Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOŠE STANJE

Srbija ima najbrojniju vojsku u regiji: 'Vojnici rade kao da su u ratnim uvjetima'

10.10.2018.
u 19:11

Jedan bivši časnik rekao je za Al Jazeeru kako se stvarno stanje uljepšava te da vojnici čizme kupuju na tržnici.

Već dulje vrijeme vladajući u Srbiji ističu nužnost jačanja vojnih snaga, a predsjednik Aleksandar Vučić u lipnju je najavio da će Vojska Srbije početkom 2019. godine biti najsnažnija vojna sila u regiji.

Srpska vojska po brojnosti je najveća na području bivše Jugoslavije. Ima 32.055 pripadnika ,dok primjerice Hrvatska raspolaže s njih 14.417.

Jedan bivši časnik rekao je za Al Jazeeru kako se stvarno stanje uljepšava te da vojnici čizme kupuju na tržnici.

– Srpski vojnik radi kao da se nalazi u ratnim uvjetima. Njegovo radno vrijeme mjesečno može iznositi i do 500 sati, pri čemu mu se ne plaća prekovremeni rad, topli obrok, regres. Često je odvojen od obitelji, nekad i više od 250 dana u godini – upozorava Novica Antić, predsjednik Vojnog sindikata Srbije.

Upozorava i da vojnici nisu osigurani iako izvršavaju složene, pa čak i borbene zadatke. Kaže i kako to sve rade za 350 eura plaće i da su oni u Srbiji građani drugog reda.

– Loši uvjeti rada, preopterećenost obavezama, mobing pretpostavljenih koji je sve izraženiji i slično utječu na to da profesionalci iz vojske odlaze u civilni sektor ili inozemstvo u potrazi za lakšim i bolje plaćenim poslom. U posljednje dvije godine napustilo nas je više od 3000 iskusnih kolega – ispričao je Antić za Al Jazeeru.

Ministarstvo obrane naglašava da čine sve kako bi standard i opremljenost bili što bolji. Tvrde da će plaće uskoro biti ponovno povećane te da se radi na bržem rješavanju stambenih potreba pripadnika.

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da se površno stječe dojam da je 2018. godine dobiveno silno naoružanje iz Rusije. Upozorava i da zbog niskih plaća dramatično pada zanimanje za profesionalnu službu. 

Pogledajte i video: Oružja koja se proizvode u Hrvatskoj

Ključne riječi

Komentara 187

Avatar Le-Freak
Le-Freak
19:23 10.10.2018.

"Rade kao u ratnim uvjetima." Znaci mjenjaju svakih 1/2 sata pelene i beze, beze, beze...

IL
ilijan1a
19:23 10.10.2018.

Znači uvježbavaju bežaniju

KO
koraknaprijed
19:21 10.10.2018.

Imali su oni 16 MIG29,56 MIG21,preko sto galebova i super galebova,tisuće tenkova,raketa,oklopnjaka,ali nisu imali glavnu stvar,SRCE JUNAČKO pa su završili na traktoru sa jednosmjernom kartom. Samo u republici srpskoj izgubili 16 000 svojih vojnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije