Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U PROTEKLE ČETIRI GODINE

Koliko se Europa naoružavala? Zemlja u susjedstvu na popisu odmah nakon Ukrajine, evo kako stoji Hrvatska

Infografika: Koje se europske države najviše naoružavaju
Foto: Marko Picek
1/9
15.03.2024.
u 09:54

Uz Ukrajinu i Sloveniju, i Češka je u četveroznamenkastom postotku uvećala ulaganja u svoje naoružanje – 3.125 posto

Europske zemlje, potaknute ratom u Ukrajini, drastično su promijenile svoj pristup sektoru obrane. Međunarodni institut za istraživanje mira u Stockholmu tako je objavio i koliko su koje zemlje ulagale, odnosno ne ulagale u svoje obrambene sposobnosti protekle četiri godine, i to kroz uvoz oružja. 

Očekivano, a s obzirom na manje razvijenu industriju proizvodnje oružja, Ukrajina se najviše naoružavala inozemnim oružjem u odnosu na prošlo četverogodišnje razdoblje, od 2014. do 2018. Njihov uvoz tako se povećao za čak 6.633 posto, pokazala je to infografika Pixsella. Prva zemlja nakon njih zapravo je jedna neočekivana, a ona je uvozila gotovo upola manje. Radi se o susjednoj Sloveniji, koja je u protekle četiri godine uvozila čak 3300 posto više u svoje naoružavanje. 

Foto: Marko Picek

Uz Ukrajinu i Sloveniju, i Češka je u četveroznamenkastom postotku uvećala ulaganja u svoje naoružanje – 3.125%. Četvrta na popisu po naoružavanju kroz uvoz bila je Bugarska s uvećanjem od 920 posto. Iako se na karti nalazi bliže Ukrajini od Bugarske, Rumunjska je uložila 180 posto više u naoružanje koje je uvezla.

Države koje su još imale znatna ulaganja u naoružanje su i Kosovo (833%), Nizozemska (751%), Mađarska (747%) te Litva (489%). Dok za BiH podataka o naoružavanju nema, razvidno je iz infografike da su gotovo sve zemlje u susjedstvu uvozile više oružja u protekle četiri godine. Srbija je uvozila tako 584 posto više, dok se Hrvatska na naoružavanje koje je uvezla fokusirala 67 posto više. 

>> GALERIJA Rat u Ukrajini: Ukrajinci već dvije godine žive između sirena za uzbunu

Infografika: Koje se europske države najviše naoružavaju
1/47

Vodeće sile u Europi u različitim su postocima povećale svoj uvoz. Njemačka je tako doživjela povećanje uvoza oružja za 188 posto, a Francuska 112 posto. Ujedinjeno Kraljevstvo povećalo je uvoz oružja 41 posto.

POVEZANI ČLANCI:

Postoje i zemlje koje su smanjile svoje naoružanje u protekle četiri godine u odnosu na prethodno četverogodišnje razdoblje. Dok se Ukrajina naoružavala, Rusija je prema službenim podacima smanjila svoja ulaganja u uvoz oružja za 54 posto. Najveći pad od 70 posto ima pak Finska, a ni Estonija također kao susjedna zemlja Rusije nije povećala svoja ulaganja. Uz njih naoružavanje je smanjeno i u Italiji (37 posto), Crnoj Gori (56 posto) te Albaniji (68 posto), dok pad od pet, odnosno četiri posto imaju Irska i Grčka.
 

Komentara 2

DU
Deleted user
16:35 15.03.2024.

Srbija čeka priliku hrvatska je prva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije