Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.06.2020. u 08:19

Hrvatska je javnost preko noći suočena s pravim malim revolucijama, otkrićima poput onog da ni “dugine” obitelji nisu imune na nasilje te da se i homoseksualci, usprkos svim naporima desnice, makar na policiji tretiraju kao obitelj

Led je probilo dvoje kandidata na izborima za predstavnike u Europskom parlamentu 2013. godine. Prvi je bio Damir Hršak, kandidat Laburista, poznati aktivist za ljudska i životinjska prava, redovni profesor sisačkog Metalurškog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, diplomirani teolog, dok je druga stručnjakinja za EU projekte Sanja Galeković na listi ORaH-a. Riječ je o jedinim LGBT osobama koje na ulasku u političku arenu nisu skrivale svoj seksualni identitet, no je li taj podatak za Hrvate bio prerevolucionaran ili su odabrali liste bez ikakvih šansi, ostat će nepoznanica, tek je bjelodano da u visoku politiku u konačnici kročili nisu.

Puno jači publicitet, četiri godine kasnije, dobio je odvjetnik Damir Habijan koji se s liste HDZ-a 2017. kandidirao za gradonačelnika Varaždina. Istina, nije se “outao” sam, već je to za njega odradio protukandidat Ladislav Ilčić iz Hrasta. HDZ-u je javno zamjerio da se “pozivaju na demokršćanstvo, a za Varaždin imaju kandidata za gradonačelnika koji živi na potpuno suprotan način” aludirajući pritom na šuškanja o Habijanovoj seksualnoj orijentaciji. Je li taj varaždinski odvjetnik uistinu gay, je li zagrebačka središnjica za to znala i je li mu Ilčićevo drukanje odmoglo u kampanji također nije poznato, a sada, s tri godine odmaka, više i nije važno. Krhka hrvatska demokracija, pokazalo se, nije bila spremna suočiti se s još jednim izazovom i napraviti svoj prvi iskorak u tom pravcu.

>> VIDEO SDP-ov Nikša Vukas o napadu na Domagoja Hajdukovića

U ostatku Europe, koje smo dio, prema ovoj tematici otpora odavno nema, čak ni homoseksualci na desnom i radikalno desnom političkom spektru više nisu nikakva novost. Ulazak krajnje desne populističke stranke AfD-a 2017. u Bundestag bio je jedan od najvećih iznenađenja njemačkih izbora, a iznenađenje je tim veće što je liderica Alice Weidel, lezbijka. Potom je i vrlo konzervativna i striktno katolička Irska izabrala prvog deklariranog gay premijera Lea Varadkara, i to iz redova stranke desnog centra Fine Gael. U konačnici, na čelo pretežito desne srpske vlade prije nekoliko godina stigla je Ana Brnabić, deklarirana lezbijka koja s partnericom odgaja dijete.

Istini za volju, i hrvatska desnica svojedobno je “dala” svog homoseksualca, svojedobno tajnika HČSP-a Vinka Kalinića, nakon spomenutog laburista Hršaka, drugu deklariranu gay osobu koja se kandidirala za Hrvatski sabor. Markova trga, međutim, u konačnici nije vidio, a njegova politička karijera završila je nakon što je radikalna desnica ustvrdila da je Udba ubacila Vinka u HČSP kako bi ih uništila iznutra. Priča o homoseksualcima u hrvatskoj visokoj politici, tako, ostala je tek na pokušaju, da bi neki dan, iznenada i posve nenadano, kako za žrtvu tako i za javnost, iz Osijeka stigla vijest o fizičkom obračunu između dvojice visokopozicioniranih SDP-ovaca, saborskog zastupnika Domagoja Hajdukovića i Tomislava Mikulina, voditelja ureda predsjednika stranke Davora Bernardića, koji je promptno udaljen s radnog mjesta u središnjici te stranke u Zagrebu kao i iz Partije.

Potom je objavljeno da će policija, uz prijavu za kaznena djela nanošenje tjelesne ozljede, Mikulina teretiti i za nasilje u obitelji. Hrvatska je javnost preko noći suočena s pravim malim revolucijama, otkrićima poput onog da ni “dugine” obitelji nisu imune na nasilje, da se i homoseksualci, usprkos svim naporima desnice, makar na policiji tretiraju kao obitelj, da homoseksualci “stanuju” i u visokoj politici i ono, najvažnije, da zbog te vijesti nitko nije kamenovao kuće glavnih protagonista ove priče s mučnim ishodom. I neka tako i ostane. Spoznaja da su sve te male revolucije pale na plodno tlo tek “zahvaljujući” nasilju, sasvim je dovoljno porazna. 

Komentara 58

AM
Ante_Matic
09:03 10.06.2020.

Zašto SDP bježi od ove teme. Ako su sigurni da je to normalno zašto kriju od birača?

Avatar manjejeviše
manjejeviše
08:23 10.06.2020.

Zašto na sjednicama predsjedništva SDP-a nitko ne sjedi nego stoji leđima uza zid ??

DU
Deleted user
09:48 10.06.2020.

Nisam stigao ni napisati već su me obrisali.Stvarno imamo pravo na svoje mišljenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije