Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Izrael izrađuje strategiju pridruživanja Atlantskom savezu

09.02.2007.
u 14:32

Kako bi se obeshrabrilo Iran u razvijanju nuklearnog oružja, izraelska je vlada osnovala komisiju koja bi do kraja veljače trebala izraditi dokument o strategiji pridruživanja Izraela u punopravno članstvo NATO-a.     U jeku nedavne konferencije u Herzliyi pokraj Tel Aviva, na kojoj se raspravljalo o vojnim i političkim problemima Izraela, vijest je komentirao i bivši španjolski premijer Jose Maria Asnar.

– Izrael treba pristupiti NATO-u što je moguće prije – rekao je i objasnio da bi se time u Iranu promijenila percepcija sukoba s Izraelom, jer bi postali svjesni da nemaju posla samo s Izraelom, nego s cijelim NATO-om.

General Charles Guthrie, bivši zapovjednik britanske vojske, bio je manje optimističan.
– Izrael je kao demokratska zemlja prirodan saveznik NATO-a te bi bila velika prednost ako bi mu mogao pristupiti – rekao je, ali i izrazio bojazan da se bez rješenja sukoba između Izraela i Palestinaca to neće tako skoro dogoditi.

Josef Joffe iz njemačkoga tjednika Die Zeit napomenuo je da je Izrael kao vojna sila privlačan NATO-u, ali je i upozorio kako je EU usko gospodarski povezan s  izraelskim susjedima. Također, odluke o vojnoj intervenciji NATO-a donose se konsenzusom, a Izrael ne odaje dojam države koja bi si uskratila apsolutnu suverenost nad svojom vojskom.

– Napokon, koja bi članica NATO-a bila voljna slati svoje vojnike u Izrael? – pitao se Joffe. Riječ je o članku 5. Washingtonskoga ugovora, kojim se članice obvezuju na vojnu pomoć pri agresiji na neku od njih. Na članak su se članice pozvale i poslije terorističkoga napada na New York 2001., a rezultat je bila NATO-ova intervencija u Afganistanu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije