Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Još se ne zna uzrok

Izdana upozorenja: Ruski plin curi iz plinovoda Sjeverni tok u Baltičko more

FILE PHOTO: Pipes at the landfall facilities of the Nord Stream 1 gas pipeline in Lubmin, Germany
Foto: Hannibal Hanschke/REUTERS
1/3
27.09.2022.
u 10:32

Postoje dva curenja na Sjevernom toku 1 – jedno u švedskoj gospodarskoj zoni i jedno u danskoj gospodarskoj zoni. Vrlo su blizu jedno drugome, rekao je glasnogovornik švedske pomorske uprave (SMA) za Reuters

Švedska pomorska uprava izdala je upozorenje o dva curenja na plinovodu Sjeverni tok 1 u ruskom vlasništvu u švedskim i danskim vodama, nedugo nakon što je otkriveno curenje na obližnjem projektu Sjeverni tok 2.

“Postoje dva curenja na Sjevernom toku 1 – jedno u švedskoj gospodarskoj zoni i jedno u danskoj gospodarskoj zoni. Vrlo su blizu jedno drugome”, rekao je glasnogovornik švedske pomorske uprave (SMA) za Reuters.

Nije odmah bilo jasno što je uzrokovalo curenje. "Motrimo dodatno kako bismo osigurali da nijedan brod ne priđe preblizu mjestu", rekao je drugi glasnogovornik SMA-a, piše Guardian.

U ponedjeljak su danske vlasti zatražile od brodova da se klone radijusa od pet nautičkih milja jugoistočno od Bornholma nakon što je istjecanje plina iz nepostojećeg plinovoda Sjeverni tok 2 iscurilo u Baltičko more. Kasnije istog dana, operater plinovoda Sjeverni tok 1, koji je radio smanjenim kapacitetom od sredine lipnja prije potpunog zatvaranja u kolovozu, također je otkrio pad tlaka na obje linije plinovoda Sjeverni tok 1.

Dansko ministarstvo energetike izjavilo je da "nema sigurnosnih rizika povezanih s curenjem izvan zone zabrane". Ne očekuje se da će incident imati posljedice za sigurnost danske opskrbe plinom.

Komentara 2

Avatar nekakav
nekakav
14:13 27.09.2022.

svima je jasno da se radi o diverziji, kojom će se na kraju zime onemogućiti rusima da prodaju plin nijemcima. iza toga stoje poljaci i ukrajinci. male podmornice to odrade u pol sata. ako je cjevovod malo jače oštećen, bit će veselo ga jednog dana očistiti. tlak mu je pao na 7 bara... to je taman na granici da se dogodi nešto jako loše. tko ono sad najviše zarađuje na plinu? ajmo pogađati.. ameirka? bingo! samo, šmrc, ne može količinama zamijeniti ruse. još jednom, tko zarađuje na ovoj krizi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije