Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Lavine na Biokovu, GSS spašavao iskusne izletnike

– Vremenski uvjeti bili su doslovno pogibeljni, ali zahvaljujući pravodobnoj akciji spašavanja, sve je prošlo bez ikakvih posljedica – kaže Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a.
13. veljače 2010. u 14:20 1 komentara 6 prikaza
gss
Foto: HGSS

SPLIT, GOSPIĆ – Snijeg je posvuda donio nevolje. Na najvišem vrhu Biokova, Svetom Juri, ima ga 150 centimetara, a danas ujutro i dalje je padao.

Lavine na Biokovu
Bilo je i nekoliko lavina na vrhovima i strminama, i to od po četiri metra, pa je iz Gradskog centra Osejava u Makarskoj upućeno upozorenje izletnicima neka ne odlaze u planinu dalje od prijevoja Staza. Tako je i izlet trojice prijatelja iz Otoka kod Sinja u vikendicu na snijegom zametenoj Kamešnici u petak poslijepodne završio trosatnom akcijom HGSS-a u kojoj su bile angažirane splitske i zadarske snage, kao i ralica Županijskih cesta koja im je krčila put.

Na izlet su krenuli autom koji im je zapeo u snijegu, pa su nastavili pješice. Iako planinu dobro poznaju, zbog snijega i magle izgubili su se, pa su u 17.49 nazvali Centar 112. Obaviještena je policija u Sinju i GSS, a 20-ak pripadnika iz Splita izgubljene je muškarce pronašlo nakon 21 sat.

Nemoguće preživjeti noć
– Vremenski uvjeti bili su doslovno pogibeljni, ali zahvaljujući pravodobnoj akciji spašavanja, sve je prošlo bez ikakvih posljedica – kaže Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a.

Akcija je završena u 23.30 kada su muškarce s Kamešnice dovezli u Otok.
– Treba biti oprezan. Ljudi se moraju dobro opremiti ako idu u planine. Sunce je vrlo varljivo i čim nestane, temperatura se spušta vrlo nisko. Nemoguće bi bilo preživjeti noć – upozorava Prizmić.

Snijeg već danima stvara probleme i u Lici i Gorskom kotaru iako se vrijeme konačno malo smirilo. Posljednje pahulje u noći na subotu podebljale su snježni pokrivač za dodatnih dva do pet centimetara, pa su Delnice sa 90 centimetara i dalje rekorder, sa 80 centimetara slijede ih Plitivička jezera, a u Otočcu je visina snijega od 27 centimetara u granicama koje su ondje uobičajene za ovo doba godine. Polovicom dana oblaci su se razišli, što je donijelo pozitivne vrijednosti temperature, no prema prognozama, vedra noć sa subote na nedjelju ponegdje će je spustiti i na -10 stupnjeva.

Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
  • Avatar Robinzon
    Robinzon:

    Svim spašenim odmah ispostaviti račun za spašavanje.