Naslovnica Vijesti Hrvatska

Laura je čudo, za prvi se rođendan ponovno rodila

Iza male pacijentice 62 su bolnička dana na Rebru, a čak 160 sati bila je priključena na ECMO, aparat za izvantjelesnu plućnu i srčanu cirkulaciju
25. siječnja 2010. u 23:18 10 komentara 207 prikaza
\'25.01.2009., Zagreb - Laura Simic, beba lijecena na pedijatrijskom odjelu KBC Rebro.  Photo: Zarko Basic/PIXSELLELL\'
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

MARIJANA ŠIMIĆ

Laurina majka

"Kada su je skinuli s respiratora, rekla je "mama" i pružila ručice prema meni"

Šezdeset dva dana u bolnici, iz sata u sat, iz dana u dan mama i tata, Marijana i Zdenko Šimić, nadali su se i vjerovali da će njihova voljena jedinica preživjeti. I pokazalo se da je malena Laura veliki borac, jučer je proslavila prvi rođendan! Rođendanski su darovi uz Laurin krevet u bolnici, na intenzivnoj njezi na Rebru, ali neće proći još puno dana i svoju će djevojčicu roditelji konačno povesti kući. Prije dva mjeseca Laura je morala na operaciju zbog prirođene srčane mane. Operacija je tekla besprijekorno, no na samom kraju zahvata neočekivano se dogodio izljev krvi u pluća i zatajila su i pluća i srce.

Svima prirasla srcu

Život tada 10-mjesečene bebe spašen je zahvaljujući hitnoj intervenciji liječničkih timova koji su je uspješno priključili na ECMO, aparat za izvantjelesnu plućnu i srčanu cirkulaciju. Tog se dana brojna medicinska ekipa 15 sati borila za Laurin život. Objavili smo tada priču o uspjehu ekipe i o prvoj malenoj pacijentici koja je čak 160 sati bila priključena na ECMO, a potom tjednima na respirator...

– Ništa na svijetu ne može se usporediti s boli i strahom koje smo proživljavali... – govore roditelji, a uz sjećanje na te teške dane naviru suze, ali i osmijeh. Svjesni su, kažu, da je riječ o čudu. Svi nalazi pokazuju da će Laura biti normalna, zdrava djevojčica i da se uz golemu pomoć, trud i znanje liječnika uspješno suprotstavila brojnim problemima i komplikacijama. Laura je svima prirasla srcu, stalno je obilaze, kaže mama Marijana uz zahvalu liječnicima, sestrama, tehničarima, svima koji su liječili i pazili njenu djevojčicu te mnogima koji su njoj i suprugu pružali podršku i hrabrili ih. 
– Kada su Lauru skinuli s respiratora, prva joj je riječ bila "mama", pružila je ručice prema meni, prepoznala me – s radošću govori gđa Šimić.

Mozak bez oštećenja

I prim. Milivoj Novak, šef pedijatrijske intenzivne njege, prisjeća se noći kada su stigli hitni pozivi da dijete treba priključiti na ECMO. – I dr. Darko Anić, i dr. Višnja Ivančan, i brojni drugi dali su sve od sebe. Nakon što smo je uspješno skinuli s aparata, bilo je problema s bubrezima, jetrom, crijevima, javile su se infekcije... Sve smo prebrodili i, što je jako važno, mozak djevojčice nije pretrpio opterećenja – kaže prim. Novak. Malena pacijentica potvrda je da je timski rad iznimno važan, a uz dodatnu materijalnu podršku i brigu za kadrove, vjerujem da ćemo se razviti u vrhunski kardiokirurški centar za prirođene srčane mane i sve manje ćemo za naše pacijente pomoć tražiti u inozemstvu – zaključio je predstojnik Klinike za pedijatriju prof. Ivan Malčić.

HGSS
Na visini zadatka
Proveo sam jutro s pripadnicima HGSS-a, evo zašto ih još više cijenim

A1 izdvaja za Vas

  • bravissima:

    bravo, mišić mali!!!! pozdrav hrabrim roditeljima

  • Stjepan:

    Svijetla tochka u poplavi bezvezarija, naprijed massi, samo tako!

  • Ugo Kajvez:

    Konačno malo dobre vijesti ..............