Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Masterplan triju županija

Javni prijevoz na sjeveru pojeftinit će 30 posto, a linija će biti dvostruko više

HŽ
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
06.05.2015.
u 22:00

Povezat će cestovni i željeznički promet, a projekt je 'težak' 5,1 milijun kuna

Prije 30-ak godina Terezija Burić iz Otoka mogla je birati kojim će autobusom u 15 kilometara udaljeni Čakovec, kamo je uglavnom odlazila po dokumente ili u kupnju, a otkako je u mirovini, najčešće posjećuje liječnike.

– I sad kad mi najviše trebaju, autobusi ne voze. Ukinuli su skoro sve linije, sramota – ljuti se. Slični problemi muče i druge umirovljenike, ali i radnike iz brojnih sela koje je "kresanje" linija odsjeklo od županijskih središta. Prijevoznici se pozivaju na neisplativost jer je putnika malo, a cijene goriva sve su više.

No, to bi trebao riješiti projekt tzv. integriranog prijevoza putnika i tereta, povezivanja cestovnog i željezničkog prometa. Resorni ministar Siniša Hajdaš-Dončić i varaždinski župan Predrag Štromar potpisali su jučer ugovor o sufinanciranju projekta izrade "masterplana" za područje Varaždinske, Koprivničko-križevačke i Međimurske županije. Stajat će 5,1 milijun kuna, od čega 85 posto daje EU, a trebao bi odgovoriti na pitanja kakav javni prijevoz treba sjeveru Hrvatske, kako posložiti vozne redove da se pokriju i sela, kako smanjiti troškove i zagađenje okoliša te kako skratiti vrijeme puta.

– Očekujem da će cijene javnog prijevoza pasti za 30 posto – kazao je Štromar. Kao primjer skupoće naveo je mjesečnu kartu od Višnjice do Varaždina koja stoji čak 1300 kuna! Uvjeren je da će se i broj autobusnih linija udvostručiti.

Na slabu prometnu povezanost upozorili su i koprivničko-križevački župan Darko Koren te međimurski mu kolega Matija Posavec, koji su nazočili potpisivanju ugovora. Svaka županija platit će po pet posto troškova, a ministar je pohvalio njihovu suradnju.

– U našoj županiji nemamo ni kilometra autoceste ili brze ceste. Nadam se da će se do kraja godine završiti izgradnja 20 kilometara od Cugovca do Križevca pa će se to promijeniti – istaknuo je Koren.

>>Petrov poručio vladajućima: Odbacite 'jesam te porez' i srežite državnu upravu!

>>Vlada povukla masterplan bolnica plaćen 200.000 eura!

Komentara 1

HO
homofob
23:41 06.05.2015.

Sada ce podobni "strucnjaci" navaliti raditi planove dok poberu i podjele pare s onima koji narucuju planove i na tome ce stati! Naime novaca ima za lijepe planove ali ne i za provedbu planova! Kako ono ide o vuku i makarcu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije