Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zabilježen porast slučajeva

Izvanredna konferencija MORH-a: Nijedan slučaj nije povezan niti počinjen u prostorima vojarni

Zagreb: Konferencija za medije u MORH-u o smrti petero vojnika
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
20.07.2021.
u 15:57

Živimo u vremenu kada su stresovi pojačani zbog svega što se događa, rekao je Hrg

Državni tajnik Ministarstva obrane Branko Hrg izrazio je na izvanrednoj konferenciji MORH-a najdublju sućut obiteljima stradalih pripadnika Hrvatske vojske. Na konferenciji povodom smrti pripadnika Hrvatske vojske prisustvovali su i direktor Glavnog stožera Oružanih snaga general-bojnik Ivica Olujić i vojna psihologinja bojnica Marcela Kovačić Tomac.

Branko Hrg istaknuo je da nijedan slučaj nije povezan, nego da su svi individualni.

- Nijedna prerana smrt, odlazak na ovakav način, nije vezan za službu. Nije počinjen u prostorima naših vojarni i sustava. Radi se o većem dijelu vojnikinjama i vojnicima koji su profesionalni vojnici, zaposlenici, u radnom odnosu i u svakom slučaju svi ti ljudi, kao i mi svi, imaju svojih osobnih stresova i problema i situacija. Živimo u vremenu kada su ti stresovi pojačani zbog svega što se događa, rekao je Hrg te objasnio da ne želi iznositi detaljne podatke o bilo kome jer su to privatne i osobne sudbine.

- Volio bih da nikad više ne moramo stati ispred vas koji informirate hrvatsku javnost zbog ovakvih stvari, rekao je.

- Samoubojstva u Oružanim snagama se smatraju jednim od težih oblika izvandrednih događaja i kao takva se prate i analiziraju s ciljem da ih bude što manje, da se poduzimaju preventivne mjere. Tim pitanjima se bavi cijeli zapovjedni lanac, sigurnnosne službe, vojna policija i psihološka i zdravstvena struka. Ove godine imamo pet samoubojstava, rekao je direktor Glavnog stožera Oružanih snaga general-bojnik Ivica Olujić te ponovi kako slučajevi nisu bili povezani. 

Samoubojstva su počinjena u tri slučaja vješanjem, jedan pištoljem i jedan aktiviranjem ručne bombe, naveo je Olujić dodajući kako se više detalja oko istraga neće iznositi. 

18.07.2021., Zagreb - Povodom smrti petero pripadnika Hrvatske vojske u MORH-u je odrzana konferencija za medije. Direktor Glavnog stozera Oruzanih snaga general-bojnik Ivica Olujic, drzavni tajnik Ministarstva obrane Branko Hrg, vojna psihologinja bojnica Marcela Kovacic. Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

- Imamo porast u odnosu na prethodne godine. Nadamo se da do kraja godine toga više neće biti. Imamo već plan i mjere koje moramo poduzeti, kazao je. 

Olujić je dodao da su u nekim slučajevima ostavljene određene poruke koje pomažu kako bi se shvatilo što se dogodilo. - Mi imamo mjere, ali mjere u ovim slučajevima nisu dale rezultat, ocijenio je Olujić.

Upitan jesu li samoubojstva povezana sa zloporabom opijata, Olujić je rekao da ni u jednom slučaju nije u pitanju ovisnost o drogama. - Slučaj vojnika koji su bili pozitivni na droge nije povezan s ovim slučajevima, nadodao je.

Govoreći o ranije zabilježenom slučaju zloporabe droge među pripadnicima OSRH, Olujić je kazao kako je stegovni postupak u tijeku i da će se nastaviti provjere.

- Korištenje droga u vojarni je neprihvatljivo za nas. Otkad nije obavezan vojni rok, mi gotovo nemamo korištenje droga u vojarnama, zaključio je Olujić.

Vojna psihologija, bojnica Marcela Kovačić Tomac, naglasila je da svi kandidati za službu u OSRH prolaze psihološko testiranje, dok se s nekima provode i psihologijski intervjui.

- Postoji i psihološka pomoć, posebno za vojnike koji bi mogli biti izloženiji stresu. Imamo i psihološke krizne intervencije, kazala je Kovačić Tomac.

Ministar obrane i djelatnici ministarstva i Hrvatske vojske izrazili su ranije žaljenje zbog nesretnih događaja i uputili sućut obitelji.

Hrvatska vojska je unatrag posljednjih mjesec i pol zabilježila pet samoubojstava svojih pripadnika. Prvi slučaj je zabilježen 8. lipnja kada je na području Zagrebačke županije pronađem mrtav dragovoljni ročni vojnik. Dva dana kasnije, na području Bjelovarsko-bilogorske županije pronađen je još jedan smrtno stradali dragovoljni ročnik.

Treći slučaj je zabilježen na području Varaždinske županije, a četvrti na zagrebačkom području. Peti slučaj je zabilježen u ponedjeljak na području Vukovarsko-srijemske županije gdje je pronađena smrtno stradala vojnikinja.

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar neidemdalje
neidemdalje
16:42 20.07.2021.

kakav je zapovjedni kadar ... stanje je odlično...

Avatar drug Joža
drug Joža
16:33 20.07.2021.

Ukratko, ako nisu drogirani onda se ubijaju ili razmišljaju o samoubojstvu...to je stanje Hrvatske vojske u 2021.?!?

BR
Breoxs
16:05 20.07.2021.

Ovdje govori o 5 samoubojstava, a ne priča o 5 slučajeva pozitivnih na kokain i onim slučajevima kada su počinjena određena kaznena djela ili prekršaji pod utjecajem alkohola. Površna analiza i površna priopćenja, a da zvoni na uzbunu to je svima odavno jasno. Ne možeš očekivati da će psiholog raditi svoj posao kvalitetno ako ga platiš 8.100 kuna sa svim dodacima na plaću. Struku i znanje treba platiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije