Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvo ročište

Krišto i Đakić tuže Gazdeka zbog vijesti o kaznenoj prijavi

Goran Gazdek pred sudom u Virovitici
Marija Lovrenc/VLM
14.09.2011.
u 18:43

Krišto nije tražio demanti objavljenog teksta jer smatra da je bilo prekasno, vijest je i tako ubrzo otišla u cijeli svijet

Na Općinskom sudu u Virovitici danas je održano prvo ročište vezano uz privatne tužbe Ante Krište i Josipa Đakića koji su virovitičkog novinara i urednika portala Virovitica.net Gorana Gazdeka tužili za klevetu. S obzirom na to da je Josip Đakić iz protokolarnih razloga bio spriječen, sutkinja Jasna Delić Janković, koja vodi jedinstveni kazneni postupak za obje tužbe, saslušala je danas Antu Krištu i Gorana Gazdeka te najavila novu raspravu za 19. listopada, kada će biti saslušan Josip Đakić.

Podsjećamo, Anto Krišto, nekadašnji predsjednik Kriznog štaba i bivši predsjednik Općine Virovitica i Josip Đakić (HDZ), saborski zastupnik i predsjednik Hvidre, od Gorana Gazdeka traže svaki po 100.000 kuna odštete zbog klevete. Ukupno 57 novinarovih plaća traže kao odštetu zbog teksta koji je na lokalnom portalu objavio 7. lipnja. U njemu, prvi u Hrvatskoj, donosi vijest o tome da je anonimna skupina građana potpisana s "Hrvatski branitelji Virovitičko-podravske županije" Općinskom državnom odvjetništvu u Virovitici podnijela kaznenu prijavu protiv Ante Krište, Antuna Trohe, Đure Dečaka i Josipa Đakića i da od ODO-a traže da ispita gdje je završilo oko 500.000 njemačkih maraka koje su radne organizacije za vrijeme rata Kriznom štabu uplaćivale za kupnju oružja.

Članak o kaznenoj prijavi kasnije su prenijeli gotovo svi mediji u Hrvatskoj. Krišto i Đakić tužili su ga "jer je bio dužan obaviti razgovor s privatnim tužiteljem jer je morao biti svjestan da se privatni tužitelj ne može složiti s objavljivanjem".

Sama kaznena prijava podnesena protiv četvorke o kojoj je G. Gazdek prvi pisao u međuvremenu je sa ODO-a proslijeđena na Županijsko državno odvjetništvo i po njoj policija već postupa.

A. Krišto na sudu je rekao da je vijest koju je objavio G. Gazdek nanijela štetu njegovu ugledu i časti, povrijedila njegovu obitelj i pokrenula linč protiv njega. – Najviše me povrijedilo jer mi novinar G. Gazdek nije omogućio reakciju na članak. Nije me pitao što ja mislim o svemu – kazao je Krišto.

Na upit sutkinje je li tražio demanti nakon objave članka, odgovorio je niječno. – Vijest je ubrzo otišla u cijeli svijet, Kanadu, Ameriku, bilo je prekasno za demanti. Moj je odgovor trebao stajati u istom tekstu, kad i informacija o tužbi. Da je bilo tako, ne bih podnio tužbu – objasnio je A. Krišto.

Drugačije smatra novinar Goran Gazdek. Njemu je podršku u cijelom slučaju, uz kolege iz brojnih redakcija, članove udruga i političkih stranaka i građana, dalo i Hrvatsko novinarsko društvo, čiji je tajnik V. Lulić pratio suđenje. G. Gazdek istaknuo je da se ne smatra krivim, da nikoga nije oklevetao niti mu je to bila namjera. Objavio je istinitu informaciju, kaže, za koju je procijenio da je javnost treba znati.

– Poštovao sam pravila struke. Informacija o tužbi anonimnih građana, za koju sam dobio potvrdu da je zaprimljena kod državnog odvjetništva, a od izvora koji ne želim odati, bila je u formi vijesti. To znači bez komentara i bez reakcija. Kasnije nisam zvao g. Krištu za odgovor, nisam smatrao potrebnim. Njegova reakcija, kao i reakcija drugih osoba spomenutih u tužbi, ubrzo je objavljena na istom portalu, Virovitica.net, a prenesena je iz drugih medija. Smatram da je tako g. Krišto dobio pravo na reakciju – kazao je Goran Gazdek.

Komentara 2

Avatar Hazl113
Hazl113
20:38 14.09.2011.

Đikiću, hajde napokon napiši istinu na koji si način i kojim zaslugom predsjednik HVIDR-e i saborski zastupnik. Objasni ljudima gdje si i na koji način ranjen. Ne ono što su za tebe falsificirali, nego istinu gdje si tada bio ii od kuda si dolazio. Koliko si tada u sebi imao alkohola. Mislim da je vrijeme da istina dođe na vidjelo. Bio sam tada jako blizu tebe. Pozdrav od OKCA. Korana, Varaždin 64. Mislim da bi ti to trebalo biti poznato.

CI
cicek
08:14 20.10.2011.

\"Novinar Goran Gazdek pred Općinskim sudom u Virovitici\". neozbiljni ste, ovaj ni ne sliči na gazdeka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije