Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kukuljevićevim danima započela proslava Dana Varaždinskih Toplica

Znanstveni je dio skupa otvoren predavanjem Agneze Szabo koja je govorila o ulozi Ivana Kukuljevića Sakcinskog i Metela Ožegovića u Hrvatskome narodnom preporodu
06. studenoga 2012. u 17:10 0 komentara 10 prikaza
varaždinske toplice (1)
Foto: Andreja Korpar/VLM
Pogledajte galeriju 1/3

Ogranak Matice hrvatske iz Varaždinskih Toplica i ove je godine, već tradicionalno, organizirao kulturno-znanstvenu manifestaciju Kukuljevićevi dani. Kukuljevićevi dani obilježeni su bogatim programom od polaganja vijenca uz Spomenik hrvatskome jeziku, posjeta grobu Antuna Kukuljevića do održavanja stručno-znanstvenog skupa na temu 170. obljetnica javnog djelovanja Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Hrvatskoj.

Voditeljica skupa bila je gospođa Božena Filipan, a skupu su prisustvovali i mnogi uvaženi članovi Matice hrvatske. Prisutne su pozdravili Renata Husinec, članica Glavnog odbora Matice hrvatske, Dragica Ratković, zamjenica gradonačelnika Varaždinskih Toplica, Goranka Štefanić, ravnateljica OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića u Varaždinskim Toplicama i Damir Mihalić, ravnatelj Specijalne bolnice za rehabilitaciju u Varaždinskih Toplicama. Za ugodno su se ozračje pobrinuli članovi učeničkog tamburaškog orkestra i zbora OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića pod ravnanjem Zlatka Pipleka i članovi dramsko-recitatorske grupe koju vodi Ana Lodeta.

Znanstveni je dio skupa otvoren predavanjem Agneze Szabo koja je govorila o ulozi Ivana Kukuljevića Sakcinskog i Metela Ožegovića u Hrvatskome narodnom preporodu te o uzroku idealizma i aktivizma kojima je Ivan Kukuljevića Sakcinski zadužio današnje društvo. Članovi Skupa posjetili su Župnu crkvu svetog Martina i Zavičajni muzej u Varaždinskim Toplicama. Kukuljevićevi dani bili su uvod u proslavu Dana grada Varaždinske Toplice koji se obilježava 11. studenog.

U povodu proslave Dana grada pripremljen je bogat program od proslave Svetog Huberta - zaštitnika lovaca, kestenijade i kušanja mladog vina, zabavne Martinjske večeri, izložbe ručnih radova Udruge žena “Naši cajti” do Kajkavijade koju organizira Društvo Naša djeca Varaždinske Toplice.

SLAVNI HRVAT
Toni Kukoč otkrio detalje o najvećem: Ubojstvo oca prelilo je čašu, svi smo sjedili i plakali
udruga Prias
ZA LJEPŠI GRAD
Kako je jedna ekonomistica ljubav prema psima pretvorila u posao i pri tome došla na ideju o boljem okolišu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.