Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nevjerojatan oporavak

Laura je čudo, za prvi se rođendan ponovno rodila

\'25.01.2009., Zagreb - Laura Simic, beba lijecena na pedijatrijskom odjelu KBC Rebro.  Photo: Zarko Basic/PIXSELLELL\'
Žarko Bašić/PIXSELL
VL
Autor
Diana Glavina
25.01.2010.
u 23:18

Iza male pacijentice 62 su bolnička dana na Rebru, a čak 160 sati bila je priključena na ECMO, aparat za izvantjelesnu plućnu i srčanu cirkulaciju

MARIJANA ŠIMIĆ

Laurina majka

"Kada su je skinuli s respiratora, rekla je "mama" i pružila ručice prema meni"

Šezdeset dva dana u bolnici, iz sata u sat, iz dana u dan mama i tata, Marijana i Zdenko Šimić, nadali su se i vjerovali da će njihova voljena jedinica preživjeti. I pokazalo se da je malena Laura veliki borac, jučer je proslavila prvi rođendan! Rođendanski su darovi uz Laurin krevet u bolnici, na intenzivnoj njezi na Rebru, ali neće proći još puno dana i svoju će djevojčicu roditelji konačno povesti kući. Prije dva mjeseca Laura je morala na operaciju zbog prirođene srčane mane. Operacija je tekla besprijekorno, no na samom kraju zahvata neočekivano se dogodio izljev krvi u pluća i zatajila su i pluća i srce.

Svima prirasla srcu

Život tada 10-mjesečene bebe spašen je zahvaljujući hitnoj intervenciji liječničkih timova koji su je uspješno priključili na ECMO, aparat za izvantjelesnu plućnu i srčanu cirkulaciju. Tog se dana brojna medicinska ekipa 15 sati borila za Laurin život. Objavili smo tada priču o uspjehu ekipe i o prvoj malenoj pacijentici koja je čak 160 sati bila priključena na ECMO, a potom tjednima na respirator...

– Ništa na svijetu ne može se usporediti s boli i strahom koje smo proživljavali... – govore roditelji, a uz sjećanje na te teške dane naviru suze, ali i osmijeh. Svjesni su, kažu, da je riječ o čudu. Svi nalazi pokazuju da će Laura biti normalna, zdrava djevojčica i da se uz golemu pomoć, trud i znanje liječnika uspješno suprotstavila brojnim problemima i komplikacijama. Laura je svima prirasla srcu, stalno je obilaze, kaže mama Marijana uz zahvalu liječnicima, sestrama, tehničarima, svima koji su liječili i pazili njenu djevojčicu te mnogima koji su njoj i suprugu pružali podršku i hrabrili ih. 
– Kada su Lauru skinuli s respiratora, prva joj je riječ bila "mama", pružila je ručice prema meni, prepoznala me – s radošću govori gđa Šimić.

Mozak bez oštećenja

I prim. Milivoj Novak, šef pedijatrijske intenzivne njege, prisjeća se noći kada su stigli hitni pozivi da dijete treba priključiti na ECMO. – I dr. Darko Anić, i dr. Višnja Ivančan, i brojni drugi dali su sve od sebe. Nakon što smo je uspješno skinuli s aparata, bilo je problema s bubrezima, jetrom, crijevima, javile su se infekcije... Sve smo prebrodili i, što je jako važno, mozak djevojčice nije pretrpio opterećenja – kaže prim. Novak. Malena pacijentica potvrda je da je timski rad iznimno važan, a uz dodatnu materijalnu podršku i brigu za kadrove, vjerujem da ćemo se razviti u vrhunski kardiokirurški centar za prirođene srčane mane i sve manje ćemo za naše pacijente pomoć tražiti u inozemstvu – zaključio je predstojnik Klinike za pedijatriju prof. Ivan Malčić.

Ključne riječi

Komentara 10

BR
bravissima
08:52 26.01.2010.

bravo, mišić mali!!!! pozdrav hrabrim roditeljima

ST
Stjepan
00:27 26.01.2010.

Svijetla tochka u poplavi bezvezarija, naprijed massi, samo tako!

UK
Ugo Kajvez
08:51 26.01.2010.

Konačno malo dobre vijesti ..............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije