Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE JE VIŠE SLUČAJEVA

Posao s krivotvorenjem testova cvate u BiH, njime se bave i kućanice

Na GP Maljevac stroge kontrole zbog koronavirusa
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
26.01.2021.
u 17:18

Dvije kućanice u BiH test su prodavale po cijeni od 270 kuna

U proteklih 20-ak dana čak 66 osoba uhvaćeno je s krivotvorenim PCR testovima na graničnim prijelazima u Brodsko-posavskoj županiji. S lažnim testovima na koronavirus pokušali su ući državljani BiH, Hrvatske, Austrije, Sjedinjenih Američkih Država, ali i jedan Malezijac. Najviše krivotvorenih PCR testova - čak 45, otkriveno je od 15. do 17. siječnja, a tada se radilo uglavnom od državljanima BiH. S obzirom na raznolikost nacionalnosti osoba koje se takvim testovima koriste, očigledno je da je ponuda vrlo lako dostupna zainteresiranima.

Pandemiju koronavirusa iskorištavaju različiti profili osoba, no da se ne radi uvijek o okorjelim kriminalcima svjedoči baš primjer iz BiH gdje su se krivotvorenjem PCR testova bavile dvije kućanice. Početkom prosinca Okružno javno tužilaštvo Doboj priopćilo je kako su žene u dobi od 36 godina od 18. studenoga do 9. prosinca u više navrata napravile i prodavale lažne javne isprave, odnosno lažne PCR testove, za više osoba. Protiv obje predloženo je određivanje istražnog zatvora. Za to kazneno djelo u susjednoj zemlji predviđena je zatvorska kazna u trajanju do pet godina.  Sud u Modriči taj prijedlog je prihvatio te su obje završile u zatvoru na mjesec dana, piše Glas Slavonije.

Dnevni Avaz tada je doznao kako su žene kao predložak za krivotvorenje koristile memorandum Doma zdravlja Banja Luka, a testove su prodavale za 70 konvertibilnih maraka (oko 270 kuna). Za krivotvorenje su im bili dovoljni samo računalo, skener i printer. 

Svi koji su u Hrvatsku pokušali ući s lažnim testovima na koronavirus dobili su kaznenu prijavu. Kazneni zakon za to kazneno djelo predviđa zatvorsku kaznu u trajanju do tri godine, no o tome će odlučivati nadležni sudovi.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Josip je izgubio kuću u potresu, a društvo mu pravi psić kojeg je preimenovao u Potres

 

Komentara 4

SO
Sir Oliver
11:41 27.01.2021.

Hajde sreca da su samo Bosanci lopovi, drago mi ipak da smo mi Hrvati postenjacine od formata, sto se i inace jasno vidi od stanja u koje smo i drzavu doveli, a tek kakve su postenjacine Srbi, Crnogorci, Makedonci, ma nisu cvijece ni Slovenci. Ma stani, cekaj, odoh ja predaleko, Bosanci su lopovi, svi drugi su rosno cvijece!

DU
Deleted user
17:48 26.01.2021.

Pa od nečega se mora živjeti.Bosanci imaju veliko iskustvo u krivotvorenju. Još nam je u sječanju kad su se prodavale diplome tako da je pola završilo srednje,visoke i u manjoj mjeri fakultete a da klupe nisu vidjeli i i zaštoo da uće kad su diplome bile povoljno.Nitko nikad nije provjeravao krivotvorenje diploma a kako bi pa neće netko provjeravati sebe ili svoga.

KO
konfederacija
04:38 27.01.2021.

bilo je toga i za vrijeme juge. znači još rade i marišu lovu i sve zavedeno i ispravno e sad ove dvije kućanice su mislile da će one otkrit toplu vodu hahaha neka se sad malo hlade

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije