Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kopal: 'Krajnji cilj Vlade je potpisanje ugovora o kupnji borbenih aviona'

Savjetnik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, Robert Kopal tvrdi kako se stoji teza da MORH nema ulogu u kupnji aviona
02. rujna 2019. u 17:17 26 komentara 1598 prikaza
Robert Kopal
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Glavni analitičar i posebni premijerov savjetnik Robert Kopal kazao je u ponedjeljak da je krajnji cilj hrvatske Vlade potpisivanje ugovora o kupnji 12 borbenih aviona četvrte generacije te kako trenutno u obzir dolaze nove, ali i rabljene letjelice.

Saab JAS 39 NOVI BORBENI AVIONI Plenkovićev savjetnik Kopal preuzeo nabavu, vojska bez puno utjecaja?

''Cilj nam je do kraja iduće godine imati potpisani ugovor te da do sredine iduće godine znamo o kojim je avionima riječ. Prema taktičko-tehničkoj studiji, Hrvatskoj treba 12 aviona te će proces njihove nabave službeno krenuti slanjem zahtjeva za ponudama državama čiji avioni odgovaraju tehničkim zahtjevima Hrvatske'', kazao je Kopal.

Premijerov savjetnik je naglasio kako će jedan od mnogobrojnih parametara pri izboru aviona biti datum njihove isporuke te kako izbor za budući borbeni avion Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ''još uvijek nije sužen te su sve opcije još uvijek otvorene''.

Govoreći o procesu nabave Kopal je istaknuo da je riječ o dva procesa u jednom, budući da će Vladino međuresorno povjerenstvo za nabavu aviona posebno evaluirati ponude novih, a posebno ponude rabljenih aviona.

''Nakon evaluacije dobit ćemo pobjednika u kategoriji novih te pobjednika u kategoriji rabljenih aviona nakon čega ćemo donijeti konačnu odluku'', kazao je Kopal.

F-16 | Autor : INTS KALNINS/REUTERS/PIXSELL Foto: INTS KALNINS/REUTERS/PIXSELL

Upitan za smanjivanje broja članova povjerenstva iz redova Ministarstva obrane, Kopal je pojasnio kako povjerenstvo od ukupno 16 članova čini četiri stručnjaka iz redova MORH-a na čije se iskustvo i znanja oslanja međuresorno povjerenstvo za nabavu aviona.

''Uopće ne stoji hiopteza da MORH nema ulogu u odabiru budućeg borbenog aviona. Međuresorno povjerenstvo postoji s razlogom i njega čine stručnjaci koji poznaju problematiku borbenog zrakoplovstva. Kako u evaluaciju ulaze i neki drugi parametri, poput kapitalnih strateških partnerstava i financijska problematika, povjerenstvo je samim time sastavljeno od različitih stručnjaka kako bi se komparativnim iskustvima izabrala najbolja ponuda'', zaključio je Kopal.

Damir Krstičević Sabor Odbor za obranu dao zeleno svjetlo za novi proces nabave borbenih aviona

Početkom siječnja Izrael je izvijestio Ministarstvo obrane da ne može dobiti odobrenje Sjedinjenih Država za isporuku zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj, čime je službeno potvrđeno da je propao posao oko kupnje tih aviona. Prema neslužbenim informacijama, MORH je u novom krugu nabave zainteresiran za američke F-16 C/D Block 50/52, švedske JAS-39 Gripen te francuske Mirage 2000.

Stem industrija
RUŠIMO MITOVE
STEM industrija: Oni zarađuju više od prosjeka, sve više žena se etablira u tom sektoru i utječu na rast gospodarstva