Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIZNANJE

Michelinova zvjezdica napokon i na Kvarneru?

Restoran 360
Grgo Jelavic/PIXSELL
10.02.2019.
u 09:41

Nestrpljivo se iščekuje objava imena restorana koji poslužuju vrhunsku hranu

Kako veljača odmiče, tako na domaćoj gastronomskoj sceni raste uzbuđenje: hoće li biti novih Michelinovih zvjezdica, hoće li tri dosadašnje biti potvrđene ili možda i pojačane nekom novom, širi li se lista od pedesetak preporučenih restorana? Prošle i pretprošle godine iz Michelina su, naime, upravo u ovo vrijeme objavili imena restorana koji su zaslužili zvjezdicu, odnosno preporuku, pa je iščekivanje novih vijesti ovih dana itekako razumljivo.

Prva Michelinova zvjezdica zasjala je na našoj gastrosceni početkom 2017. u rovinjskom “Monteu”, a godinu dana kasnije to veliko priznanje za kvalitetu namirnica, kuharsku vještinu i kreativnost, ali i prikladnu cijenu, stiglo je i šibenskom “Pelegriniju” te dubrovačkom restoranu neobičnog imena “360º”.

Dugi popis preporuka

Osim spomenuta tri restorana za koje su mnogi gastroznalci i prije zvjezdica znali da su vrhunski, Michelinovi inspektori zaključili su prije godinu dana i da više od pedeset hrvatskih restorana zaslužuje njihovu posebnu preporuku. Taj je popis pritom praktički udvostručen u odnosu na godinu prije, a s velikim nadama se sad očekuje mišljenje Michelinovih inspektora i za 2019. godinu.

Iako se predstavnici svjetski najpoznatijeg i najcjenjenijeg gastrovodiča još službeno ne oglašavaju, uvelike se priželjkuje i špekulira da bi ove godine prva Michelinova zvjezdica napokon mogla doći i na Kvarner.

Gastroznalci su i u protekla dva navrata bili začuđeni što je Michelin preskočio tu regiju poznatu po odličnim restoranima i dobroj hrani zbog koje, osim domaćih gostiju, i Talijani, Slovenci i Austrijanci znaju skoknuti na Kvarner samo na dan-dva.

Specijalisti gastroportala Kult plave kamenice, recimo, napravili su listu osam kandidata za ovogodišnje Michelinove zvjezdice, među kojima su čak dva restorana s kvarnerskog područja, “Plavi podrum” iz Voloskog i lošinjski “Matsunoki”. U domaćim ugostiteljskim krugovima vjeruje se da se na Michelinovu radaru sada našao i paški restoran “Boškinac”, a kao potencijalnim kandidatima za prvu Michelinovu zvjezdicu špekulira se i imenima restorana “Laganini” na Hvaru, zagrebačkim “Zinfandel’som” i “Noelom”, restoranom “Batelina” iz Banjola, bračkim “Lemongardenom” te rovinjskim “Vine Vaultom”.

Uskoro ćemo doznati što je od toga točno. Nestrpljenje podgrijavaju i kuloarske informacije da su neki lokali već primili obavijest da će se naći na listi restorana s preporukom. Iščekivanje je razumljivo.

Odlična vijest za turizam

Svako Michelinovo priznanje znači znatno više posla i gostiju, a odlična je vijest i za turizam, jer sve više ljudi na odmoru želi jesti vrhunski ili čak i biraju destinaciju za koju se zna da nudi vrhunsku hranu. Kod nas se broj onih koje na prvo mjesto motiva zašto su izabrali posjetiti Hrvatsku stavljaju gastronomiju dosegnuo 29 posto još 2017. godine, kad je Institut za turizam zadnji put provodio istraživanje o navikama i potrošnji naših gostiju. Uza sve to, dakako, idu pritisak i stres za vlasnike restorana s Michelinovom zvjezdicom. Lani je bilo simpatično vidjeti koliko je laknulo vlasniku rovinjskog “Montea” Danijelu Đekiću što su zvjezdicu dobila još dva restorana, odnosno što odgovornost prve i dotad jedine Michelinove zvjezdice u Hrvatskoj više nije samo na 
 njemu.

Restoran 360
1/8

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije