Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: Vladavina prava je ključni temelj naših vrijednosti i 'Europe koja štiti'

Govoreći na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu, ocijenio je da zbog međusobnih razlika među članicama nisu posve ispunjena očekivanja građana da se osjećaju sigurno.
16. veljače 2020. u 12:26 13 komentara 340 prikaza
Andrej Plenković na dodjeli stipendija učenicima strukovnih škola
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Europa treba postići novi konsenzus o tome kako zaštititi svoje građane, a temelj tog konsenzusa treba biti vladavina prava, rekao je u nedjelju hrvatski premijer Andrej Plenković.

Andrej Plenković na dodjeli stipendija učenicima strukovnih škola SUTRA U VEČERNJEM Andrej Plenković: Moj program za HDZ

Govoreći na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu, ocijenio je da zbog međusobnih razlika među članicama nisu posve ispunjena očekivanja građana da se osjećaju sigurno.

Premijer predsjedavajuće zemlje EU-a drži da novi konsenzus treba graditi na europskim vrijednostima, prvenstveno vladavini prava.

"Vladavina prava je ključni temelj naših vrijednosti", istaknuo je Plenković. "Demokracija, temeljna prava i vladavina prava se međusobno osnažuju do točke kada jedno bez drugoga ne može postojati", istaknuo je.

U obranu temelja liberalne demokracije u Europi stala je i nova slovačka predsjednica Zuzana Caputova rekavši da "vladavina prava i duh zakona moraju ostati netaknuti".

"Samo tada možemo imati Europu koja potpuno štiti. U biti vladavine prava je poštivanje istine", naglasila je prva žena na čelu te srednjoeuropske države.

Zdravka Bušić Zdravka Bušić: Ne vidim kult ličnosti Andreja Plenkovića. To bi bila uvreda mojoj inteligenciji

Dvoje premijera nije izrijekom spomenulo nijednu zemlju ali članice EU-a Mađarska i Poljska suočene su s kritikama da krše europske vrijednosti i mogle bi ostati bez prava glasa i novca iz europskih fondova.

Vladajuća mađarska stranka Fidesz premijera Viktora Orbana zbog toga je suspendirana u Europskoj pučkoj stranci kojoj pripada Plenkovićev HDZ.

Europa koja štiti bila je tema rasprave u Muenchenu na vodećem svjetskom forumu o međunarodnoj sigurnosnoj politici i jedan je od prioriteta hrvatskog predsjedanja EU-om u prvoj polovini 2020.

Po Plenkovićevim riječima, nove europske smjernice u području slobode, sigurnosti i pravde temeljit će se i na uzajamnom povjerenju, integritetu teritorija te novim tehnologijama i umjetnoj inteligenciji.  

Ta će se načela dalje razvijati u novome paktu o migracijama i azilu koji bi Europska komisija trebala predstaviti na proljeće.

Jadranka Kosor JADRANKA KOSOR: 'Čudi me da govore kako su u Plenkovićevom timu jaki kandidati s kontinuitetom'

"Unatoč međusobnim razlikama, postoji dogovor o ciljevima pakta, prvenstveno o pojednostavljenju sustava azila kako bi se odluke donosile na najučinkovitiji način u interesu svih uključenih osoba", rekao je Plenković.

"Treba nam organiziranije upravljanje migracijama, s nadzorom u realnom vremenu, ranim upozoravanjem i zajedničkim koordiniranim odgovorom", dodao je.

Zagreb će se zalagati i za to da Europska agencija za granice i obalnu stražu pomogne zemljama jugoistočne Europe u zaštiti njihovih granica i zaustavljanju ilegalnih tokova prije nego što dođu na granice Unije.

Kao prijetnje koje zahtjevaju zajednički europski odgovor Plenković je naveo i terorizam, cyber napade, hibridno ratovanje, teroristiki sadržaj na internetu, spolno zlostavljanje djece i zaštitu kritične infrastrukture i javnim mjesta.

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
 • Avatar Syssko
  Syssko:

  VLADAVINA PRAVA i borba protiv korupcije na HDZ-ov način se najviše ogledau BLOKIRAJNJU svakog referenduma, ti TITOISTI zaziru od svake volje naroda a pravo smatraju onime što njima paše i kako oni odluče preko USKOK-a, DORH-a, ustavnog suda, glume pravnu ... prikaži još! državu a glume demorkaciju dok vladaju AUTOKRATSKI! ĆAĆAAAAA, vikne čovjek Plenković i hooop eto MILICIJE sa lisicama, uzvikne student LOPINEEE-HDZ-LOPOVIi hoooopppp eto MILICIJE opet, PLEN-KI-MOON suvereno vlada, to je njegovo poimanje vladavine prava! BORBA PROTIV KORUPCIJE pak na HDZ-ov način se ogleda u zatvaranju malih i srednjih obrta, dućana, kafića zbog par desetaka kuna viška u blagajni ili nekliko desetaka tisuća kuna kazne što znači BANKROT, tako se mafija rješava konkurencije pa braco Brkićev i ostali mogu svoju lovu prljavu plasirat u biznise-dakle RJEŠAVA SE MAFIJA KONKURENCIJE preko poreznih inspektora!

 • juha_paradajzova:

  nikad više lopovluka nego sad pod plenkovićem

 • Deleted user:

  tvoja vladavina prava se najbolje vidi na relaciji agrokor -fortenova i hdz -sdss sa pupavcem na celu ..