Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Đuri Đakoviću

Josipović o Vladinu smanjenju plaća: To nije populizam!

Ivo Josipović
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/4
19.02.2014.
u 17:01

Ivo Josipović je rekao da njegov ured neće dobiti na uporabu nove skupocjene automobile te kako bi iz tog slučaja svi trebali izvući određene pouke u vezi s nabavom.

– Danas sam vidio kako nastaju dobri proizvodi i u civilnom i u vojnom programu. Đaković ima dobre reference u svojim izvoznim ambicijama, a tu su i poslovi koje rade za Hrvatsku vojsku – rekao je predsjednik Ivo Josipović prilikom današnjeg obilaska proizvodnih pogona specijalnih vozila Đure Đakovića, koja su u većinskom državnom vlasništvu.

Pritom je izrazio nadu kako smanjenje proračuna neće utjecati na angažman potrebnih sredstava za servisiranje oklopnih borbenih vozila. – Informiran sam kako su u tijeku zanimljivi razgovori sa stranim partnerima o izvoznim mogućnostima i tu priliku treba iskoristiti. Ja ću sa svoje strane u razgovorima s Vladom maksimalno podržati ovu namjensku proizvodnju – rekao je Josipović. Predsjednik Uprave holdinga Đuro Đaković Vladimir Kovačević istaknuo je kako Ministarstvo obrane radi odličan posao za hrvatsku obrambenu industriju. Prema njegovim riječima, ovo ministarstvo kao najveći poticatelj izvozno usmjerene industrije Hrvatske moralo bi imati poseban status u odnosu na ostala ministarstva.

"Tu nije riječ o populizmu"

Riječ je, kaže, o ministarstvu koje donosi referencu domaćoj obrambenoj industriji u izvoznom programu. – Za 500 zaposlenih u specijalnim vozilima, od kojih su 300 branitelji, ugovor s Ministarstvom obrane o modernizaciji i reviziji tenkova od životne je važnosti. Osobito ako se uzmu u obzir naše ulaganje i investiranje u novu opremu radi podizanja efikasnosti i produktivnosti te nadolazeći izvozni poslovi – rekao je Kovačević. Na upit hoće li biti dovoljno posla za radnike Đure Đakovića da im se plaće u budućnosti ne bi smanjivale nego povećavale, Kovačević je odgovorio kako je slavonskobrodska tvrtka lani unatoč različitim oscilacijama uspjela zadržali radnike i sačuvati sve snage upravo zbog izvoznih poslova koji su pred njima.

Dodao je kako je značajan dio proizvodnje, posebno u industrijskom dijelu, u ovoj godini već ugovoren, a ono za što se bore jesu poslovi u segmentu obrane. – Očekujemo da će Đaković postati dugoročno izvozno usmjerena kompanija – istaknuo je Kovačević.

Upitan da prokomentira premijerovu najavu o smanjenju dužnosničkih plaća za pet do 10 posto, Josipović je rekao kako s punim povjerenjem gleda na potez Vlade koja je vjerojatno izračunala da proračun ne može izdržati dosadašnju razinu primanja i kako tu nije riječ ni o kakvom populizmu. Dodao je kako njegov ured neće dobiti na uporabu nove skupocjene automobile te kako bi iz tog slučaja svi trebali izvući određene pouke u pogledu nabave, ali i komunikacije o onome što se nabavlja, planira i što se dogodilo.

>>Predsjednik Josipović posjetio Ružu Lucić u njenom domu u Gunji

>>Josipović: To je nepromišljen potez! Nije u skladu s trenutkom u kojem živimo

Komentara 34

TR
Trajkovski
18:51 19.02.2014.

Ma drugovi, najvažnije je iz svega ovoga izvući pouku! - nisam dovoljno star, ali ovo mi zvuči kao pretpotopni centralnokomitetski demagoški riječnik - eto stvarno nema brige za svijetlu budućnost "ove zemlje"...

DU
Deleted user
17:27 19.02.2014.

Kako sad to nije populizam, a prije dva tjedna, kad se glasalo o istom pitanju u saboru je prijedlog proglašen populističkim?!?!?!

RE
rennes
18:48 19.02.2014.

Ako političari, tzv. "državni dužnosnici" ne smanje svoja astronomska primanja i povlastice barem za 20 %, tada takav potez i bude obična demagogija! Nije isto rezati za 5-10 % od 4500 kn mjesečno, koliko prima neki obični djelatnik i onomenome tko ima 25000 kn i više mjesečno! Baš je fenomenalno kako se "državni dužnosnici" alias političari prave blesavi, ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije