Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOSAD NAJOŠTRIJA KAZNA

Europski parlament kaznio Poljaka koji je vrijeđao žene

Janusz Korwin-Mikke
Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
1/2
14.03.2017.
u 20:24

Nećemo tolerirati takvo ponašanje, posebno od nekoga za koga se očekuje da dostojenstvano predstavlja sve narode EU, kažu u EP-u

Deset dana suspenzije i zabrane parlamentarnih aktivnosti, godinu dana zabrane da bilo gdje predstavlja Europski parlament i uskraćivanje 30-dnevne naknade za rad. Takva će kazna sustići poljskog zastupnika Janusza Korwina-Mikka zbog neprihvatljive izjave da bi “žene trebale zarađivati manje od muškaraca jer su slabije, sitnije i manje inteligentne”, što je izazvalo oštre kritike zastupnika i javnosti.

Dosad najoštriju kaznu nekom zastupniku najavio je predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani objasnivši da “neće tolerirati takvo ponašanje, pogotovo kada dolazi od nekoga za koga se očekuje da dostojanstveno predstavlja sve narode Europe”.

– Vrijeđanjem žena poljski zastupnik omalovažio je naše temeljne vrijednosti. Stoga sam odmah otvorio istragu, a zaključak nameće kaznu razmjernu težini djela – kazao je Tajani.

 

Korwin-Mikke vođa je desničarske euroskeptične stranke Sloboda (bivša Koalicija za obnovu Republike – Sloboda i nada) i ovo mu nije prvi prijestup u Europskom parlamentu. Poslovnik Europskog parlamenta kaže da zastupnika “odlikuje međusobno poštovanje” te da “oni neće pribjeći klevetničkom, rasističkom ili ksenofobnom jeziku ili ponašanju u parlamentarnim raspravama”, a kazne za takvo ponašanje sežu od opomene pa sve do privremene suspenzije te novčane kazne.
Poljski zastupnik Korwin-Mikke prošle je godine ostao bez naknade za 10 dana dolazaka (3060 eura) i suspendiran je na pet dana jer je priljev migranata usporedio s izmetom. U listopadu 2015. suspendiran je na 10 dana zbog nacističkog pozdrava.

Za isti postupak bio je kažnjen i talijanski zastupnik Gianluca Buonanno.

>>VIDEO Eurozastupnik sablaznio kolege: 'Žene trebaju biti plaćene manje jer su slabije i manje inteligentne'

>>Europsku 'Trump' ruši EU

Ključne riječi

Komentara 8

SI
Sinatra
21:03 14.03.2017.

Ne slažem se s time što je zastupnik kazao, no ne slažem se ni sa kaznom koja mu je izrečena. Sloboda govora, pogotovu u pralamentu je osnova demokracije. Zato, ovakva kazna predstavlja sumrak demokracije i uvođenje liberalne diktature. Nitko u parlamentu nebi trebao biti kažnjen zbog izrečenog mišljenja, osim onih koji bi uskračivali pravo na mišljenje i iznošenje istog. Razni ljudi imaju razne glupave ideje ali jednom kada ljudima krenemo zabranjivati izražavanje, Zapadnoj civilizaciji i demokraciji je kraj.

VL
????
23:20 14.03.2017.

Zapadno društvo je otišlo k vragu onda kada je ženama dano pravo glasa. Ne, da ne bi bilo zabune, ne mislim da su žene manje inteligentne ili manje pametne, ono što želim reći je da žene na žalost ne koriste svoju pamet kad donose odluke, nego se vode za osjećajima. Ne vjerujete? Pa pogledajte kolike su se žene poudavale za nekakve mutne tipove s ne baš previše sive supstance u glavi samo zato jer su "zgodni", "cool", "slatki", dok su im oni koji imaju nešto u glavi i koji se ponašaju odgovono "dosadni" i "nespontani". No čak ni to nije problem za društvo, ali zato pravi problem predstavlja to što žene na izborima glasaju po isto takvim kriteijima, prema osjećajima a ne razumom, gledaju tko je "sladak" i tko se prezentira kao "muškarčina", a ne zanima ih kakav program ima koji kandidat.

Avatar Hadezeov domoljub
Hadezeov domoljub
00:37 15.03.2017.

Dođe ti zlo od takve demokracije u kojoj ne možeš reći svoje mišljene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije