Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sabor

Odbor za obranu dao zeleno svjetlo za novi proces nabave borbenih aviona

Damir Krstičević
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
03.07.2019.
u 12:14

Riječ je o složenom poslu i samo ozbiljna ponuda i podrška u vojnom i političkom smislu dolazi u obzir, kaže ministar obrane Damir Krstičević

Saborski Odbor za obranu dao je danas potporu i pozitivno mišljenje projektu opremanja oružanih snaga RH višenamjenskim borbenim zrakoplovima. Taj proces zahtijeva pametno, pažljivo, ali žurno i transparentno djelovanje, rekao je potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević članovima Odbora podsjetivši ih kako Hrvatska kreće u nabavu eskadrile 12 višenamjenskih borbenih aviona imajući u vidu potrebne sposobnosti i raspoložive financijske mogućnosti države. U obzir dolaze, naglašava, samo ozbiljne ponude jer je riječ o "strateškoj odluci u složenom procesu nabave".

- Ako ne možemo nabaviti 12 zrakoplova, postoji mogućnost nabave manjeg broja letjelica kako bi potom postupno došli do definiranog broja aviona. Srbija je našla načina kako modernizirati svoju komponentu borbenog zrakoplovstva te vjerujem kako će to moći i Hrvatska. Nismo se predali, kao što se nije predao niti Rudolf Perešin, ali ne smijemo dopustiti da Hrvatska bude razoružana te da nema višenamjenske borbene avione kao jamce mira – rekao je Krstičević ističući važnost formiranja međuresornog Povjerenstva za nabavu aviona kojeg bi činili predstavnici Ureda Predsjednice RH, Ureda Predsjednika Vlade RH, MORH-a, ministarstva vanjskih i europskih poslova, ministarstva financija i gospodarstva, Sigurnosno-obavještajne agencije, Vojno-sigurnosno obavještajne agencije te Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost.

On vjeruje kako bi u tom povjerenstvu trebali biti predsjednik i potpredsjednik saborskog Odbora za obranu jer je tu riječ o, kako je naglasio, izuzetno važnom projektu visoke financijske vrijednosti koji mora biti transparentan i zakonit.

- Pitanje obrane i nabave višenamjenskog borbenog aviona je nadstranačko pitanje te traži potporu pozicije i opozicije i zato smatram kako je vrlo važno da se Hrvatski sabor uključi u ovaj proces – kaže Krstičević. Međuresorno povjerenstvo, nastavlja, trebalo bi istražiti i opcije za obuku pilota za višenamjenski borbeni zrakoplov u inozemstvu, pa će to pitanje, najavljuje, predložiti Vladi i drugim nadležnim tijelima.

- Piloti danas malo lete i imaju nedovoljan broj sati naleta pa ih stoga moramo čim prije poslati na obuku. Ta edukacija išla bi paralelno s procesom nabave aviona kojom šaljemo poruku svijetu da je Hrvatska financijski stabilna zemlja prosperiteta koja je sposobna realizirati taj složen projekt – kazao je. Što se tiče propalog proces nabave izraelskih borbenih aviona tipa F-16 C/D Barak, ministar uvjerava kako je cijeli proces vođen zakonito i odgovorno u skladu s hrvatskim nacionalnim interesima, o čemu je sastavljeno i klasificirano izvješće na 80 stranica.

- Proces nabave višenamjenskog borbenog aviona vrlo je složen projekt i samo uz zajedništvo i potporu svih institucija naše domovine možemo realizirati ovaj projekt. U obzir dolaze samo ozbiljne ponude. Kupnja mora biti dugoročno strateška odluka. Tu nije riječ o običnoj trgovini i zato trebaju biti na djelu samo ozbiljni dogovori i ugovori - ustvrdio je ministar obrane Krstičević. Proces nabave aviona mora biti transparentan i javnost mora biti pravovremeno obaviještena o svakoj odluci , kako bi se smanjio prostor za nagađanja, zaključio je predsjednik saborskog Odbora za obranu Igor Dragovan. Pozitivno mišljenje dala je većina članova odbora, uz jednog suzdržanog zastupnika.

 

Komentara 11

MA
marijaqwer
12:52 03.07.2019.

šaljemo poruku svijetu da je Hrvatska financijski stabilna zemlja prosperiteta - kaže Krstičević kao opravdanje za kupnju zrakoplova. Problem je upravo u toj poruci kojom se lažno predstavljamo. Mi smo vrlo mala država, vrlo siromašna , a o prosperitetu kao izglednoj realnosti ne osuđuju se pričati ni najveći optimisti . Lažnim porukama i lažima nećemo obraniti Hrvatsku nego se uvaliti u troškove koje neće imati tko servisirati , jer mladi masovno iseljavaju.

Avatar balen
balen
12:49 03.07.2019.

Našemu mutavome ministru cijeli će mandat proći u nabavci aviona, objašnjavanju kako je to složen proces kojemu on nije dorastao?

MO
moškov
12:51 03.07.2019.

ovo sa nabavom.borbenih zrakoplova je sapunica za uveseljavanje naroda... ...odbor dao zeleno.svjetlo .pa oni sve rade po naredbi. ...pa oni ni ne znaju za druge boje ...to ce biti nove price sa starom temom.....itd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije