Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
‘O Rusima s ljubavlju’

8 stvari koje Donalda Trumpa povezuju s Vladimirom Putinom

Trump Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
11.11.2016.
u 22:00

Trumpa često uspoređuju s Mihailom Gorbačovom, a legendarna je anegdota kad je Trumpa u New Yorku posjetio Gorbačovljev dvojnik

Trumpa često uspoređuju s Mihailom Gorbačovom, a legendarna je anegdota kad je Trumpa u New Yorku posjetio Gorbačovljev dvojnik.

Veze Trumpa s Rusijom aktivno su tražene tijekom kampanje, a Rusija je u njegovoj predizbornoj retorici imala posebno mjesto: Rekao je da bi mogao ukinuti sankcije, priznati Krim i “dobro se slagati s Rusijom”. Trump je sada postao predsjednik i pitanje je – postoji li nekakva veza s Rusijom ili ne?

1. Snovi o neboderima

Trump je u Rusiju prvi put došao 1987. godine kako bi sa sovjetskom vladom i kompanijom Inturist razgovarao o projektu luksuznog hotela, no biznis u SSSR-u nije funkcionirao. Zatim su tu bili planovi za luksuzno stanovanje i luksuzne hotele, poslovni centar, rekonstrukciju hotela “Moskva” i “Rossija”, prodaju licencije brenda Trump u Rusiji, gradnju najvećeg dječjeg zabavnog parka na svijetu “Park čudesa” i, na koncu, gradnju nebodera Trump Tower. Nijedan od projekata nije realiziran.

2. Natjecanje u ljepoti

Trump je u glavnom gradu Rusije održao natjecanje u ljepoti “Miss Universe”. Tako je pokušao namamiti Vladimira Putina uz pomoć djevojaka iz 86 zemalja. “Mislite li da će Putin doći na ‘Miss Universe’ u studenome u Moskvi? Bude li tako, hoće li on postati moj novi najbolji prijatelj?”, napisao je Trump na Twitteru. Dobar plan, no Putin ipak nije došao.

3. Savjetnici

Na projektu “Donald Trump – predsjednik SAD-a” radio je tim u kojem se nalazilo nekoliko savjetnika povezanih s Rusijom. Šef njegova izbornog stožera Paul Manafort prije je bio savjetnik Viktora Janukoviča, a u kolovozu 2016. napustio je Trumpov stožer. Drugi Trumpov savjetnik – Carter Page – prije je surađivao s Gazpromom preko investicijske banke Merrill Lynch. I on je morao otići.

4. Rusi su najbolji kupci Trumpovih nekretnina

“Vidimo da se slijeva mnogo novca iz Rusije”, rekao je Trumpov sin Donald Jr., dok je Trumpov drugi sin Eric jednom izjavio da su “Rusi najbolji kupci nekretnina”.

5. Usporedbe s Gorbačovom

Česta je usporedba da je Trump američki Mihail Gorbačov. Gorbačova i Trumpa veže i događaj kada je Gorbačov namjeravao posjetiti Trump Tower, no nije imao vremena. Tada su u zgradu poslali pobjednika natjecanja Gorbačovljevih dvojnika i gledali kako radosni Trump juri dočekati lažnog političara u predvorju.

6. Ruski Kolumbo Zuraba Ceretelija

Trump se zanio idejom da na Manhattanu postavi spomenik Kristoforu Kolumbu veličine Kipa slobode. Zadatak je povjerio ruskom kiparu Zurabu Cereteliju, no projekt su odbili ne samo New York nego i nekoliko drugih američkih gradova, kao i Španjolska i zemlje Latinske Amerike. Cereteli je spomenik Kolumbu morao preraditi u spomenik Petru Velikom, koji je postavljen nedaleko od Tretjakovske galerije na Krimskom valu.

7. Film Leonida Gajdaja

Devedesetih je Donald Trump pomogao kultnom redatelju Leonidu Gajdaju da snimi svoj posljednji film – komediju “Vrijeme je dobro na Deribasovskoj, ili na Brighton Beachu opet pada kiša”.

8. Trumpova votka u Moskvi

Donald Trump voli nazivati svojim imenom sve što dotakne. Nebodere, parfeme, donje rublje i... votku. Tako je 2005. godine u suradnji s tvrtkom Drinks Americas pokrenuo vlastiti brend votke, a 2007. godine ju je doveo na “Sajam milijunaša” u Moskvu. 

>> 'Melanija Trump kaže da je diplomirala, no završila je samo srednju školu'

>> Ovako će izgledati novi svjetski poredak nakon izbora Trumpa za predsjednika SAD-a

>> Trump i Obama na povijesnom susretu zaboravili nesuglasice: 'Obama je vrlo dobar čovjek'

Komentara 28

RI
Ringo
22:55 11.11.2016.

Trump je prdsjednik SAD-a, a Putin Rusije. Eto poveznice.

NV
novo vriijeme
23:41 11.11.2016.

Zašto bi uvijek izmedju dvije velesile morao biti hladni rat, možda se mogu i dogovoriti.

Avatar reference
reference
00:16 12.11.2016.

nego ima li ga dje onaj lik sa nickom "mason". poslije izbora ispario bez traga i glasa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije