Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEZAPOSLENOST

Josipović: Situacija je ozbiljna, mnogi su pred bankrotom

josipović, kuštrak (1)
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/4
16.02.2011.
u 16:56

Podaci o nezaposlenosti moraju biti javni. Bez njih je nemoguće voditi bilo kakvu ekonomsku politiku – upozorava Josipović.

Krenimo u reforme, potičimo ih i pronađimo što je temeljno što se mora provesti u ovoj godini. Ne dajte da sebični interesi predizborne kampanje zasjene reforme hrvatskog društva. U zadnjim smo satima da to učinimo – poručio je predsjednik Ivo Josipović Vladi na današnjem radnom ručku s više od 300 članova Udruge malih i srednjih poslodavaca HUP-a ističući kako je on o pitanju izlaska iz teške gospodarske situacije optimist, inače ne bi ni sjedio u uredu predsjednika.

- Nema društva koje je izašlo iz krize, a da nije bilo optimizma - tvrdi, pozivajući i oporbu da potiče i traži reforme. Ni u izbornoj godini ne smije se kalkulirati izbornim rezultatima, inače bismo si i ulazak u EU zagorčili svojom nekonkurentnošću, napomenuo je.

Komentirajući najnovije brojke o više od 330 tisuća nezaposlenih, Josipović je rekao da su zabrinjavajuće i govore o slabosti gospodarstva.

– Nadam se da to nije skriveni podatak, nego promjena metodologije, no podaci o nezaposlenosti moraju biti dostupni javno. Bez njih je nemoguće voditi bilo kakvu ekonomsku politiku koja mora biti temeljena na istini. Zatvaranjem očiju pred time zatvaramo oči i pred budućnosti – kazao je.

U Hrvatskoj ima ljudi koji znaju, hoće i mogu raditi, kazao je predsjednik. No, u nas samo 1,27 radnika dolazi na jednog umirovljenika, i sve je više građana i poduzetnika koji mu svakodnevno pišu da su pred financijskim slomom.

Probleme nije moguće riješiti, a da se ne stvori povoljna klima i ne pokrene gospodarstvo, koje treba temeljiti na novim investicijama, privlačenjem domaćeg i stranog kapitala te izvozu, koje zasad opterećuju brojni problemi, od velikih poreznih opterećenja i birokracije do različitih političkih intervencija u gospodarstvo. Stoga su reforme nužne u području reorganizacije države na svim razinama, od javne uprave do poreznog i mirovinskog sustava, teritorijalnog ustroja i radnog zakonodavstva.

Na pitanje kako ocjenjuje Vladin program gospodarskog oporavka, Jospipović je rekao da su ga stručnjaci ocijenili dobrim, ali da su pravi test rezultati koji zasad nisu kakvi bismo željeli. Da su mu ustavne ovlasti drugačije, on bi, tvrdi, ukinuo sve propise koji odlažu mogućnost investiranja, razmišljao bi o promjenama poreznog sustava te davanju određene infrastrukture u koncesiju. Predsjednik kaže kako su mali i srednji poduzetnici stup gospodarstva koji zapošljava čak 65 posto od ukupno zaposlenih i treba im pomoći.

Predsjednik HUP-a Damir Kuštrak danas je predstavio HUP-ovu “Platformu za novi hrvatski dogovor”, u kojoj se tvrdi da je RH suočena s bezidejnošću vlasti i oporbe te da je uočljiva dominacija stranačkih ciljeva pred nacionalnim. Međusobno omalovažavanje stranaka i njihov način komuniciranja prelio se i na druge društvene strukture, kazao je Kuštrak koji zaziva kulturu dijaloga u zemlji, profesionalni, odgovorni i civilizirani dijalog svih društvenih čimbenika, poticanje investicijske klime, uspostavu učinkovite javne uprave i pravosuđa i održive politike poticaja.... 

- Glavna ocjena hrvatskog zakonodavnog okvira u radno-pravnim odnosima, bez obzira tko je autor analiza, jest da su naši radno-pravni propisi među najrigidnijima u Europi, što je jedan od uzroka velike nezaposlenosti, ali i nekonkurentnosti naših poduzeća u utrci s drugima te nekonkurentnosti zemlje u cjelini - kazali su u HUP-u.

Na upit kako komentira apele iz Vlade da poslodavci ne daju otkaze radnicima, Kuštrak kaže kako se apelima ništa ne može postići nego dijalogom. Tvrdi da je premijerka upoznata s HUP-ovim zahtjevom za ograničavanje javne potrošnje te najavio skorašnji sastanak na tu temu, dok se po pitanju nezaposlenosti nada kako na proljeće slijedi oporavak u onoj mjeri u kojoj se budu provodile reforme. 

 

Komentara 132

Avatar Jiba.Jibi.Gjize.Jep
Jiba.Jibi.Gjize.Jep
18:06 16.02.2011.

Josipović: Situacija je ozbiljna _____ no shit .. ne kuzim cemu sluzi predsjednik RH, taj samo govori sto je svima poznato. jos gore za ured bivseg predsjednika se placa 800.000 godisnje.

PA
patuljčica..
18:31 16.02.2011.

mocira, 17:36 Nema ovlasti. Ovlasti predsjenika određene su Ustavom. Predsjenik predstavlja, državu u svijetu, vodi u suradnji s Vladom vanjsku politiku.........dalje vidi sam, ali predsjenik države ne vodi ekonomiju države. To je posao Vlade.

JA
Jacob54
16:01 24.02.2011.

Zahvaljujući našoj Partiji na čelu s Jacom smo bankrotirali,a kako i nećemo kad sve poskupljuje relaksirano 30 %.Dolje bankrot i Masonske Banke koje nas pljačkaju,vratite Banke Hrvatima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije