Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jakominić: 'Ovako izgledaju obroci Pletera'; Mareković: 'Jučer smo imali vinogradarski gulaš'

O fotografiji rižota koju je navodno dijelila državna tvrtka Pleter na području pogođenom potresom oglasio se predsjednik uprave Pleter usluge Marijan Mareković
12. siječnja 2021. u 13:33 45 komentara 23897 prikaza
Foto: Screenshot Facebook

Predsjednik uprave Pleter usluge Marijan Mareković demantirao je da je jučer na području pogođenom potresom poslužen rižoto čija se fotografija proširila društvenim mrežama.

Petrinja: Atmosfera u gradu za vrijeme sanacije od potresa S MENIJA PLETERA Ovo je jedan od obroka koje državna tvrtka priprema u Banovini: 'Neka to serviraju u Saboru'

– Mi to za teren nemamo u jelovniku. Jučer smo ljudima pripremili i dali vinogradarski gulaš za ručak – kazao je Marijan Mareković za rtl.hr nakon što je jedan Twitteraš objavio fotografiju obroka koji je navodno poslužila državna tvrtka.

Na Facebooku je pak cijelu situaciju oko kuhanja u Petrinji i okolnim mjestima komentirao predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Vedran Jakominić. On je također objavio fotografije obroka koje je Pleter dijelio.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

OTVORENO, završna riječ:

Prvo, žao mi je da sam razočarao sve one koji su htjeli fajt. Nisam gore išao biti agresivan, već razgovarati o tome što sutra - no do toga nismo uspjeli ni doći. Što se događalo proteklih dana već pomalo znaju svi.

Ovo je, budući da mi je uskraćena završna riječ, ono što je bilo spremno:

Sama emisija je, pomalo neočekivano, bila fokusirana na mirenje. Prilog koji je išao prije emisije je prvo ukazao na problem građanina, a kasnije svečano pokazao ravnatelja Crvenog Križa u istoj ovoj neokaljanoj uniformi iz emisije kako osobno rješava taj problem. Dok je državni tajnik razgovarao o konvoju kamp kućica, na ekranu su se slavodobitno vrtjele fotografije tog konvoja.
Ja, da sam imao priliku, pokazao bih fotografije obroka koje je prvi dan dostavljao Pleter.

Zagreb: Mate Janković vodio radionicu priprave rižota CHEF MATE JANKOVIĆ 'Mi nismo ničiji majmuni - da sustav ovdje postoji, državna firma bi bila prvi dan na terenu'

Međutim, poruku koju sam htio dati sam dao - sustavu nedostaje samokritičnosti. Bilo kakav prigovor se tretira kao demontaža države i bratoubilačka agenda, a nespremnost države bi trebala biti onaj trenutak u kojem se sustav otrežnjuje, i shvaća da nije dobro. Uči iz pogrešaka i postavlja standarde koji će u svakoj budućoj iole sličnoj situaciji - funkcionirati. Brzo, kvalitetno i jasno.
Javnost razumije da je na terenu nedostajalo strukture, brzine i odlučnosti u rješavanju problema.

Međutim: ugostitelji su se tamo dovukli iz osjećaja osobne odgovornosti i solidarnosti. Nisu vukli novinare sa sobom, nisu radili pompu, ma nisu ni rekli nikom tko su. Ni u jednom trenutku, sustavu unatoč, ugostitelji nisu prozivali ni Crveni Križ, ni Civilnu Zaštitu, niti zazivali medije. Samo smo, opravdano, reagirali na nespretne izjave političara te uz protok vremena ukazali na potrebu da se od nas preuzme organizirana prehrana. Sukladno tome, jučer se nismo došli svađati nego reći istinu.
Ono što nisam stigao reći je ono bitnije:

Potpore kasne. Dobar dio ugostitelja nije dobio potpore za listopad, kamo li studeni. Pokrivanje fiksnih troškova još ne postoji. Naši ljudi su i dalje na tim malim potporama, i uz fitness ostajemo jedini dio ekonomije koji je i dalje - i to neopravdano, zatvoren.
Župan je izjavio da je na Baniji stanje koje nije normalno - i to je točno. Ali to stanje traje već dekadama, i fokus bi morao biti na budućnosti. Obnoviti kuće nema smisla ako ne sagradimo ekonomiju. Kako na Baniji tako i u ostatku zemlje.
Tko je volontirao na Baniji je uz ruševine primijetio ono najgore - nema dječjeg smijeha, ni dječjeg plača. To je kraj koji je samo jeka u odlasku.

Delač potvrdio: Obustave hrane u Petrinji neće biti JEFTINIJE U SABORU Volonteri su kuhali besplatno, a jedan obrok Pletera državu će koštati od 20 do 30 kuna

Ako ćemo se baviti s time što je bio jučer, mi više u tome nećemo sudjelovati. Želimo razgovarati o sutra. UGP sa svojim partnerima radi na obnovi zgrada, ali bitnije raditi će na kontroli izvršenja obnove na terenu i inzistirati na transparentnosti - i ono najbitnije, raditi će na stvaranju ekonomske budućnosti Banije. Ne obnovi, jer ekonomije na Baniji doista - nema. Narednih 5 ili 10 godina, treba ukinuti porez na dohodak, a možda čak i doprinose. Porez na dobit lokalnim firmama treba potpuno ukinuti.

Timeline događaja na Baniji je okačen u prilogu. Kao i fotke Pleterovih obroka, a onda i naših.

Sustavu nedostaje samokritičnosti, i sustav treba naučiti učiti iz svojih grešaka, prihvaćati svoje greške, i postati svjestan da nam svima cilj mora biti samo jedan. Bolje sutra.

Krenimo u otvaranje zatvorenih struka, pravednu odštetu posrnuloj ekonomiji i u #višerada #višepravde

Edit: fotografija obroka Pleter od jučer je preuzeta od J. Čerina, sa zida UGP. Ako laže ona, lažem i ja.  Dodajem u komentare fotku obroka od danas.

VIDEO Obitelji iz Petrinje i volonteri dobrovoljno kuhaju za stradale u potresu

Viralni recept
Recept za pečeni krumpir 'srušio' internet: Ova metoda i začini spoj su koji čine savršenstvo
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • ToTu:

    Splacine PLETERA ne moze opravdati ni Plenky ni Mareković ni svi celnici institucija koje je uhljebio ZNA SE dva puta osuđenacstranka na hrvstskim sudovima, a svi znamo ZAŠTO.

  • MB365:

    Ovo je prilika uvaliti brljotine za cijenu ručka! Ovo na slici vrijedi 10 kn kada se na veliko kupuje, ali zbog HDZ-a mi ćemo to 3 puta skuplja platiti! Sada je jasno zašto volonteri smetaju, zato jer ovi moraju prodati ... prikaži još! smeće isto kao afera sa gablecima pogranične policije gdje su porezni obveznici jedan gablec plaćali 80 kn a stvarna vrijednost je bila 20 kn i nikome ništa, tako to HDZ radi i pljačka Hrvatsku! To nije slučajno, to je namjerno i organizirano!

  • zoster1:

    Dok nekome ne smrkne, drugome ne svane...A i obnova će sigurno biti krađa i pljačka kakvu Hrvatska još nije vidjela.