Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
“uređivanje” sustava

Kujundžić: Neću odustati od reforme primarne zdravstvene zaštite, to nije privatizacija

Milan Kujundžić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
01.07.2019.
u 14:23

Ministar Milan Kujundžić ne strahuje za svoj posao

Ministar zdravstva Milan Kujundžić poručio je jučer da ne planira odustati od reforme primarne zdravstvene zaštite, odnosno primjene novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji predviđa ukidanje tzv. nasljeđivanja ordinacija liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i njihova prepuštanja u ruke koncesionara. Iako mnogi tvrde da je takav prijedlog neprovediv te strahuju da će se sustav urušiti, Kujundžić objašnjava da to nije privatizacija, nego “uređivanje” sustava.

– To znači da sada i oni koju su “privatnici” trebaju dežurati, a do sada nisu dežurali. Ako to ne budu htjeli, izgubit će ugovor s HZZO-om. Dakle, ovaj zakon uređuje bolju hitnu službu i bolje participiranje svih dionika. Zakon je stupio na snagu prije otprilike pet mjeseci. On uređuje sustav, tako da odustajanja nema i bit će bolje nego što je bilo do sada – kaže Kujundžić.

Organiziranje zdravstvene zaštite odgovornost je na razini županije, koja bira upravna vijeća, postavlja ravnatelje te je odgovorna za financijsko poslovanje, objasnio je ministar. Osvrnuo se i na ukidanje sustava stažiranja za svršene studente medicine, koji od 1. srpnja ravno s fakulteta idu u ambulante naglasivši da je riječ o sistemu koji je Hrvatska ispregovarala prije sedam ili osam godina pa ne može od njega odustati. Umiruje javnost objašnjenjem kako su u međuvremenu sva četiri medicinska fakulteta u zemlji svoje programe prilagodila za bolju praktičnu edukaciju studenata.

– Sada ti ljudi ne ulaze u sustav raditi bez nadzora, odnosno bez mentora. Ili će isti dan dobiti posao kao specijalizanti, moći će se javiti na natječaj, ili će raditi pod nadzorom mentora. Dakle, sustav smo i sada riješili, a opet u korist hrvatskih liječnika – kazao je Kujundžić. Iako se njegovo ime spominje među potencijalnim ministrima koji bi mogli ostati bez posla u rekonstrukciji Vlade, on poručuje da nema razloga da se boji za svoju poziciju, zaključivši da je liječnik, a ne karijerni političar koji živi od politike.

Kujundžić je, inače, jučer bio na konstituirajućoj sjednici Skupštine Hrvatske liječnike komore gdje je novo vodstvo kao prioritete u svojem mandatu izdvojilo osnaživanje položaja liječnika u Hrvatskoj zakonskim definiranjem plaća, a obnovu prava liječnika na reprezentativnost, odnosno pregovaranje o svojim pravima. 

Komentara 2

HA
Hagar
07:42 02.07.2019.

Nemoj nista raditi Kujundzicu molim te. Al ama bas nista. Tebe treba platiti da nista neradis jer kad god covjek pomisli da od neceg nema gore ti ga razuvjeris.

Avatar __MAX__
__MAX__
04:15 02.07.2019.

Ovaj covjek ima dzon za obraz. Nevjerovatna je doza njegove drskosti. Covjek koji je rekao da je bolje imati jednog svecenika nego 10 doktora u bolnici ako se uopce moze nazvati covjekom. On je blizi nekom primitivnom primatu nego covjeku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije