Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stečajevi

Kakvi rekorderi, mi smo male bebe prema općinskim sudovima

'18.04.2012. Rijeka - Nerijeseni predmeti na policama Trgovackog suda u Rijeci. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL'
'Goran Kovacic/PIXSELL'
19.04.2012.
u 08:00

Ljiljana Ugrin: Saboru smo dali podatke o svim predmetima koji su došli na naš sud, osim redovitih, i skraćene stečajne postupke

Stečajna sutkinja Trgovačkog suda u Rijeci Liljana Ugrin na vijest da su ona i njezine kolegice rekorderke, odnosno da jedna od njih vodi čak 218 stečajnih postupaka, kaže: “Nema tu senzacionalizma, u odnosu na općinske sudove mi smo male bebe.” Želeći rasvijetliti zbog čega je Trgovački sud u Rijeci, odnosno tri sutkinje, od kojih se sutkinja Ugrin bavi stečajnim, a druge dvije sutkinje uz stečajne i ovršnim postupcima, na neki način prozvan, iznijela je neke brojke. U prošloj je godini sud u Rijeci zaprimio ukupno 1076 predmeta, što je u odnosu na 2010., kada su zaprimljeno 242 predmeta, drastičan rast. Od toga je broja, napominje, bilo 667 skraćenih stečajnih predmeta, ali ih je polovica, točnije 322 riješeno.

– Mora se znati da je u 2011. naša nadležnost proširena. Trgovački sud u Pazinu postao je naša stalna služba pa tako od prošle godine, uz Primorsko-goransku, pokrivamo i Istarsku i dio Ličko-senjske županije do Gospića. Porezne uprave naše i Istarske županije prve su krenule i dale nam 667 prijedloga za skraćene stečajne postupke. Na zahtjev Sabora dali smo podatke na dan 31. prosinca 2011., koji obuhvaćaju sve predmete, uz redovite, i skraćene stečajne postupke, sve što je došlo na sud. Ne znamo jesu li i ostali sudovi dali takve cjelovite podatke – objasnila je Ugrin napominjući kako se te broje stalno mijenjaju pa je tako na Trgovačkom sudu u Rijeci trenutačno neriješeno 595 predmeta na kojima rade, od čega je 295 skraćenih. U Pazinu i Rijeci ukupno je šestero sudaca, veli Ugrin, napominjući kako je u Pazinu sada ukupno 45 predmeta jer nove više ne primaju. Na upit koliko im vremena treba za rješavanje skraćenih stečajnih predmeta, kazala nam je kako se jedan kolega iz Zagreba potrudio izračunati i zaključio da se godišnje može riješiti 212 takvih predmeta. U Rijeci je u prava tri mjeseca ove godine riješen 101 skraćeni i 61 redoviti stečajni predmet, kazala je Ugrin, koja vjeruje da će se s priljev predmeta smanjiti. Naime, na njihovu će području iz sudskog registra zbog nedostavljanja financijskih izvješća biti brisano više od 6000 trgovačkih društava.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Vuglec
Vuglec
08:09 19.04.2012.

Idemo po redu: Otiđite na Obiteljski odjel Općinskog građanskog suda u Zagrebu i pogledajte kako sutkinje rješavaju predmete i koliko dugo. Poigravaju se sa ljudskim sudbinama, a najgore od svega poigravaju se sa dječjim sudbinama bahate, nekompetentne, needucirane, korumpirane sutkinje. kada je koja od njih odgovarala za napravljenu štetu, nikada, jer se skrivaju iza imuniteta. Zatim pogledajte rodnu zastupljenost na sudovima, na Općinskom u Zagrebu 90 % čine žene, toliko o ravnopravnosti spolova!

MI
Milkica
08:13 19.04.2012.

A jadne, teško im je. Sto puta bi radije imale lopatu u rukama. Ona vjerujem da će se priljev prdmeta smanjiti. Nek se primi posla.

Avatar Vuglec
Vuglec
08:24 19.04.2012.

Napravite evidenciju koliko sutkinje provode vremena na poslu, kada dolaze na posao i kada odlaze. Nakon toga biti će vam puno jasnije zašto su toliki zaostaci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije