Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
APRILILILI

Kako se ''slavio'' 1. travnja: Sun navukao čitatelje na lizanje novina

wikipedia
01.04.2010.
u 13:31

Ove godine nije bilo mnogo uspjelih podvala, poput legendarne BBC-ove berbe špageta iz 1957. ili Burger Kingovih hamburgera za ljevoruke iz 1998., ali mediji u svijetu i u nas ipak nisu propustili obilježiti još jedan dan prijevara.

Ako bismo birali tko je napravio najuspjeliju šalu 1. travnja 2010., taj naslov najvjerojatnije bi osvojio londonski The Sun svojom vrlo jednostavnom ali sjajnom podvalom: objavili su da iskušavaju novu tehnologiju, novine s raznim okusima, i iznad praznog kvadrata otisnuli natpis "poližite ovdje". Ne znamo koliko je njihovih čitatelja "palo" na tu podvalu.

Daily Mail objavio je vijest o mehaničarima s raketnim ruksacima koji će stizati u pomoć vozačima čiji se auto pokvario na putu, dok je The Guardian objavio novu "izbornu kampanju laburista" u kojoj je premijer Gordon Brown, na glasu kao naprasit čovjek, prikazan kao ulični štemer spreman se tući s torijevcima. U BBC-ovoj radijskoj emisiji objavljeno je "otkriće" da je William Shakespeare bio Francuz...

Na internetu, gdje se još uvijek prepričava 1. travnja 2008. kad su na Youtubeu svi videoisječci bili naopako, ove se godine iskazala Wikipedia, čija je početna stranica na engleskom (en.wikipedia.org) bila krcata vijestima od kojih ni jedna nije zvučala istinito, od glavnog članka o povijesnom engleskom običaju "prodavanja supruge" umjesto razvoda, pa do toga da je Tom Cruise dobio odličje za hrabrost zbog juriša na Indijance i činjenice da se škoda fabia pravila i od margarina i džema od naranče - ali je sve zapravo bilo točno.

(Opskurni običaj "prodavanja supruga" ponegdje se održao čak i do početka 20. stoljeća, medalju za bitku s Apašima 1882. dobio je konjički brigadni general Thomas Cruise, a u jednoj TV-reklami napravili su tortu u obliku škode fabie.)

Na našoj medijskoj sceni ovaj put nije bilo "bombi" poput one iz Večernjeg lista 2008. o ponovnom okupljanju Azre ili Indexa 2009. da Kerum seli koncert U2 na Poljud. Najviše je reakcija izazvala vijest T-portala o tome da Slovenci zbog recesije ustupaju Hrvatskoj mjesto na nogometnom SP-u. Nisu loše prošle ni Večernjakove vijesti o Kerumovoj ostavci i prikazivanju "Avatara" na HRT-u, a nešto lošije prošli su ne baš uspjeli Indexovi "SMS-ovi bivšeg premijera" i vijest iz Slobodne Dalmacije da se KK Zadar zbog preskupe dvorane seli natrag u Jazine. (Sa svojim košarkaškim klubom mnogo su se uspjelije našalili na portalu eZadar, jer je vijest o tome da bi ruski milijarder mogao kupiti klub bila pomno razrađena i uvjerljivo napisana.)

Moglo bi se još pisati o prvotravanjskim "patkama", ali u današnje vrijeme sve je teže razlučiti lažnu vijest od prave; kad se u posljednjim danima ožujka pojave vijesti poput one o oživljavanju nacionalne kategorije "Jugoslaven", ili pokušajima osiromašene Cibone da progura spajanje s KK Zagreb, našu politiku i gospodarstvo da i ne spominjemo, čini nam se da je 1. travnja metastazirao na još nekoliko okolnih dana u kalendaru.

Ključne riječi

Komentara 1

DE
demokršćanin
22:12 01.04.2010.

PRVI TRAVNJA! Staro je pravilo da je stanje loše i beznadno kada se ne pričaju novi vicevi i kada u medijima nema lažnih vijesti na ovaj dan. Danas sam iz pouzdanih izvora dobio informaciju da HORVATINČIĆ SUTRA POČINJE ZATRPAVATI RUPU NA CVJETNOM PLACU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije