Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posjet njemačkoj

Lijevi parlamentarci bojkotiraju govor pape Benedikta XVI.

papa Benedikt XVI.
19.09.2011.
u 09:59

Geslo 21. papina putovanja izvan Apeninskog poluotoka jest “Tamo gdje je Bog je budućnost”.

Oko stotinu parlamentaraca, od njih 620 u Bundestagu, neće nazočiti govoru Benedikta XVI. Dio njemačkih parlamentaraca, isključivo onih s ljevice, bojkotirat će govor Benedikta XVI.

– To je nešto u mozgu, skučenome, nad čime ne znam treba li se smijati ili plakati – komentirao je nadbiskup Kölna Joachim Meisner odluku tih parlamentaraca da ne dođu slušati papu. – To što te osobe sjede u parlamentu ostavlja ne baš pozitivan dojam o predstavnicima njemačkog naroda – dodao je.

Održat će 17 govora

To će biti prvi govor Benedikta XVI. u jednom parlamentu. Govorio je, istina, u Londonu u Westminsteru tijekom prošlogodišnjeg posjeta Velikoj Britaniji. No sada, tijekom trećeg posjeta Njemačkoj od 22. do 25. rujna, Benedikt XVI. će prvi put govoriti svim parlamentarcima. Ivan Pavao II. održao je govore u samo dva parlamenta, u Varšavi i u Rimu.

Papa Nijemac sada će posjetiti Berlin, Erfurt i Freiburg. Održat će, kako je do sada predviđeno, čak 17 govora. Jedino je u Svetoj Zemlji održao više govora nego što će ih sada održati u Njemačkoj. Njegovi su govori unaprijed napisani, no moguće je da će se obratiti i bez unaprijed napisanoga govora.

– Budući da će govoriti na svome jeziku, bit će mu mnogo lakše sporazumijevanje, pa će zasigurno održati i neki govor, kao na primjer u susretu s biskupima, a da nije prethodno napisan – rekao je šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi novinarima akreditiranima u Vatikanu.

Želi izbjeći polemike

O kojim će temama govoriti Papa?

– To ne znamo, ne možemo špekulirati o temama papinih govora – odgovorio je Lombardi. No novinari i crkveni ljudi špekuliraju o sadržajima papina govora pa ima i onih koji drže da će dotaknuti i teme celibata i uloge žene u Crkvi. U samoj njemačkoj crkvi postoje polemike o celibatu, ženama, braku itd. Njemačka glasila pišu da se Benedikt XVI. neće susresti s njemačkim teolozima upravo zato da bi izbjegao polemike. Također začuđuje što papa neće održati govor biskupima.

To 21. putovanje Benedikta XVI. izvan Apeninskog poluotoka (22. u druge države ako se računa posjet San Marinu) u njegovih šest godina pontifikata, zasigurno će ostaviti traga. Papa će govoriti i na Olimpijskom stadionu u Berlinu, onome na kojem su održane Olimpijske igre 1936. godine, za vrijeme Hitlerove vlasti, ali i na kojem su beatificirane nacističke žrtve.

A geslo je putovanja “Tamo gdje je Bog je budućnost”, što znači da će iznositi svoje, odnosno poglede Katoličke crkve na budućnost s obzirom na sadašnje ekonomsko i društveno stanje u svijetu.

Komentara 19

TO
Toni50
10:19 19.09.2011.

Sada smo zaduženi i po Papi da kakamo jel je zločest prema hrvatskoj.

Avatar kobra11
kobra11
10:47 19.09.2011.

– To je nešto u mozgu, skučenome, nad čime ne znam treba li se smijati ili plakati – komentirao je nadbiskup Kölna Joachim Meisner odluku tih parlamentaraca da ne dođu slušati papu. – To što te osobe sjede u parlamentu ostavlja ne baš pozitivan dojam o predstavnicima njemačkog naroda – dodao je. ........ da li je papa Pije 12 predstvnik naroda koji je preko Hitlera zavio celu evropu u crno. Ovi katolicki svestenici su totalno prolupali . I sam bednik Benedik je bio u Hitlerovoj mladezi. Nisu vise tako glupi ljudi. Vecina politicara su \"kurve.\" Sto se ne osvrne na Duisbrg gde gradonacelnik i posle smrti 21 zrtve i dalje ne zeli da ostavku . (organizovana Love parada bilo je preko milion ljudi)

BU
bubica5
12:28 19.09.2011.

Riznica nismo zaboravili ni muslimaske zocine u NDH

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije