Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Kampanja protiv financirana je novcem iz državnog proračuna'

Iz ''U ime obitelji“ ističu kako dosad nisu dobili nikakvu stručnu ni financijsku pomoć od Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva pa je stoga zanima po kojim su kriterijima dodjeljivana sredstva za kampanju protiv braka
21. prosinca 2013. u 15:22 20 komentara 3338 prikaza
u ime obitelji
Foto: Željko Lukunić/PIXELL

Građanska inicijativa ''U ime obitelji“ poslala je upit Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva u vezi dodjele financijske podrške organizacijama civilnog društva s obzirom na to da je omogućila prvi referendum na kojem su građani imali prilike reći kako žele urediti društvo te da aktivnosti U ime obitelji ''unaprjeđuju demokratske institucije društva“, priopćeno je iz inicijative.

Iz ''U  ime obitelji“ ističu kako dosad nisu dobili nikakvu stručnu ni financijsku pomoć od Nacionalne zaklade pa je stoga zanima po kojim su kriterijima dodjeljivana sredstva za kampanju protiv braka, kolika su sredstva na raspolaganju za jednokratnu podršku ad hoc inicijativama na nacionalnoj razini i kako se Inicijativa može prijaviti za dodjelu ad hoc sredstava, poput onih dodijeljenih kampanji ''protiv“ referenduma.

- Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva financirana iz državnog proračuna donirala je 45.000 kuna, odnosno novca poreznih obveznika za kampanju koja se vodila protiv prvog referenduma koji su pokrenuli i omogućili građani, iz čega proizlazi da je država financirala kampanju protiv svojih građana. Na internetskoj stranici Zaklade vidljivo je da ju je osnovao Hrvatski sabor 2003. godine s osnovnom svrhom promicanja i razvoja civilnoga društva u Republici Hrvatskoj (NN 173/03). Da bi to ostvarila, sa svojih 15 zaposlenika u 2012., Zaklada pruža ''stručnu i financijsku potporu programima koji potiču održivost neprofitnog sektora, međusektorsku suradnju, građanske inicijative, filantropiju, volonterstvo te unaprjeđuju demokratske institucije društva“. Njezinu je upravu imenovala Vlada Republike Hrvatske, a financira se iz sredstava državnoga proračuna, osiguranih na posebnoj poziciji Ureda za udruge, iz dijela prihoda od igara na sreću i nagradnih igara, te od osnovne imovine, donacija i ostalih prihoda. U 2012. godini ostvarili su ukupne prihode od 56 milijuna kuna, od čega je 46 milijuna kuna bilo iz dijela prihoda od igara na sreću - napominju iz ''Uime obitelji''.

>>'Vladajući ustavnim promjenama suspendiraju demokraciju'

Tončica Čeljuska
U svom filmu
Novi gost u emisiji Tončice Čeljuske medije redovito odbija, ali njezin poziv odmah je prihvatio
Astellas d.o.o.
TIHA BOLEST
Pregled koji bi svi muškarci stariji od 40 godina trebali obaviti
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • AVAZ:

  Ovo je kazneno djelo zloupotrebe novca iz hrvatskog proracuna! Treba lijepo ovo prijaviti pa kada dodje Hrvat na celo DORHa onda ce netko morati odgovarati!

 • zes105:

  a sada neka izvole dati udruzi u ime obitelji isti iznos kao i tim drugim udrugama

 • Avatar delminium
  delminium:

  Da da da našim novcem financiraju gej lobi kao da taj lobi nije dovoljno i sam jak bar novcem kad su ovako pi