Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priznanje

Koprivnica dobila prvu nagradu u Bruxellesu za štednju energije

'25.06.2013., Koprivnica - Bivse konaciste HZ-a koje vec godinama propada zbog nemara drzavne i lokalne urave, te narusava izgled dvijema energetski visokoucinkviti stambenim objektima.  Photo: Marija
'Marijan Susenj/PIXSELL'
26.06.2013.
u 14:05

Koprivnica je najbolji grad za život - istaknula je gradonačelnica Vesna Želježnjak

Sjajna vijest za Grad Koprivnicu stigla je iz sjedišta Europske unije. Ambiciozan projekt gradske uprave \"Novo lice Koprivnice\" u ponedjeljak navečer u Bruxellesu je proglašen najboljim u kategoriji upravljanja energijom, a u kategoriji stanovanja bio je među pet finalista.

Višegodišnji trud

Priznanja je dodijelila Europska komisija u sklopu Europskog energetskog tjedna. Uspjeh je tim veći ako se zna da se na natječaj prijavilo ukupno 224 projekta, a u završnicu ih je ušlo svega njih 25 iz cijele Europe. Gradonačelnica Vesna Želježnjak nije skrivala oduševljenje vijestima iz Bruxellesa, pohvalila se njima odmah i na svom Facebook profilu.

- Europa je prepoznala naš višegodišnji trud i još jednom potvrdila da je Koprivnica najbolji grad za život. Opravdanost našeg ulaganja u području energetske učinkovitosti i obnovljive izvore vidi se već sada i sigurno je da ćemo nastaviti u tom smjeru. Želja nam je potaknuti i građane, koji idu u izgradnju novih objekata ili rekonstrukciju postojećih, da nam se pridruže na tom putu. Osim što će smanjiti troškove režija, na taj će način voditi brigu i o očuvanju okoliša - kazala nam je jučer gradonačelnica.

Projekt se nastavlja

U sklopu projekta \"Novo lice Koprivnice\", a u koji su uključene sve gradske ustanove i poduzeća, dosad su izgrađene dvije Šparne hiže, stambene zgrade energetskog razreda A+, Palača pravde energetskog razreda A za nestambene zgrade i vrtić Crvenkapica energetskog razreda B za nestambene zgrade. Izgrađen je i najmoderniji biološki uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, a osigurana je i neovisnost opskrbe pitkom vodom.

Iz gradske uprave poručuju da se trenutačno intenzivno radi na projektima razvoja niskoenergetskog sveučilišnog Kampusa i daljnjem razvoju Zelenog kvarta, koji bi na kraju trebao imati sedam niskoenergetskih zgrada i 12 kuća. Treća Šparna hiža s uredima u prizemlju trebala bi se početi graditi već idućeg mjeseca, a gotova bi trebala biti u veljači.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije