Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
manifestacija

Kukuljevićevim danima započela proslava Dana Varaždinskih Toplica

varaždinske toplice (1)
Foto: Andreja Korpar/VLM
1/3
06.11.2012.
u 17:10

Znanstveni je dio skupa otvoren predavanjem Agneze Szabo koja je govorila o ulozi Ivana Kukuljevića Sakcinskog i Metela Ožegovića u Hrvatskome narodnom preporodu

Ogranak Matice hrvatske iz Varaždinskih Toplica i ove je godine, već tradicionalno, organizirao kulturno-znanstvenu manifestaciju Kukuljevićevi dani. Kukuljevićevi dani obilježeni su bogatim programom od polaganja vijenca uz Spomenik hrvatskome jeziku, posjeta grobu Antuna Kukuljevića do održavanja stručno-znanstvenog skupa na temu 170. obljetnica javnog djelovanja Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Hrvatskoj.

Voditeljica skupa bila je gospođa Božena Filipan, a skupu su prisustvovali i mnogi uvaženi članovi Matice hrvatske. Prisutne su pozdravili Renata Husinec, članica Glavnog odbora Matice hrvatske, Dragica Ratković, zamjenica gradonačelnika Varaždinskih Toplica, Goranka Štefanić, ravnateljica OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića u Varaždinskim Toplicama i Damir Mihalić, ravnatelj Specijalne bolnice za rehabilitaciju u Varaždinskih Toplicama. Za ugodno su se ozračje pobrinuli članovi učeničkog tamburaškog orkestra i zbora OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića pod ravnanjem Zlatka Pipleka i članovi dramsko-recitatorske grupe koju vodi Ana Lodeta.

Znanstveni je dio skupa otvoren predavanjem Agneze Szabo koja je govorila o ulozi Ivana Kukuljevića Sakcinskog i Metela Ožegovića u Hrvatskome narodnom preporodu te o uzroku idealizma i aktivizma kojima je Ivan Kukuljevića Sakcinski zadužio današnje društvo. Članovi Skupa posjetili su Župnu crkvu svetog Martina i Zavičajni muzej u Varaždinskim Toplicama. Kukuljevićevi dani bili su uvod u proslavu Dana grada Varaždinske Toplice koji se obilježava 11. studenog.

U povodu proslave Dana grada pripremljen je bogat program od proslave Svetog Huberta - zaštitnika lovaca, kestenijade i kušanja mladog vina, zabavne Martinjske večeri, izložbe ručnih radova Udruge žena “Naši cajti” do Kajkavijade koju organizira Društvo Naša djeca Varaždinske Toplice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije