– Ako sam ja na neposrednim izborima osvojio 62 posto glasova, onda nije u redu da me trgovci u Gradskom vijeću ruše na proračunu zbog svojih interesa. Nije poanta da neposredno izabrani gradonačelnik cijeli mandat vodi računa samo o tome tko mu je “iza leđa” u Vijeću kako ne bi pao na proračunu, naš je posao upravljati gradom – rekao je Vrkić.

U povjerenstvu ministra Kuščevića koje radi na izmjenama zakona zastupljene su i udruga gradova kao i zajednica županija koje vode HDZ-ovi Željko Turk (gradonačelnik Zaprešića) i Goran Pauk (župan šibensko-kninski). I dok Turk kaže kako je on neutralan po pitanju ograničenja mandata lokalnim čelnicima jer smatra da to ima i pozitivnih i negativnih strana, pa se tome neće ni protiviti niti taj prijedlog podržavati, Pauk je izričito protiv toga da se lokalnim šefovima ograniči trajanje vlasti.

Obersnel protiv Koprića

– Neposredni izbor lokalnih čelnika vrhunac je demokracije, često nas se naziva lokalnim šerifima, a narod nas izravno bira na izborima. Protiv sam da se ograničava broj mandata, pogotovo u našem izbornom sustavu, ali opet treba uzeti u obzir da sam u tome i subjektivan budući da sam župan – komentirao je Pauk. Međutim, zaboravlja da se i predsjednika/cu RH bira neposredno, pa je mandat ograničen na dva mandata tj. deset godina. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je upravo osvojio šesti mandat u metropoli, jučer nije htio komentirati prijedlog o ograničavanju mandata, poručivši da će o tome moći nešto reći kada zakonski prijedlog dođe u Sabor. No zato se s HDZ-ovim Paukom slaže SDP-ov gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel koji ne vidi smisao da se čelnicima diraju mandati, ali napominje da je njemu ovo zadnji gradonačelnički mandat i da mu je, zapravo, svejedno.

– U europskim je zemljama različita praksa, negdje su mandati ograničeni, a negdje nisu. Iskreno, ja ne vidim razloga zašto bi se oni ograničavali. No budući da nakon ovog mandata idem u mirovinu, jer osim što sam dugo gradonačelnik imam i godina, svejedno mi je što će na kraju biti – dodao je. Iako je Obersnel indiferentan prema izmjenama zakona, ipak ga frustrira što se lokalne čelnike naziva šerifima i poručuje da gradonačelnici “uvijek nekome smetaju”. Obrecnuo se i na profesora Ivana Koprića, koji je šef SDP-ova savjeta za lokalnu samoupravu i najveći autoritet u RH za to područje, kada smo spomenuli da je njegova analiza pokazala da neposredni izbori lokalnih čelnika nisu ostvarili očekivanja o većoj izlaznosti birača, većoj participaciji građana u politici itd.

– Koprić u životu nikada ništa nije radio osim što je profesor i on je najveći stručnjak za lokalnu samoupravu – otresao se Obersnel. Andro Krstulović Opara, HDZ-ov gradonačelnik Splita, kaže pak da je on samo 2,5 mjeseca gradonačelnik i da nije kompetentan ocjenjivati treba li ograničavati mandate. No uvjeren je da će Split voditi osam godina, dakle dva mandata.

Komentara 2

GV
golub Vaso
22:37 24.08.2017.

nema ništa od ograničenja broja mandata

AM
AMD------------------------
20:16 24.08.2017.

sto je to ? kao komunizam- instaliraj i vladaj bez volje biraca i kontrole ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije