Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krvavi Uskrs

Krenuo Ultra maraton u znak sjećanja na prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića

Policija
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
31.03.2019.
u 07:13

Jović je posmrtno promaknut u čin bojnika i odlikovan visokim državnim odličjima.

Udruga Specijalne jedinice policije "Grom" i Ministarstvo unutarnjih poslova i ove su godine u povodu obljetnice akcije "Plitvice" i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića organizirali tradicionalni Ultra maraton od Karlovca do Plitvica.

Maratonci, među kojima je pet aktivnih policijskih službenika Policijske uprave karlovačke i dvoje Uprave za posebne poslove sigurnosti Ravnateljstva policije krenuli su na 87 kilometara dug put u subotu navečer s karlovačkog Korza da bi u nedjelju stigli na mjesto pogibije Josipa Jovića. U Grabovcu će im se priključiti dio trkača Atletskog kluba "Plitvice" koji će s karlovačkim maratoncima otrčati posljednjih 14 kilometara rute.

Sudionici maratonom žele dostojno obilježiti sjećanje na žrtve i stradavanja pripadnika specijalne policije tijekom Domovinskog rata, među kojima je prvi poginuli hrvatski redarstvenik Josip Jović.

Maratonskim trčanjem žele također podsjetiti na pobjede, podvige, uspjehe, herojska djela i ideale pripadnika specijalne policije tijekom Domovinskog rata.

S karlovačkog Korza , uz građane ispratili su ih zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić, načelnik karlovačke policije Darko Bratić i karlovački gradonačelnik Damir Mandić.

Maratonci će na Plitvicama sudjelovati na svečanosti 28. obljetnice akcije "Plitvice", a tijekom trčanja počast poginulim braniteljima odat će paljenjem svijeća pred više spomen obilježja, izvijestila je karlovačka policija.

Idejni začetnik memorijalnog Ultra maratona je umirovljeni pripadnik Specijalne jedinice policije karlovačke policije Nikica Vrabac koji se s Josipom Jovićem 1990. priključio obrani domovine.

Akcija "Plitvice" u kojoj je u jutarnjim satima 31. ožujka 1991. poginuo Jović, koji se u kolovozu 1990. priključio Jedinici za specijalne namjene MUP-a Rakitje, ostala je zapamćena kao "Krvavi Uskrs".

Jović je posmrtno promaknut u čin bojnika i odlikovan visokim državnim odličjima.

Pogledajte i video Umalo kobna vježba: Naglo ponirao MiG-om 29 pa se u zadnji tren uzdignuo

Komentara 3

AE
a e
07:55 31.03.2019.

U znak sjecanja na Josipa bi mogli dignut place,spasit radnike Uljanika,zaustavit iseljavanje......itd,itd.Oni organiziraju maraton za ofce.

NJ
njro64
09:41 31.03.2019.

Prvo treba ukinuti dvojno državljanstvo.i vratiti goste od kud su došli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije