Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veće ovlasti

Komunalni redari moći će vas legitimirati i naplaćivati kazne zbog otpada

smeće
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
27.09.2018.
u 21:05

Zakonskim izmjenama omogućeno je kažnjavanje fizičkih osoba za neke prekršaje za koje su se do sada kažnjavale samo tvrtke

Vlada je utvrdila prijedlog izmjena Zakona o održivom gospodarenju otpadom, kojemu je cilj ubrzati zatvaranje neusklađenih odlagališta kako bi se ispunile obveze prema EU. Značajna novost je povećanje ovlasti komunalnih redara koji će ubuduće moći zatražiti osobnu iskaznicu od osoba koje zateknu u nepropisnom odlaganju otpada.

Resorno ministarstvo time namjerava stati na kraj onima koje se zatekne s otpadom na divljim odlagalištima, a komunalne redare koji ih opomenu jednostavno ignoriraju i nastave svojim putem. Komunalni redari u takvim će slučajevima ubuduće moći zatražiti pomoć policije, slično kao kontrolori u javnom prijevozu.

U Ministarstvu energetike i zaštite okoliša objašnjavaju kako je divljim odlagalištima teško stati na kraj jer se, i kada ih očiste, dogodi da se već sutradan nastavlja odlaganje otpada kao da se ništa nije dogodilo. Zbog toga su odlučili zatražiti suradnju lokalne zajednice, čiji će komunalni redari nadgledati takva odlagališta, nalagati uklanjanje otpada, pisati kazne i prekršajne naloge. Visinu kazni za divlje odlaganje propisat će lokalne jedinice.

Novost je i da će komunalni redari moći na licu mjesta kazniti osobu koja nepropisno odlaže građevinski otpad, za što su do sada kažnjavani isključivo vlasnici zemljišta. Vlasnici ipak i dalje ostaju odgovorni za svoje nekretnine pa će plaćati kazne za nepropisno odloženu šutu na svom zemljištu bez obzira na to jesu li je odložili sami ili je to učinio netko drugi ako komunalni redar ne zatekne počinitelja na djelu.

Zakonskim izmjenama omogućeno je kažnjavanje fizičkih osoba za neke prekršaje za koje su se do sada kažnjavale samo tvrtke. To se prije svega odnosi na posrednike u trgovanju otpadom, primjerice sakupljače krupnog otpada koji dio otpada koji im je neupotrebljiv bace u okoliš. Uhvati li ih se u toj raboti, ubuduće će plaćati kazne između 3000 i 10.000 kuna.

Kad je riječ o odlagalištima, jedinice lokalne samouprave na čijem se području nalaze imat će pravo na novčanu naknadu. Gradovi i općine dužni su osigurati odvojeno skupljanje otpada za reciklažu, a zbog nedostatka novca povećan je broj stanovnika na jedno reciklažno dvorište sa sadašnjih 1500 na 3000.

>> Pogledajte video i saznajte kako će izgledati prva hrvatska podmornica koja će se uskoro graditi

Komentara 37

DU
Deleted user
21:45 27.09.2018.

Moja privatna šuma mnogima je služila kao divlje odlagalište. Odvoz smeća, šute, starog namještaja i drugih predmeta koštala me u prošlosti dosta novaca. Kad sam sve očistio "popravilo" mi se tlo oko ulaza pa je prvi koji je neovlašteno automm ušao u moj posjed za odložiti šutu rasjekao obje prednje gume i više vlastitom snagom nije uspio napustiti šumu. Brzo se to pročulo. Od tog dana do danas nitko više nije odložio nikakvo smeće u mojoj šumi. Jasno, komunalni redari ne mogu se poslužiti takvim "pomagalima" ali da su vrlo djelotvorna - jesu!

DU
Deleted user
21:39 27.09.2018.

Odlicno, krenimo sa po 10,000 kuna po osobi. ako dvojica voze otpad, to je 20,000 kuna, a to su cetiri nova kompjutera za lokalnu skolu!

DU
Deleted user
21:34 27.09.2018.

Pozitivan pomak bar na papiru... viditi ćemo kako je to u praksi... jer puno ljudi još uvijek nije svjesno da svojim bacanjem smeća gdje to nije dozvoljeno rade ptotiv sebe i okoline .. jer bar sada s malo volje smeće možemo ostaviti na dopušteno mjesto...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije