Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rastu vodostaji

U Kosinjskoj dolini kuće pod vodom, Karlovcu ponovno prijeti poplava

Kosinjska dolina
HGSS Stanica Gospić
17.03.2018.
u 14:35

Zbog najavljenog povećanja vodostaja rijeka, Stanice HGSS-a koje djeluju na područjima ugroženim poplavama, u stanju su pripravnosti

Obilna kiša koja na širem području Like pada od petka navečer i topljenje snijega na Velebitu uzrokovali su poplavu i na širem području Kosinjske doline, a pripadnici Stožera Civilne zaštite, Crvenog križa i aktivisti čamcima dovoze agregate i druge potrepštine za stanovništvo. Ugroženo je oko 600 ljudi.  

Održan je danas sastanak Stožera Civilne zaštite općine Perušić, a njegov načelnik Mihael Kurteš, izjavio je da razina vode raste 5 cm na sat, pod vodom je i kameni Kosinjski most. Područje Gronjeg i Donjeg Kosinja su bez struje, 40 pripadnika Civilne zaštite i Crvenog križa  odvoze čamcima agregate za struju i druge potrepštine. Za sada je 20 kuća pod vodom. Iako je stanje teško, u Hrvatskim vodama se nadaju kako se neće ponoviti stanje iz 2010. godine kada je razina vode na tom području dosegla kotu od 910 cm, rekao je Hini Kurteš, koji je ujedno i donačelnik Općine Perušić.

Timovi  Crvenog križa na području Kosinja već danima dežuraju, a danas pomažu obiteljima ugroženih kuća dizati namještaje i u zbrinjavanju stoke, doznaje Hina od ravnatelja gospićkoga Crvernog križa Vlade Brkljačića.

Poplavljeno povručje Kosinja danas su obišli ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, predstavnici Hrvatskih voda iz Rijeke, Otočca i  Gospića.

 Iz Ureda župana ličko-senjskog župana Darka Milinovića priopćeno da će zbog poplave u Kosinju i Kosinjskoj dolini, uzrokovane izlijevanjem rijeke Like iz svojih korita, župan proglasiti stanje elementarne nepogode.

Formalno će se stanje elementarne nepogode, sukladno Zakonu, proglasiti kada se stvore uvjeti za izlazak povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, koje je dužno odmah, a najkasnije 8 dana od proglašenja, obići kućanstva, popisati materijalne štete na infrastrukturi, stambenim i gospodarskim objektima i poljoprivrednim površinama, te podnijeti izvješće o elementarnoj nepogodi Državnom, županijskom povjerenstvu i nadležnom ministarstvu.

Kosinjska dolina
1/36

Za proglašenje elementarne nepogode stekli su se uvjeti, 20-tak kuća je pod vodom, te nekoliko trafostanica i dio niskonaponske mreže, rekao je načelnik Općine Perušić Ivica Turić. S terena je izjavio Hini da ljudima pomaže 150 pripadnika vatrogastva i Civilne zaštite, te djelatnici Općine Perušić.

Od tri zaseoka s 20 kuća dva su naselja od sinoć bez struje. Struja se morala isključiti u Gornjem Kosinju i Kosinjskom Bakovcu jer su poneke žice pod vodom ili pola metra od vode.

Govoreći o tome da je Kosinj često pod poplavom Turić je rekao kako je potrebno formirati ili retenciju ili sagraditi niz godina planiranu hidrocentralu Senj 2, jer sadašnja akumulacija prima 120 milijuna prostornih metara vode, a nova bi planirana akumulacija primila 360 milijuna prostornih metara vode i riješila  Kosinj čestih poplavljivanja.

Nas samo zimska služba i elementarne nepogode koštaju trećinu proračuna i to je neodržovo. Općina Perušić zahtjeva od Hrvatske elektroprivrede da se očituje o namjeri gradnje hidrocentrale, jer je prostornim planom ta gradnja predviđena, dodao je Turić.

Na karlovačkom području vojska pomaže pojačati nasipe

Još se karlovačke rijeke nisu u potpunosti povukle u svoja korita, a Karlovcu prijeti nova izvanredna situacija kada su u pitanju vodostaji Kupe i Korane i to uslijed kiše koja pada u Karlovcu, ali i u Lici i Gorskom kotaru. Podsjetimo, do prije nekoliko dana Korana je bila na 785 cm, a Kupa se zaustavila na 784 cm. S obzirom na to da se ti vodostaju ponovno očekuju, karlovački Stožer za civilnu zaštitu danas je zasjedao i izdao upozorenje građanima.

- Po najavi iz Hrvatski voda, vodostaji Kupe i Korane ponovno će narasti kao za zadnjih vodostaja kada su karlovačka naselja obranjena od poplava samo zahvaljujući box barijerama. Danas i sutra prijete nam isto, ali moguće još i veći vodostaji. Zato su Hrvatske vode pozvale vojsku u pomoć, pa će već danas 50 vojnika ojačavati box barijere i nasipe u Zatoku kod Mostanja i Maloj Švarči. U naselja uz Kupu koja plave poslali smo još vreća s pijeskom, a lokalni DVD-i, ka i svi ostali vatrogasci, u najvišem su stupnju pripravnosti. Tijekom današnje subote očekuje nas prolazak manjeg vodenog vala, no najveći vodeni val očekuje nas u nedjelju prijepodne. Apeliram na građane da i sami naprave sve kako bi dodatno zaštititi svoje objekte i spriječili moguće poplave - kazao je Damir Mandić, karlovački gradonačelnik.

Obje su rijeke u 14 sati bile u redovnim mjerama obrane od poplave na visini od 695 cm Korana i 707 cm Kupa. U zadnjih sat vremena nisu rasle, ali Korana uzvodno raste i po nekoliko cm, dok Kupa za sada raste nešto sporije u svom uzvodnom toku. 

Na zamolbu karlovačkog Stožera civilne zaštite i Hrvatskih voda, danas je na ugroženo područje stiglo 50 vojnika kako bi pomogli pojačati nasipe u karlovačkim naseljima, jer se zbog obilnih kiša ponovno očekuje povećanje vodostaja.

Kosinjska dolina
1/7

Počela sanacija klizišta 

Počela je sanacija klizišta koje se u petak pojavilo na brdu u mjestu Prnjavoru Čuntićkom, na području Petrinje, ugrozivši desetak kuća koje se nalaze u podnožju brda. Riječ je o privremenoj sanaciji dok će ona prava početi tek sa smirivanjem vremenskih neprilika. Na petrinjskom području je i na lokalnoj cesti prema Petkovcu došlo do odrona tla na kolnik te je otežano prometovanje do samog naselja.

Što se vodostaja tiče vodostaj Kupe i njenih pritoka na karlovačkom i sisačkom području ponovo je počeo, zbog oborina, rasti u subotu, te se očekuje daljnji rast do ponedjeljka. Na području Jasenovca vrh vodenog vala Save očekuje se u utorak, a do tada stotinjak vojnika i dalje podiže zečje nasipe na području sela Trebež, gdje je desetak kuća ugroženo zbog svog nižeg položaja u odnosu na rijeku.

HGSS u pripravnosti

- Zbog najavljenog povećanja vodostaja rijeka, Stanice HGSS-a koje djeluju na područjima ugroženim poplavama, u stanju su pripravnosti. Interventni timovi za spašavanje na vodi pomno prate stanje na terenu i spremni su odgovoriti na pozive u najkraćem roku.  Po potrebi će se angažirati i ostale Stanice HGSS-a sa svim  raspoloživim resursima za što efikasnije pružanje pomoći ugroženom stanovništvu - priopćili su iz HGSS-a.

Kažu da je najteže na području HGSS Stanice Novska.

- Već četvrti dan spašavatelji dežuraju 24 sata dnevno, interveniraju po pozivima građana te djeluju kao poptora i produžena ruka ostalih službi u sitacijama kada se do onih potrebitih ne može pristupiti cestom. Čamcima se probija do onih obitelji koje su odsječene u selima prema Dvoru. U Hrvatskoj Kostajnici raspoređena su dva tima sa dva plovila i dva terenska vozila dok je u Jasenovcu jedan interventni tim s plovilom i vozilom - ističu.

Kosinjska dolina
1/18

Iako je na karlovačkom području stanje pod kontrolom, i Stanica Karlovac je u stanju pripravnosti. Na području Stanice Gospić došlo je do izljevanja rijeke Like u Kosinju ali za sada nije bilo potrebe za intervencijom HGSS-a.

Komentara 8

OM
omer
10:53 18.03.2018.

I šta sad kukamo kad su poplave u trećini hrvatske a naši politićari feštaju po Dubrovniku precednca seli svoje urede po cijelom svijetu i hebe im se za njihovu Rvacku

AE
Aedes2017
11:49 17.03.2018.

Kosinjska dolina znači za Gospić 2018 god. isto što i Turanj za Karlovac 1991 god.

RI
rightside
16:01 17.03.2018.

karlovcani,, zovite plenkovica,, od njega svi odlaze i micu se, pa mislim da ce i vodeni val u tom slucaju isto napravit,,)))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije