Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zapošljavanje stranaca treba biti samo vatrogasna prijelazna mjera

Konferencija se održava u hotelu The Westin u Zagrebu, u organizaciji Ministarstva turizma, Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika
12. veljače 2019. u 13:52 3377 prikaza
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/37

Kako privući i zadržati turističkog djelatnika naziv je prve panel-diskusije u sklopu konferencije "Turistički djelatnik – izazovi i mogućnosti" koja je danas počela u zagrebačkom hotelu Westin u organizaciji Ministarstva turizma te u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Hrvatskom udrugom turizma.

Nakon pozdravnih govora ministara turizma Garija Cappellija, potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića i ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića, uzvanicima su se obratili i čelnici HGK i HUP-a Luka Burilović i Gordana Deranja

Izazovi turizma I ove će nam turističke sezone nedostajati 15 tisuća radnika

Ministar turizma Gari Cappelli izjavio je da se bez razumijevanja svih drugih ministara i dionika u turizmu ne može postići ništa. „Mi smo svi stavili 'dresove' sa strane i bacili se na rješavanje problema. Vlada je prepoznala važnost turizma i izdvojila oko dvije milijarde kuna za zapošljavanje u ovom sektoru koji može biti sigurna luka za brojne buduće radnike“, izjavio je Cappelli, dodavši da moramo razvijati cjelogodišnju ponudu kroz zdravstveni turizam te, uz usluge, prodavati i znanje. 

Tomislav Tolušić smatra da je Hrvatska zakasnila najmanje pet godina u razmatranju problema nedostatka radne snage, no i da nikad nije kasno aktivno se uključiti i poduzeti sve što je potrebno da se problem riješi. Ministar Gari Cappelli poručio je da je cilj privuci domaću radnu snagu, no treba u obzir uzeti i migracije koje postoje u regiji. Poslodavci smatraju da će se problem znatno riješiti povećanjem plaća, no poslodavci neće moći sami to financirati bez pomoći države, ponajprije snižavanjem stope PDV-a u turizmu, što je istaknula Deranja.

– Radne kvote za turizam i ugostiteljstvo za ovu godinu povećane su gotovo 75 posto, ali to nije trajno rješenje, već gašenje požara. Trajno je rješenje usklađivanje obrazovanja s potrebama tržišta rada. Naime, u ovoj školskoj godini 3800 učenika željelo se školovati za kuhara, upisano je 1200. Za konobara će se školovati 705 učenika, a htjelo je 2160 učenika. Istodobno, najveći broj radnika u 2017. godini u turizmu tražio se upravo na području pružanja smještaja te pripreme i posluživanja hrane. Dakle, nedostaje nam sposobnost brze prilagodbe. Nije dovoljan set mjera za „ovdje i sada“, već dugoročan plan – istaknuo je predsjednik Burilović.

Restoran 360 PRIZNANJE Michelinova zvjezdica napokon i na Kvarneru?

Hrvatski turizam ove godine ne bi trebao biti u drami kad su u pitanju kadrovi, dobrim dijelom zato što je Vlada na vrijeme odobrila kvote za zapošljavanje stranaca, povećavši ih s nešto manje od 7 tisuća na 15.600 dozvola u turizmu. Međutim, zapošljavanje stranaca treba biti samo vatrogasna prijelazna mjera kojom će se riješiti pitanje kadrova sve dok ne dobijemo rezultate dugoročne politike uvođenja dualnog obrazovanja za zanimanja u turizmu i porasta plaća koji se očekuje u turističkom sektoru. Smatraju to sudionici panela pod nazivom "Kako privući i zadržati turističkog djelatnika".

Direktor HUP-a Davor Majetić podsjeća da je po rezultatima analize HUP Skor tržište rada i dalje najslabija karika hrvatskog gospodarstva, a rast plaća rezultat je nedostatka radnika, i on je trenutačno brži od produktivnosti.

– Znamo da je potrebno dodatno povećati plaće u turizmu, ali poslodavci za to nemaju dovoljno novca i trebaju pomoć države kroz porezno rasterećenje – istaknuo je Majetić, a s njim se složio i direktor Hrvatske udruge u turizmu Veljko Ostojić. Ostojić napominje kako je konsolidirana neto dobit hotelskog sektora u 2017. godini bila samo 5,6 posto u odnosu na prihode. "Od toga treba izdvojiti za investicije, pa potom povećanje plaće, a treba nešto i ostati. To je premalo da bi se znatno povećale plaće koje su i dalje upola manje nego u Austriji. Ako se PDV u turizmu spusti na 10 posto, mi smo spremni jednokatno dići plaće za 20 posto – otkriva Ostojić.

Apartman RADMILA KOVAČEVIĆ Najpravedniji porez na zimmer frei bio bi prema visini prihoda

Dominik Walch iz austrijske ustanove Institute for Advanced Studies poručio je Hrvatskoj da ne računa previše na kratkoročne migracije stanovništva, odnosno bazene radne snage u svom okruženju jer su to nestabilni izvori, bilo zato što se često vraćaju kući, bilo zato što se s vremenom prazne. Ipak, potreba za uvozom radnika ima, a najveći broj dozvola tražit će se tijekom ožujka i travnja, otkriva Žarko Katić, državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Kad je u pitanju domaća radna snaga, paralelno uz jačanje edukacije treba raditi na izmjeni percepcije strukovnih zanimanja kako bi se skinula stigma da je riječ o školama koje upisuju oni koji nemaju drugu mogućnost, istaknuo je na panelu Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma.

– Kad smo promicali Hrvatsku kao zemlju znanja, zanemarili smo znanja u strukovnim zanimanjima koja su danas tražena više nego ikada i trebamo ih naučiti više cijeniti. Učenici trebaju znati da upisom u turističku školu imaju radno mjesto na kojem mogu učiti i napredovati do menadžerskih mjesta – zaključio je Glavina.

Ministar Gari Cappelli iznio je ukratko zaključak konferencije te istaknuo da je to bila dobra prilika da se o turizmu razgovara spominjući i teme koje obično nisu stavljene na tapet.

ISTRAŽILI SMO Tko u Hrvatsku dolazi živjeti i raditi: Lani uselilo 43.219 ljudi, evo odakle dolaze

– Obično se pita koliki je broj turista, a rijetko koliko je i kakvih zaposlenika u turizmu. Teba više suradnje, razgovora i sinergije. Primjer kvalitetnog dogovora jest i 300 milijuna koje je država oslobodila porezom, a što je otišlo u plaće i kvalitetnije uvjete rada zaposlenika. Turizam nije jedno ministarstvo jer i današnje događanje pokazuje da to vezuje sedam, osam resora – od obrazovanja, zdravstva, financija do drugoga – istaknuo je ministar. Dodao je da se ovdje razgovaralo i o stalnim sezoncima koji bi umjesto 6 + 6 mjeseci sada mogli prijeći u modus 8 + 4.

– Riječ je o programima školovanja sezonaca i sličnome. Hotel s tri zvjezdice, s 200 soba, imao je 80-ak zaposlenih, a kada je dobio pet zvjezdica, broj zaposlenih povećao se na 200. Ako mi sutra otvorimo 10 hotela s pet zvjezdica, imamo li i dovoljno menadžmenta koji će voditi te hotele, a ne samo kuhati, posluživati i čistiti u njima – pita se Cappelli. Upozorio je da odljev radne snage nije naša specifičnost, to se događalo i nama susjednim zemljama koje su prije nas ušle u EU, ali mi smo to apstrahirali pa smo sad ostali iznenađeni.

– Pozitivno je to što smo sada osvijestili probleme i rade se strategije kako to spriječiti. Treba uskladiti i početak školske godine, što je u Hrvatskoj prepušteno županijama. To je iskoristila za sad samo jedna županija. U Italiji je uobičajeno da svaka regija uređuje školsku godinu prema potrebama svojeg gospodarstva, prije svega turizma – zaključuje ministar Cappelli.

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice