Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednica vrlo oštra

Grabar-Kitarović upozorava: 'Predugo stojimo, drugi nas prestižu ili nam sve više odmiču!'

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/10
08.11.2017.
u 12:40

I dok je poljski terminal pušten u pogon u listopadu 2015. godine, LNG terminal na Krku još je na razini papirologije", rekla je predsjednica.

U organizaciji Hrvatskog društva ekonomista u Opatiji se od 8. do 10. studenoga održava 25. savjetovanje "Ekonomska politika Hrvatske u 2018.".

O položaju Republike Hrvatske u međunarodnom okruženju govorila je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, piše N1.

'Predugo stojimo, a drugi nas prestižu, ili nam sve više odmiču', rekla je predsjednica.

"Mogu se složiti da vidim ljudski potencijal kao najveći problem Hrvatske. No pitanje koje se nameće je možemo li biti zadovoljni rezultatima savjetovanja? Možemo li ih povezati s politikama i reformama? Razmjenjujemo mišljenja i stajališta, ali moramo se upitati o njihovoj učinkovitosti", rekla je Grabar Kitarović.

Slika nije blistava

"Želimo li imati objektivan pristup moramo se postaviti u kontekst okruženja. Naši rezultati dobivaju pravu vrijednost kad se uspoređujemo s pravom konkurencijom. Slijedom takvog pristupa možemo zaključiti kako slika nije blistava niti nam daje razloga za zadovoljstvo nego naprotiv, za nemir i tjeskobu. Za osjećaj potrebe za žurnim djelovanjem", rekla je Predsjednica.

"Hrvatska ima jednu od najlošijih stopa omjera izvoza u odnosu na BDP u srednjoj Europi. Gledamo li izvoz roba, bez usluga - taj je omjer još gori. Dok smo bili nekada razvijeniji pa izjednačeni danas smo 85 posto razvijenosti srednje i istočne Europe. Stopa porasta produktivnosti zaposlenosti i BDP-a od 2013. do 2016. u Hrvatskoj među najnižima su u EU. Imamo jedu od najnižih stopa aktivnosti radne snage. Udio ljudi s rizikom od siromaštva među najvišima je u EU", rekla je Grabar Kitarović.

Kakvu perspektivu imaju mladi?

"Kakvu perspektivu imaju mladi kad s najvišom prosječnom dobi u EU napuštaju roditeljski dom. Hrvatska ima skoro najniža socijalna davanja za mlade u EU. Još više zabrinjava što u tim davanjima nema davanja za obrazovanje već se zadržavamo na davanjima za nezaposlenost i invalidnost. Među najslabijima smo u testovima iz matematike u EU. Dok drugi napreduju mi stojimo na začelju. Ostajemo nekonkurentni u području ljudskih resursa", kazala je.

Druge su zemlje napravile veće pomake

"Mogla bih nastaviti nabrajati i dati podosta primjera u drugim područjima, ali i ovo navodi na zaključak kako predugo stojimo a drugi nas prestižu ili nam sve više odmiču''. Nakon nekoliko godina rasta Hrvatska je pala za 8 mjesta na Doing Business listi. Ispred nas su mnoge države koje nismo smatrali konkurencijom. Danas oni tako mogu gledati na nas. Znakovito je da nismo nazadovali u broju bodova. No druge su države u pravilu napravile puno jače reforme i veće pomake na listi", rekla je Grabar Kitarović.

"Od državnih struktura do šireg društva i javnosti koji najavu promjena često dočekuju defetistički i s velikim otporom.  Sve ovo zvuči prilično crno i negativno, no znamo da nije sve tako. U Hrvatskoj imamo odličnih primjera izvrsnosti, tvrtki koje zapošljavaju i bore se na globalnoj razini. Volimo ih nazivati svojim perjanicama. No moramo biti svjesni kako od toga nemamo ništa sve dok su nam one perjanice bez pratitelja, dok nemaju one koji ih slijede, sve dok nam one predstavljaju iznimku, a ne načelo", rekla je predsjednica, dodavši da Hrvatska treba postati država koja će svojim aktivnostima i praksama predstavljati dobro uhodan sustav koji provodi prave i kvalitetne politike.

Kolinda Grabar-Kitarović
1/12

Do ciljeva uvijek isto rastojanje

"Pokazali smo u brojnim situacijama koliko smo posebni, ali to smo pokazivali u kriznim situacijama, gdje je bila potrebna brza reakcija. Često i s ad hoc rješenjima koja ne prerastaju u primjer dobre prakse. Zašto je tome tako? Zašto domišljatost i sposobnost ne pokazujemo u doba blagostanja?", upitala je.

"Na ovom i sličnim skupovima uvijek govorimo o istim ciljevima. Jasni su nam i načini njihova postizanja, no unatoč tome do tih nam ciljeva ostaje isto rastojanje.  Od početka svoga mandata ističem gospodarske ciljeve. Dvije i pol godine kasnije, unatoč nekim pozitivnim makroekonomskim pokazateljima i trendovima, i dalje nema pravih rezultata, pravih aktivnosti, i dalje se slažemo, ali ne možemo reći da se nešto pomiče. Mogu podsjetiti na neke primjere tema i projekata koji su uvijek tu, koji su vječni: poticanje izvoza i ulaganja, rješavanje demografske problematike, društvo znanja, sređivanje i usklađivanje zemljišnih knjiga, reforma mirovinskog i zdravstvenog sustava, reforma tromog pravosudnog sustava, unapređenje poslovnog okruženja, poticanje poduzetništva", rekla je predsjednica.

Tko i gdje donosi, odnosno, ne donosi odluke?

Podsjetila je na primjer LNG terminala na Krku. "Projekt koji je pokrenut kad i poljski projekt. I dok je poljski terminal pušten u pogon u listopadu 2015. godine, LNG terminal na Krku još je na razini papirologije", rekla je predsjednica.

"Strukturne reforme postale su toliko apstraktne, da ih se u javnom prostoru ne doživljava. Postoje liste preporuka, ali malo ih se realizira. Time dolazimo do pitanja tko i gdje donosi, odnosno ne donosi odluke. S ove pozicije mogu zaključiti kako je možda najveći problem pred nama", kazala je Grabar Kitarović.

Komentara 131

DL
dr Luigi
13:11 08.11.2017.

Dok je god na djelu uhljebnićka politika,podobni ,a ne sposobni,nikakvo pravosuđe i mizerne plaće nema naprijed,pametni odlaze.

ZG
zgblabla
12:54 08.11.2017.

ne stojmo mi,a ne.... .ne stojimo..........HDZovc i SDPovci hitaju naprijed a mi ostali skapavamo

DI
Diesel
13:21 08.11.2017.

Zdrobili ste zdravu pamet i sad vam kao zao? Horvatincica za ministra pravosudja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije