Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSJETIO POPOVAČU

Josipović: Za znanost izdvajamo samo 0,7 posto BDP-a, pri dnu smo u Europi

Ivo Josipović
Jurica Galoić/Pixsell
30.05.2014.
u 12:12

Predsjednik je sudjelovao na prvom znanstveno-gospodarskom simpoziju farmaceutike Dan znanosti

Samo čvršćom suradnjom znanosti i gospodarstva moguće je učiniti iskorak u razvoju novih proizvoda, većoj konkurentnosti domaće industrije i povećanju izvoza. To je rečeno na na prvom znanstveno-gospodarskom simpoziju farmaceutike, pod nazivom Dan znanosti, koji je u nazočnosti predsjednik Republike Ive Josipovića održan u organizaciji tvrtke za proizvodnju i promet lijekova PharmaS u Popovači.

- Ovaj se skup održava upravo u vrijeme kada zemlju potresaju političke afere, koje ne daju lijepu sliku o Hrvatskoj, a ovo što se ovdje događa, to je lijepa slika Hrvatske. Nažalost, naše je društvo često gluho na uspjehe, a medije više zanimaju skandali, propusti i afere. A upravo se ovdje događaju važne stvari u sinergiji znanja i biznisa, koja vodi kvalitetnijem životu i čuvanju zdravlja, jer nema uspjeha bez inovacija. Mi za znanost izdvajamo samo 0,7 posto BDP-a i po tome smo pri dnu europske ljestvice. Zbog toga postupno moramo doći do rasta ulaganja u znanost, a transformacijom obrazovnog sustava moramo osigurati i čvršću vezu s gospodarstvom - rekao je predsjednik Josipović.

Sudionike simpozija pozdravio je i vlasnik PharmaS-a Luka Rajić, koji je najavio spremnost u nova ulaganja u nove ideje i inovativne proizvode u službi izvoza. Kako je rekao, tvrtka svoj proizvodni program već izvozi u sedam zemalja s 30 milijuna stanovnika, a primjenom novih znanja izvoz je moguće i povećati. U radu simpozija sudjelovali su stručnjaci Instituta Ruđera Boškovića, Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta i drugi.

>> Kompanija PharmaS proširila poslovanje na Švicarsku

Komentara 6

DA
Dagobert
12:30 30.05.2014.

A gdje mudrace i glazbenice nismo u dnu Evrope. M sto ovaj i njegovi savjetnici rade? Cesu si cijeli dan mud rosti. Gubite se cim prije.

GI
gismund
13:14 30.05.2014.

možda bi pomoglo da se ogromne naknade umjesto u ZAMP uplaćuju za razvoj znanosti??

KA
kafka
14:01 30.05.2014.

A što je dotični učinio da bude drugačije?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije