Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Još uvijek nema prevelikih razloga za slavlje Kosovara

17. veljače 2009. u 12:47 4 prikaza

Kosovo, najmlađa svjetska država, slavi prvi rođendan. Na ulicima brojnih svjetskih gradova prije godinu dana Kosovari su slavili priznanje svoje države. Na ulicama New Yorka, Londona i Atene vijorile su se zastave novopriznate države.

No, nisu svi pljeskom dočekali priznanje. Po Beogradu su se palila veleposlanstva zapadnih država koje su priznale Kosovo. Španjolska i BiH nisu priznale novu državu zbog straha od separacije, a u Australiji je protiv priznanja Kosova prosvjedovala brojna srpska zajednica.

17. veljače 2008. godine - proglašenje neovisnosti i reakcije:

U godinu dana nakon Koštuničine izjave "Dok postoji srpski narod, Kosovo je Srbija", mlada država uspjela je donijeti ustav, uvesti svoje dokumente i otvoriti 18 veleposlanstava u svijetu. Ove godine očekuje uključivanje u Svjetsku banku i Međunarodni monetarni fond.

Međutim, prevelikog razloga za slavlje na Kosovu nema. Unatoč priznanju 50 država, Srbija i dalje ne priznaje novi status svoje nekadašnje pokrajine. Beograd je povukao veleposlanike iz država koje su priznale Kosovo te ih potom većinu vratio, a uz potporu Rusije i Kine i dalje provodi potpunu blokadu priznanja Kosova. Kosovo kao država ne funkcionira u potpunosti, nezaposlenost je ogromna, a plaće minimalne.

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh