Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Euroatlantska integracija JIE nije proširenje već 'učvršćenje' Europe'

Zemlje te regije predugo su u čekaonici bez stvarnog napretka, a obećanje nekog dalekog članstva u EU i/ili  NATO-u više nije dovoljno, rekla je predsjednica
05. prosinca 2017. u 11:16 39 komentara 1556 prikaza
Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Euroatlantska integracija zemalja jugoistočne Europe nije proširenje već "učvršćenje" Europe, rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u govoru održanom na sveučilištu u Bostonu u sklopu radnog posjeta Sjedinjenim Državama. 

Kolinda Grabar-Kitarović Humanitarna večera Grabar-Kitarović: Snažni smo samo zajedno

Poseban fokus hrvatske vanjske politike odnosi se na njezino neposredno susjedstvo, na jugoistočnu Europu, rekla je predsjednica u govoru posvećenom hrvatskoj vanjskoj politici na bostonskom sveučilištu Tufts održanom jučer po američkom vremenu. Kazala je da će Hrvatska nastaviti "snažno podupirati europsku i/ili euroatlantsku perspektivu cijelog tog područja".

Zemlje te regije "predugo su u čekaonici" bez "stvarnog napretka", a "obećanje nekog dalekog članstva u EU i/ili  NATO-u više nije dovoljno", rekla je predsjednica. Članstvo je "jedini jamac stabilnosti i napretka te regije" i "važno je shvatiti da  će dalje proširenje učvrstiti Europsku uniju, a ne je tek puko proširiti". Zato "radije koristim politički termin 'učvršćenje Europe'", naglasila je u govoru naslovljenom "Višedimenzionalni pristup hrvatske vanjske politike".

"Asertivnijim, samouvjerenijim i višedimenzionalnim pristupom" u vanjskoj politici Hrvatska želi biti "dio rješenja nekih od europskih gorućih pitanja", rekla je predsjednica. Zbog povijesne razmrvljenosti srednje Europe ujedinjenje europskog kontinenta nije uspjelo neutralizirati umjetne podjele na takozvanu "staru" i "novu" Europu, a zapreke u tome trebala bi pomoći prevladati Inicijativa triju mora koju su potaknule Hrvatska na jugu i Poljska na sjeveru.

Cilj te inicijative koja obuhvaća 12 zemalja i 150 projekata u vrijednosti većoj od 45 milijarda eura jest jačati gospodarsku i političku suradnju, jačati koheziju Europske unije i cijelog europskog kontinenta, graditi moćan splet gospodarskih arterija, uključujući plinovode, željezničku, cestovnu i telekomunikacijsku mrežu, rekla je. Pred brzo rastućim globalnim izazovima cijeli svijet je na prekretnici, rekla je Grabar-Kitarović i podsjetila na neke od velikih izazova kao što su stanje na Bliskom istoku i na Korejskom poluotoku. Zbog toga je Hrvatska predana "kolektivnoj obrani", koja je temeljna zadaća NATO-a.

U 2018. hrvatski vojnici nastavit će sudjelovati u NATO-ovim misijama, primjerice u Poljskoj i Litvi, KFOR-u na Kosovu i u Afganistanu, gdje će za deset posto povećati broj svojih vojnika. Hrvatska je za 9 posto povećala izdvajanje za obranu u 2017., a  to povećanje kani nastaviti u 2018. te idućih godina, rekla je hrvatska predsjednica u govoru održanom u sklopu četverodnevnog posjeta SAD-u.

Predsjednica je u ponedjeljak u Bostonu posjetila i slavno istraživačko sveučilište MIT (Massachusetts Institute of Technology), gdje je hrvatskog znanstvenika Marina Soljačića odlikovala Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za osobite zasluge za znanost i njeno promicanje u Republici Hrvatskoj i u svijetu. Kolinda Grabar-Kitarović danas se u New Yorku sastaje se s glavnim tajnikom UN-a Antonijem Guterresom te odvojeno s istaknutim ženama na dužnostima u toj organizaciji. U srijedu će sudjelovati na tematskoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj radu Haaškog suda. 

Galerija: Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti

Kolinda Grabar Kitarović
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
Kolinda Grabar-Kitarović i Vladimir Putin Forbesova lista Grabar-Kitarović 39. najmoćnija žena, iza nje Beyonce, Hillary Clinton, Taylor Swift... Kolinda Grabar-Kitarović Predsjednica vrlo oštra Grabar-Kitarović upozorava: 'Predugo stojimo, drugi nas prestižu ili nam sve više odmiču!' Novinarski dom Predsjednica Grabar-Kitarović na predstavljanju knjige 'Nestali u Domovinskom ratu'
Ivo Žinić
Politički kraj još jednog HDZ-ovca
Žinić gubi kuću koju mu je ‘darovala’ država?
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
 • NV:

  Hrvatska se ponaša kako drugi hoće.

 • realisticki:

  Onoga dana, kada naša predsjednica Kolinda, za dobrobit Hrvatske i Hrvata počne radit sa toliko žara, kako je do sada radilai za NATO, onda će mo svi mi osjetit znatna poboljšanja. Dali je gdje bila, dali je gdje nastupila, dali ... prikaži još! je kada usvojim izlaganjima zaboravila spomenut NATO? Nije!!!!!

 • Avatar Kupus Dei
  Kupus Dei:

  Koli, pa ti služiš americi kao trojanski konj u EU, boli tebe vjeverica, ti ćeš preko naših leđa sabi dogovoriti posao u americi po isteku mandata, a nas ćeš zavaditi s Europskom unijom. Čačkaš mečku (u najmanju ruku)