Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEDAK SLUČAJ

Kinez zbog bolova u trbuhu otišao u bolnicu: Šokirao se nakon pregleda i hitno zatražio operaciju

Otvoren novi operacijski blok Zavoda za traumatologiju i ortopediju u KBC-u Split
Ivo Cagalj/PIXSELL
07.07.2022.
u 22:41

Kada se požalio liječnicima, posumnjali su na upalu slijepog crijeva, no simptomi nisu prestali nakon liječenja pa su napravili dodatna testiranja.

Kada je došao liječniku, Chen Li (33) iz kineske provincije Sichuan, čije je ime promijenjeno za potrebe članka, nije znao zašto ponekad u urinu ima krvi, no ni u najluđim snovima nije zamišljao što će mu tog dana doktori reći.

Li se cijelog života smatrao muškarcem, no pri posjetu liječniku ustanovljeno je da je zapravo rođen sa ženskim spolnim kromosomima. Usprkos tome što su mu vanjske genitalije muškog fenotipa, Li ima maternicu i jajnike, a od ulaska u pubertet i menstruaciju, koja objašnjava krv u urinu.

Bolove u abdomenu koje je imao svaki mjesec od 13. godine popraćene pojavom krvi u urinu nikada nije povezao s menstruacijom jer se smatrao muškarcem, a u prilog tome ide i činjenica da ima muške genitalije. Kada se požalio liječnicima, posumnjali su na upalu slijepog crijeva, no simptomi nisu prestali nakon liječenja pa su napravili dodatna testiranja.

Li je bio prestravljen ovim otkrićem te je odmah zatražio operaciju uklanjanja ženskih spolnih organa. Operacija je trajala tri sata, a liječnici su rekli da se Li nakon zahvata osjeća sjajno te da mu se vratilo samopouzdanje, prenosi Daily Mail. Luo Xiping, kirurg koji je vodio operaciju, objasnio je da Li može nastaviti svoj život kao muškarac, no neće moći imati biološku djecu jer njegovi testisi ne proizvode spermije.

Prema procjenama UN-a, 0,05 do 1,7 posto svjetske populacije je interseksualno. To je otprilike isti postotak kao i kod ljudi s prirodno crvenom kosom. Interseksualnost, prema smjernicama UN-a, označava osobe koje se "ne uklapaju u definicije ni muških ni ženskih tijela", a upotrebljava se umjesto riječi hermafrodit.

Sličan slučaj pojavio se i prošle godine u Kini kada je 25-godišnja žena došla liječniku zbog problema sa začećem. Ispostavilo se da Pingping (ime promijenjeno) ima muški spolni kromosom Y te da uopće nema maternicu i jajnike.

Pingping se neko vrijeme brinula što još nije dobila menstruaciju, no kada ju je majka odvela ginekologu, rekli su da se Pingping vjerojatno samo malo sporije razvija. "Kad sam odrasla, bilo me sram što još nemam menstruaciju pa nisam tome pristupila ozbiljno", priznala je.

Kao i Li, Pingping nikada nije sumnjala u svoj spol jer su njene vanjske genitalije imale ženski fenotip. Liječnici su objasnili kako je moguće da je imala muške genitalije koje su atrofirale. Dodali su i da su joj roditelji u bliskom srodstvu.

VIDEO: Ženi iz Čakovca rekli da ima tumor u mozgu, no onda je doznala što se dogodilo u prvoj operaciji

Komentara 6

GE
geler203
07:54 08.07.2022.

I to do sada nisu otkrili tolike godine. Zanimljivo još nema vijesti kako policija u Nizozemskoj puca po prosvjednicima poljoprivrednicima.

Avatar Mistborn
Mistborn
10:32 08.07.2022.

Ok. Biti hermafrodit tj. dvospolac je medicinsko stanje i operacije su potpuno opravdane. No što s ovim dvospolcima "u glavi"? Nije opravdano plaćati im operaciju. Neka si plate psihijatre.

ST
stipkomat
08:57 08.07.2022.

Chen Li (33), iz kineske provincije Sichuan..." a ime mu je promijenjeno za potrebe članka.... jer bi njegovo pravo ime, nama u Hrvatskoj, strašno puno značilo. O, Bože....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije