Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALEKSANDAR VUČIĆ

'To što ću ja u nekom listu u Hrvatskoj biti kriv jer morate pronaći nekog krivca, samo nastavite'

Čelnici Europske unije okupili su se u nedjelju navečer na neformalnoj radnoj večeri s čelnicima šest zemalja zapadnog Balkana
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
16.02.2020.
u 23:02

Predsjednik Europskog vijeća Michel izjavio je da s čelnicima šest zemalja očekuje "iskrene, otvorene i konstruktivne razgovore o partnerstvu".

Jedan od konkretnijih dogovora sa svibanjskog zagrebačkog summita šefova država i vlada Europske unije i šest zemalja zapadnog Balkana trebao bi biti taj da se premijeri i predsjednici u tom formatu redovito sastaju svake dvije godine. Prije Zagreba i prije no što dvogodišnji mega-summiti postanu praksa, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel sinoć je u Bruxelles pozvao lidere sa zapadnog Balkana na večeru na kojoj su raspravljali o pripremama za zagrebački summit i o situaciji u regiji.

Europsku uniju na toj su radnoj večeri predstavljali još i Andrej Plenković kao premijer države članice koja predsjeda Vijećem EU i organizira neformalni summit Unije i zapadnog Balkana u Zagrebu 6. i 7. svibnja, zatim predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, te visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell. S druge strane bili su premiejr Albanije Edi Rama, predsjednici Crne Gore, Srbije i Kosova Đukanović, Vučić i Thaci, predsjednik Predsjedništva BiH Željko Komšić i ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije.

- Osjetili smo jedan novi entuzijazam, pozicionirali smo temu jugositočne Europe visoko na dnevnom redu institucija EU. Do sada su i Grčka, i Austrija, i Italija pokazale inciijativu da i one organiziraju sastanke na tu temu, što znači da smo mobilziirali države članice na razinu koja dosad nije postojala - rekao je premijer Plenković. Francuski predsjednik Emmanuel Macron tijekom vikenda je dosad najjasnije rekao da je, nakon Komisijine nove metodologije pregovora o proširenju, spreman ukloniti francuski veto na otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. No, iako se sinoćnja večera u Bruxellesu odvijala u pozitivnijem ozračju od onoga na kraju prošle godine, kad se činilo da će Macron na dulji rok blokirati daljnje proširenje EU, situacija u regiji nije dobra.

U Crnoj Gori tjednima traju masovni prosvjedi Srba zbog zakona koji se ne sviđa Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a u BiH lider bosanskih Srba Milorad Dodik otvoreno najavljuje da će “Republika Srpska biti samostalna u desetljećima koja dolaze, a u nekom vremenu će i pronaći način državnog oblika sa Srbijom”, što je jučer izjavio za beogradsku televiziju Prva. Nakon sinoćnjeg sastanka u Bruxellesu Večernjak je razgovarao i s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, koji kaže da se u regiji “još vodi oštar politički duel između politika koje zastupaju europsku budućnosti i politika koje želi zadržati Balkan na izvaneuropskom kolosijeku”. Ova druga politika, koju Đukanović nije imenovao, ali jasna je aluzija na Beograd, želi vratiti Crnu Goru “u status nacionalne srpske države kojom će upravljati SPC, dakle vratiti u model srednjovjekovne države”. 

- Na sastanku sam se vrlo kratko dotakao toga i kazao da je Crna Gora zemlja koja je u stanju sama riješavati probleme u europskom duhu - kaže Đukanović. 

Predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sinoć smo pitali što ima reći na Dodikovu izjavu da će Republika Srpska pronaći način državnog oblika sa Srbijom, i zašto se jasnije ne ogradi od takvih izjava.

- Ja na to kažem da Srbija podržava teritorijalni integritet BiH i integritet RS u okviru BiH. A to što ću ja u nekom listu u Hrvatskoj biti kriv jer morate pronaći nekog krivca, samo nastavite, to meni u Srbiji donosi poene - rekao je Vučić u svom nerazumljivom stilu. 

Komentara 27

GO
goksi
12:12 17.02.2020.

ne znam ko je iskompleksiran...bice ipak da se u lijepoj nasoj kompleksi bolje ocitavaju...

KO
Konstantinos
01:32 17.02.2020.

Vučić ima ozbiljan kompleks spram Hrvatske i gotovo nema dana kada se nekom izjavom on ne “zakači” na Hrvatsku. On očito nemoze podnijeti sto je HR ne samo porazila u vojnom smislu veliko srpsku ideologiju nego je punopravna članica i predsjedavajuća EU, sto je za njega misaona imenica. Ovakvim izjavama on podgrijava anti hrvatsko raspoloženje i stvara dojam kako se on sam “bori” protiv svih! Pa nije uzalud po posljednjim anketama Srbima najomraženiji narod - Hrvatska i Hrvati. Zapitajmo se kako žive nadi Hrvati i pod kojim su stresom u Srbiji. Vučić još dugo neće imati interesa poboljšati odnose sa Hrvatskom jer on se na vlasti održava izmišljajući nove i reaktivirajući stare neprijatelje.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
13:01 17.02.2020.

Ajde bre, Lisičiću, Vučiću ili kako god, nemo da burgišeš. Uvek te ovde lepo opisuju, ko pravog ajduka, koji vole da pogleda naše lepe premierke i precednice. Lep momak, naočit, intelektualno nadmoćan, a ti sada ovako. Kad se sve to složi lepo bratski, a ne pola-pola, vi će srbi konačno da budete pobednici. Jest da će da pobedite u paktu sa fašističkom Evropom i ustašama, ali brate svaka pobeda je slatka. I dasmo vam lepo, onu našu-vašu premierku, da može da spava u internatu s curama tamo kod vas, da ne trpi dok je prepadate vi muškarčine koje bi nešto omastile brk, a ona to ne voli. Ajde ne paranoiši, bit će sve u redu, vole tebe ovde ova dva srbina. Bit će sve lepo, a možda padne i koje kolce sa Bora Čorbom i ponekom nostalgičnom, Ravnogorskom koračnicom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije