Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jean-Claude Juncker:

'Izbor Trumpa predstavlja rizik, trebat ćemo ga naučiti što je Europa'

d
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
11.11.2016.
u 23:03

Pobjednik američkih izbora neupućen je u EU i njezino djelovanje, istaknuo je Juncker pred studentima na konferenciji u Luksemburgu

Pobjeda Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima predstavlja rizik za odnos između Europske unije i Sjedinjenih Država, rekao je danas predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker

Pobjednik američkih izbora neupućen je u EU i njezino djelovanje, istaknuo je Juncker pred studentima na konferenciji u Luksemburgu.

"Izbor Trumpa predstavlja rizik od poremećaja međukontinentalnih odnosa u njihovim temeljima i strukturi", rekao je Juncker koji je kao predsjednik izvršnog tijela EU-a jedna od najmoćnijih europskih političkih figura. 

Njegove otvorene izjave reflektiraju šok i brigu mnogih Europljana Trumpom koji je između ostalog hvalio ruskog predsjednika Vladimira Putina i propitkivao načelo zajedničke obrane u NATO-u. 

Junckerovi komentari su u suprotnosti diplomatskim reakcijama europskih čelnika koji govore kako se vesele suradnji s budućim predsjednikom. 

Predsjednik EK-a je upozorio na "opasne" posljedice Trumpovih izjava o sigurnosnoj politici. Podsjetio je i na Trumpovu izjavu u kojoj se činilo da Belgiju, državu u kojoj su sjedišta EU-a i NATO-a, smatra gradom

"Trebat ćemo naučiti izabranog predsjednika što je Europa i kako ona funkcionira", naglasio je Juncker i dodao kako Amerikanci i inače nemaju interesa prema Europi.

"Mislim da ćemo potrošiti dvije godine prije no što Trump obiđe svijet kojeg ne poznaje", zaključio je Juncker koji je već u četvrtak izrazio zabrinutost oko Trumpovih pogleda na svjetsku trgovinu, klimatsku politiku i sigurnost zapadnih zemalja.

>> Što je Putin poručio Trumpu u brzoj čestitki

Komentara 23

Avatar tomislav21
tomislav21
02:56 12.11.2016.

Juncker tko je za njega glasao ,,,koga"" on"" Juncker predstavlja ""on"" da djeli Presjedniku USA lekcije,,hehe he....

Avatar reference
reference
00:24 12.11.2016.

EU je promasaj, htjeli napraviti "kapitalisticki sovjetski savez" kojim ce vladati politbiro izabran ni od koga, a dokaz vam je i ovo sto procitah u daily mailu. napalili su one jadne Skote a sada uvalili korpu onoj Sturgeon. nece ni da je prime....

PO
pozornik66
02:50 12.11.2016.

Nikad Trump nije hvalio Putina samo je reka da se odnosi dviju velikih zemalja moraju poboljšati i da je ISIS veći neprijatelj od Rusije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije