Naslovnica Vijesti Svijet

Kosovo glasovalo za stvaranju nacionalne vojske unatoč srpskim prigovorima

Nacrte zakona poduprijelo je 98 od 120 zastupnika u parlamentu, dok je 11 srpskih predstavnika bojkotiralo glasovanje
18. listopada 2018. u 22:39 12 komentara 891 prikaza
Ramush Haradinaj
Foto: Thomas Brey/DPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Parlament Kosova, koje se dosad oslanjao na zaštitu NATO-ovih snaga, glasovao je u četvrtak za uspostavu vojske od 5000 vojnika, unatoč prigovorima srpske manjine koja tvrdi kako je takav potez nelegalan

Ivica Dačić Kontroverzne izjave Dačić: Netko bi mogao izvesti 'blitzkrieg' na Kosovu, kao i za vrijeme Oluje

Tri zakona, koja je kosovska vlada predložila pri prvom čitanju u četvrtak, unaprijedili su ovlasti lako naoružanih Kosovskih snaga sigurnosti prema transformaciji u vojsku. Vlada je kazala da takav potez zaobilazi potrebu mijenjanja ustava.

Nacrte zakona poduprijelo je 98 od 120 zastupnika u parlamentu, dok je 11 srpskih predstavnika bojkotiralo glasovanje. Odobrenje u drugom čitanju, koje će se biti za nekoliko dana, potrebno je kako bi se zakoni usvojili.

Zamišljeni zakoni namjeravaju stvoriti vojsku od 5000 aktivnih vojnika i 3000 pričuvnih vojnika. Kosovske snage sigurnosti čini 2500 pripadnika koje je obučavao NATO za slučajeve kriznih situacija, civilne zaštite i održavanja reda.

"Ta tri zakona imaju jedan zadatak, a to je da zaštite teritorijalni integritet Kosova i da zaštite građana svih zajednica na Kosovu", izjavio je premijer Ramush Haradinaj uoči glasovanja.

Andrej Plenković i Jens Stoltenberg Plenković odgovorio Komšiću Tajnik NATO-a o mogućem ratu na Balkanu: Opasno je predviđati budućnost

Srpski predstavnici, koje podupire Beograd koji ne priznaje nezavisnost Kosova, u prošlosti su blokirali svaki takav pokušaj uz napomenu da bi stvaranje nacionalne vojske zahtijevalo promjene ustava. Zadnji je takav pokušaj bio prošle godine.

NATO je također upozorio Prištinu da ne ide u proces stvaranje vojske ukoliko nisu donesene ustavne promjene koje će poduprijeti srpska manjina, iako nije protiv mijenjanja Kosovskih snaga sigurnosti.

"Svaka promjena strukture, ovlasti i misije Kosovskih snaga sigurnosti, odluka je kosovskih vlasti", kazao je za Reuters dužnosnik NATO-a. "Ukoliko se ovlasti tih snaga povećaju, Sjeveroatlantsko vijeće trebat će preispitati razinu NATO-ovog angažmana na Kosovu", napomenuo je NATO-ov dužnosnik.

Srbija vojska LOŠE STANJE Srbija ima najbrojniju vojsku u regiji: 'Vojnici rade kao da su u ratnim uvjetima'

NATO savez na Kosovu je rasporedio 4000 vojnika. Njegove su snage ondje prisutne gotovo dva desetljeće nakon završetka rata na Kosovu, kada su snage Sjevernoatlantskog saveza zračnim napadima zaustavile ubijanje i protjerivanje albanskih civila koje su provodile srpske snage.

Sjedinjene Države i većina Europske unije priznaje Kosovo. Rusija i Kina, kao stalne članice Vijeća sigurnosti, podupiru Srbiju u nepriznavanju Kosova, što sprječava pridruživanje Kosova Ujedinjenim narodima.

Kik
Prolistajte novi KiK katalog i ne propustite super akcije!

A1 izdvaja za Vas

 • TEUTA:

  Srbi su se navikli da se bore protiv nenaoruzanih naroda. Bili su se navikli da cijela Jugoslavija bude njihova.

 • mariooo9:

  srbi znaju da ce izgubiti rat, tko je god naoruzan. tako je bilo i sa hrvatima dok se nismo naoruzali, pa je nastala BEZANIJA

 • Avatar Mi sami
  Mi sami:

  Što će vam toliko puno vojnika za serviju vam je i 2.000 dovoljno