Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trijumf

Katolik Edi Rama ujedinio Albance

Edi Rama
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
27.06.2017.
u 12:36

Košarkaša i umjetnika, reizabranog premijera Albanije, jako vole i na Kosovu i u Makedoniji

Premijer Edi Rama ponovno će formirati novu albansku vladu unatoč svim prognozama da bi ove izbore mogao izgubiti zbog nezadovoljstva gospodarskom situacijom u toj zemlji. Po privremenim rezultatima, nakon što je prebrojeno 35,6 posto glasova s nedjeljnih parlamentarnih izbora, u vodstvu je Socijalistička stranka premijera Edija Rame s 49,5 posto glasova, dok je Demokratska stranka Lulzima Bashe osvojila 28,4 posto glasova, a Socijalistički pokret za integraciju Petrita Vasilija 15,13 posto.

Dobar i s Vučićem

Edi Rama, koji je na prošlim parlamentarnim izborima 2013. osvojio 64 zastupnička mjesta, na ovim će izborima dobiti najmanje 75 mandata od ukupno 140 koliko ih ima u parlamentu. Po svemu sudeći, iako mu to neće biti potrebno, vladu će ponovno sastaviti sa Socijalističkim pokretom za integraciju.

Nema sumnje da je Edi Rama postao lider svih Albanaca što do sada nije uspjelo nijednom premijeru. Ima veliki utjecaj na kosovske i makedonske Albance, što dokazuje činjenica da je uspio približiti albanske stranke u Makedoniji, koje su, iako različitih stavova, potpisale albansku platformu upravo u njegovoj prisutnosti u Tirani.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Edi Rama vješt je političar. Iako su uvijek visoke tenzije između Albanaca i Srba, uspio je uspostaviti izuzetno dobar odnos s bivšim premijerom i novim predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Isto tako, u izuzetno je dobrim odnosima s makedonskim premijerom Zoranom Zaevom kao i s Milom Đukanovićem.

Svi koji ga znaju kažu da upravo Edi Rama u rukama drži sve konce kada su u pitanju Albanci na Balkanu – gotovo svi ga smatraju svojim vođom. Rama, albanski katolik, uživa veliko povjerenje u zemlji gdje je 70 posto muslimana (20 posto je pravoslavaca i 10 posto katolika).

Umjetnik i dinamovac

Edi Rama (52) najživopisniji je političar s Balkana. Sportaš je i umjetnik, ali i kontroverzan. Rama je rođen u Tirani kao dijete poznatog albanskog kipara Kristaqa Rame i njegove supruge Anete, jedne od prvih žena stomatologa u Albaniji. Kao tinejdžer visok dva metra zaigrao je košarku za tiranski Dinamo. Uz sport, otac ga je usmjerio prema umjetnosti pa je završio likovnu akademiju, objavio nekoliko knjiga, a potom počeo predavati na sveučilištu u Tirani. Otišao je u Pariz i počeo pisati osvrte na stanje u Albaniji, koje je objavljivalo nekoliko tiranskih novina. Njegovi tekstovi bili su jako kritični prema tadašnjem političkom vrhu koji je vodio stari komunistički kadar i predsjednik Sali Berisha.

Kada je Berisha 1997. izgubio izbore, novi premijer Fatos Nano Ramu je postavio za ministra kulture. Nakon dvije godine Rama je izabran za gradonačelnika Tirane i doslovno je preporodio grad. Prva supruga bila mu je poznata glumica Matilda Rama, od koje se razveo, a potom se oženio Lindom. Zemlje regije nadaju se da će ponovni izbor Edija Rame za premijera Albanije stišati retoriku velike Albanije jer vjeruju da je ona korištena samo u predizborne svrhe.

Komentara 18

Avatar Cathriné
Cathriné
17:24 27.06.2017.

Nisam znala da je katolik, sad mi je jos drazi

IB
ibiza
13:35 27.06.2017.

bravo Edi...

JO
jovanovic
13:35 27.06.2017.

katolici su naj posteniji narod sto postoji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije