Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSLAVA USKRSA

Strah od napada: Kosovo, Albanija i Makedonija pojačale sigurnosne mjere

kFOR, kosovo
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
14.04.2017.
u 13:11

Makedonsko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da je poduzelo "niz mjera uzimajući u obzir globalnu terorističku prijetnju s vjerskim zdanjima kao metama.

Kosovo, Albanija i Makedonija pojačale su sigurnosne mjere kako bi spriječile teroristički čin, posebno na crkve povodom kršćanske proslave Uskrsa koja počinje u petak u regiji.

Američka veleposlanstva u te tri zemlje također su pozvala američke državljane da "iskažu pojačan oprez". "U regiji teroristi su već pokušali izvesti napade na izložene ciljeve, uključujući crkve i druga svetilišta, pješačke zone, sportska borilišta, koncertne dvorane i javna okupljanja", piše u tim priopćenjima.

Na Kosovu je premijer Isa Mustafa okupio Vijeće nacionalne sigurnosti koje je odlučilo o jačanju sigurnosti, posebno oko katoličkih i pravoslavnih svetilišta, produženje radnog vremena policajaca i prekid njihovog odmora, objavili su lokalni mediji.

Po tim medijima, muškarac osumnjičen da je planirao teroristički napad, uhićen je. No, to uhićenje nije potvrđeno iz službenog izvora.

U Albaniji je policija objavila pojačanu sigurnost "kako bi se spriječili kriminalni incidenti ali i terorističke akcije". Pojačana je i kontrola na granicama.

Makedonsko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da je poduzelo "niz mjera uzimajući u obzir globalnu terorističku prijetnju s vjerskim zdanjima kao metama.

Po vlastima te tri zemlje, između pet i 600 njihovih državljana otišlo je u zone džihadista u Siriji i Iraku od 2012. Po povratku su pod pojačanim nadzorom.

>> Poruka Grabar-Kitarović kraljici: Terorizam nas ne smije pokolebati u izgradnji boljeg svijeta

>> Oštre osude napada u Londonu: 'Terorizam je zlo kojem se treba oduprijeti kolektivno'

Komentara 17

Avatar abcd
abcd
11:43 15.04.2017.

A da se Amerikanci povuku s Kosova pa neka se Srbi, Makedonci i Bugari obracunaju s Albancima? Bolje da oni rijese to pitanje nego mi za 50 godina.

DU
Deleted user
15:11 14.04.2017.

Hihi, zar kod saveznika?! Ma nece, hoho.

DU
Deleted user
23:32 14.04.2017.

Kosovo je demokratska drzava,a njihov narod je jedan od miroljubivijih u Evropi.To je pokazala istorija.Kada su se Srbi povlacili preko Albanije,u WWI,Albanci su im iznosili hranu,odecu,lekove, itd...U WWII,ponosni albanski narod je bio protiv Hitlera,i u mnogome doprineo oslobadjanju od fasizma.Danas su Albanija,pa i Kosovo,stub stabilnosti i demokratije,ne samo na Balkanu,vec u celoj Evropi.Ko se ne slaze,neka mi odmah lupi minus.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije