Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne optužnici

Jadranka Kosor: Sad je dosta! Od optužnica JNA štitit će nas zakon!

kosor
Davor Puklavec/PIXSELL
Autori: dg, sp, bb/VLM
22.09.2011.
u 14:28

Ministarstvo pravosuđa i Državno odvjetništvo zajedno će predložiti neke korake u izradi zakona – izjavila je J. Kosor.

– Toga je zaista dosta! – komentar je premijerke Jadranke Kosor na optužnice iz Srbije. Naglasila je da se u Vladi razmišlja o izradi zakona kojim bi se stalo na kraj “tome što se događa”.

SDSS očekuje provjeru

– Zakonom želimo proglasiti ništavima akte pravosudnih tijela bivše JNA i bivše države. Uznemiravanje koje trpe hrvatski branitelji, ali i drugi građani, postaje nepodnošljivo. Nepodnošljivo je da svaki dan čekamo što će i kakve optužnice doći iz susjedne države. Moramo podvući crtu i nešto napraviti. Ministarstvo pravosuđa i Državno odvjetništvo zajedno će predložiti neke korake u izradi zakona – izjavila je J. Kosor te dodala da je Hrvatska bila žrtva agresije, a da su hrvatski branitelji branili svoju zemlju i dom te oslobađali okupirane krajeve.

HDZ-ov koalicijski partner SDSS ne dijeli to mišljenje.

– Od pravosudnih tijela očekujemo da provjere navode optužnice. Činjenica je da su u Vukovaru ubijani Srbi, i to još i prije početka ratnih djelovanja, a da za to nikad nitko nije odgovarao. Prema nekim procjenama, do kraja studenoga 1991. riječ je o 120 osoba. A nema ni jednog mjesta u gradu gdje bi se mogla zapaliti svijeća u spomen na njih – kaže Dejan Drakulić, predsjednik vukovarskog SDSS-a.

Zašto nisu poslani dokazi?

Nataša Kandić, ravnateljica beogradskog Fonda za humanitarno pravo, kaže kako bi bilo mnogo bolje da je Vladimir Vukčević, srbijanski tužitelj za ratne zločine, postupio prema sporazumu s hrvatskim Državnim odvjetništvom. To znači da je, umjesto optužnica, u Hrvatsku poslao dokaze kojima raspolaže, a onda bi Mladen Bajić i DORH odlučivali o daljnjem postupanju i podigli optužnice, ako za njih ima temelja.

– Na taj način izbjegava se sve ono što se sada događa i postupci ostaju u domeni pravnog postupka, a optužnice se podižu ako za njih ima dokaza – kaže N. Kandić, ističući kako je protiv Merčepa, primjerice, podignuta optužnica, pa su novi dokazi mogli biti samo dobrodošli.

– Važno je pitanje zašto srbijansko tužiteljstvo nije tako postupilo – kaže Nataša Kandić.

Komentara 545

Avatar kuka
kuka
17:20 22.09.2011.

Ma ni Srbistan tak loš,problem je jedino struja,zato i tapkaju u mraku

BU
bubica5
17:37 22.09.2011.

Moze se doneti bilo koj zakon da niste krivi ali zlocin se time nemoze sakriti .

OB
-obrisani-
16:14 22.09.2011.

družiti se s doktorima, ne znači biti doktor

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije