Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plenković odgovorio Komšiću

Tajnik NATO-a o mogućem ratu na Balkanu: Opasno je predviđati budućnost

Andrej Plenković i Jens Stoltenberg
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/8
Autori: Hina, Vecernji list
08.10.2018.
u 17:27

Hrvatska uopće ne krši međunarodno pravo kad je riječ o granici između dviju zemalja, rekao je Plenković na zajedničkoj konferenciji za medije s Jensom Stoltenbergom

Hrvatska ne krši međunarodno pravo kada je riječ o morskoj granici s Bosnom i Hercegovinom, odgovorio je danas premijer Andrej Plenković novoizabranom hrvatskom predstavniku u Predsjedništvu BiH Željku Komšiću koji je najavio mogućnost tužbe.

"Hrvatska uopće ne krši međunarodno pravo kad je riječ o granici između dviju zemalja", rekao je u ponedjeljak Plenković na zajedničkoj konferenciji za medije s Jensom Stoltenbergom, glavnim tajnikom NATO saveza koji je u posjetu Hrvatskoj. 

"Hrvatska je prošle godine, kad se unutar Europske unije odlučivalo o konačnoj odluci o sufinanciranju tog projekta s 357 milijuna eura bespovratnih sredstava iz europskog proračuna, vrlo temeljito i detaljno pojasnila službama Europske komisije cijeli meritum", kazao je hrvatski premijer, naglasivši kako još nije imao vremena detaljnije proučiti Komšićevu izjavu.

Komšić, koji je na izborima u nedjelju postao hrvatski predstavnik u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, rekao je u izjavi za Hrvatsku radioteleviziju objavljenoj u ponedjeljak da BiH ima "pravo tužiti Republiku Hrvatsku Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu jer ste dva puta kao država prekršili međunarodnu konvenciju o pravu mora povlačenjem morske granice".

"To je povezano s Pelješkim mostom jer se koristi kao adut. Ne želite utvrditi morsku granicu", zaključio je Komšić i dodao kako Zagreb ne želi ni poštovati sporazum između tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i predsjedavajućeg Predsjedništva Alije Izetbegovića iz 1999. jer bi onda most išao preko bosansko-hercegovačkog dijela mora. 

Plenković je podsjetio je da nijedna strana nije nikad dovela u pitanje provedbu sporazuma između Tuđmana i Izetbegovića, te da je most koji se gradi visine 55 metara i širine između stupova od 200 metara, što omogućuje prolazak svih vrsti plovila bez problema. 

Jens Stoltenberg stigao u Zagreb

"Hrvatska je već devet godina pouzdan partner NATO-a, naši su vojnici na Kosovu i u Afganistanu, a bili su u Poljskoj i Litvi. Kad je riječ o izdvajanju za obranu i dijeljenju troškova unutar Saveza, podignuta su izdavanja", kazao je Plenković nakon sastanka s Jensom Stoltenbergom. Istaknuo je da je RH ojačala svoju vojsku nedavnom nabavkom višenamjenskih borbenih zrakoplova.

"Razgovaralo se o nizu pitanja između RH i NATO-a, ali i o odnosima na jugoistoku Europe, oko svih država našeg susjedstva. Važno je da zajednički analiziramo procese u našem susjedstvu; u Makedoniji te odnose Kosova i Srbije, ali i jučerašnje opće izbore u BiH", kazao je Plenković, javlja N1.

Stoltenberg je istaknuo važnost doprinosa RH unutar NATO-a.

"Važan je doprinos vaših trupa na Kosovu i u Afganistanu, a veselimo se i vašim vojnicima koji će ovaj mjesec sudjelovati na vježbama, ali i spremnost da nakon godina rezova svi u Savezu shvaćaju važnost većeg izdvajanja za NATO. Drago mi je čuti da će ta izdavanja uskoro iznositi dva posto BDP-a", kazao je Jens Stoltenberg.

Stoltenberg komentirao izjavu Jean-Claude Junckera

Stoltenberg je, javlja Dnevnik.hr komentirao izjavu predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera koji je upozorio u Beču na rizik od izbijanja rata na Balkanu ako Europska unija dopusti da se ugase nade u pristupanje zemalja iz te regije Uniji.

"Opasno je predviđati budućnost, ali važno je biti spreman u slučaju nesigurnosti“, rekao je Stoltenberg. "Ulažemo u spremnost svih naših saveznika. Zato NATO ima veliku ulogu“, siguran je.

Glavni tajnik NATO-a susret će se i s predsjednicom Kolindom Grabar - Kitarović.

Pogledajte video: Vojni zrakoplov F-35

Komentara 91

DD
ddh
18:11 08.10.2018.

Ovdje postoji samo jedno rjesenje. Aktivirati Herceg Bosnu i odcjepiti se od te prcije koja se zove BiH. Pa ako bude rata, neka ga je. Bolje jedan kraj da uzasom, nego uzas bez kraja. Stoljecima su Hrvati pokusavali zivjeti sa poturicama poput Izetbegovica ili Komsica, ali jednostavno neide. I zato su svi razgovori s tim poturicama gubljenje vremena. Bosance i njihove navijace najuriti iz Hrvatske, ukinuti slobodno kretanje i uvesti vize za Bosance, a preko granice postati samo Hrvate. Pa onda kako bude, bude.

Avatar Observer
Observer
17:47 08.10.2018.

Koga predstavlja ovaj jugoslaven Komsic? On je toliko zabit da jos ne shvaca da mu vise nema juge ali ni njegovog ljubimca Tite. Totalno ga treba ignorirati!

DU
Deleted user
17:46 08.10.2018.

Kako se Komšić dohvatio mosta k o Mujo šargije i kako zavodi BiH javnost da je to bos. more itd. itd. - treba izrijekom napisati da je most cca 1,5 km zračne linije od granične crte, da spaja dva nesporno (Komarna i poluotok Pelješac na drugoj strani) dijela hrv. ozemlja i da među ta dva dijela hr. ozemlja nikad, ni po jednom postulatu međunarodnog i/ili prava more ne može se protezati teritorijalno more druge države (BiH u ovom konkretnom slučaju). Drugim riječima, to je čista malicioznost Komšića, u kojem je jedino hrvatsko projektil HVO kojim je pogođen tijekom rata jer je bio na strani Armije BiH. I još nešto - opstrukcija plovnog puta, kao možebitan zaplet, je riješena sporazumnim potpisom delegacije BiH da se niveleta mosta uzdigne na nevjerojatnih 55 m iznad mora, iako prvobitan prijedlog pok. prof. Jure Radića bio 30 m jer u Neumu nema mjesto nego za marinu za jedrilice, tj. ne mogu pristajati veliki brodovi u toj luci, a ni bućnuti sidro nije uputno jer je to ekološki iznimno krhak zaljev (uzgajalište školjaka). Znači, oni mogu tužiti HR zbog opstrukcije plovnog puta - ali ima sporazum kojeg su potpisali (Rion Antorion preko iznimno prometnog Korintskog tjesnaca je 50 m!) i most je izdignut na nevjerojatnu traženu visinu, što dramatično poskupi gradnju za RH i onda se na sudu gleda što je tko kome zagradio - na suprotnoj strani je Neum bez bilo kakvog potencijala za luku i prometa. Ukratko, odraz podlosti samog Komšića i ništa više...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije