Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sabor

Vukšić, Linić i Hodžić osnovali Klub zastupnika u kojem ne žele Marinu Lovrić Merzel

Linić Vukšić i Hodžić osnovali klub zastupnika
Foto: Pixsell
18.09.2014.
u 09:49

Zajedničkim dogovorom odlučili su da će predsjednik kluba biti Branko Vukšić

Saborski zastupnici nezavisni Slavko Linić i Branko Vukšić te zastupnik Bošnjačke demokratske stranke Nedžad Hodžić osnovali su novi zastupnički klub. O tome su izvijestili predsjednika Sabora Josipa Leku, a zajedničkim dogovorom odlučili su da će predsjednik kluba biti Branko Vukšić.

Nakon što je suspendiran u Hrvatskim laburistima, Branko Vukšić u srijedu je zatražio ispisnicu iz stranke te danas kao nezavisni zastupnik osnovao saborski Klub zastupnika. Da bi osnovao Klub trebala su mu još najmanje dva zastupnika, pa se za pomoć obratio nezavisnom Slavku Liniću te zastupniku Bošnjačke demokratske stranke Hrvatske Nedžadu Hodžiću. 

Nedavno na konferenciji za novinare kada je Vukšić govorio o razlozima zašto je nezadovoljan vodstvom u Laburistima, kao primjer je izdvojio i negodovanje jer tadašnji predsjednik stranke Dragutin Lesar nije pristao na njegov prijedlog da se, prosvjedujući protiv prodaje Croatia osiguranja, laburisti uhvate za ruke oko zgrade te kompanije. Odluku o prodaji donio je njegov novi kolega u Klubu, bivši SDP-ov ministar financija Slavko Linić, ali čini se da ih te razlike ne smetaju.

– Činjenica je da je Linić bio za privatizaciju Croatia osiguranja i monetizaciju autocesta. On je i dalje "za", a ja sam i dalje apsolutno" protiv". Mi ćemo dokazati da se može biti u istom klubu i različito misliti, oboje smo negdje svjetonazorski ljevičari, kao što je i gospodin Hodžić, i mislim da ćemo nekada podijeliti po pola vrijeme za govor uime kluba i govoriti različito. Dokazat ćemo da je to način kako bi trebalo u Saboru raditi, kao što sam tražio da se tako radi i u Laburistima – tvrdi Vukšić te dodaje da se vrlo brzo složio s novim kolegama s kojima je do dogovora došlo nakon dva kratka sastanka.

– Imat ćemo još izrazitiju oštricu u Saboru, nastavit ću dalje kao što sam radio i do sada. Prvi su potezi kluba raspravljati o svemu, biti glasan i predstaviti nekoliko zakonskih prijedloga koje sam radio za laburiste. Jedna od važnih stvari jest prijedlog kako osoviti na noge javna poduzeća i reforma lokalne samouprave. To sam radio preko ljeta i to ću pretočiti ili u zakon ili u saborsku inicijativu, vidjet ćemo, treba mi još 15-ak dana da to dovršim – objasnio je Vukšić kako planira riješiti dvije velike rane koje se ne rješavaju u državi već 20 godina. Pokušat će, dodaje, naći rješenje i za državnu upravu.

Pridružit će im se u Klubu neki koji će poslije doći u Sabor, kaže, a ne zna hoće li mu se priključiti još netko od laburista.

– Gospođa Marina Lovrić Merzel neće biti dio našeg kluba. Neće s nama biti nitko protiv koga je podnesena kaznena prijava, nitko nije ni spomenuo njeno ime jer ne postoji ta mogućnost – zaključio je Branko Vukšić dodavši kako sljedeći tjedan planira predati i inicijativu da osobe pod teškim optužbama ne mogu biti zastupnici kad se takvi ne mogu ni zaposliti u državnim službama.   

Podsjećamo, Branka Vukšića iz Hrvatskih laburista suspendirala je potpredsjednica s ovlastima predsjednika stranke Nensi Tirelli jer je "svojim je javnim istupima i izjavama u medijima nanio štetu ugledu stranke i omalovažavao ostale članove stranke. Njegove izjave prenio je velik broj medija pa je šteta za ugled stranke tim veća", stoji u službenom obrazloženju suspenzije još od početka rujna.

Slavko Linić tijesno je izbačen iz SDP-a početkom lipnja sa samo tri glasa razlike, nakon glasovanja Glavnog odbora stranke kada je 50 članova bilo za, a 47 protiv njegova izbacivanja iz SDP-a. Uzrok izbacivanju bila je tinjajuća napetost između premijera Milanovića i Slavka Linića koja je izbila početkom godine oko sukoba interesa Linićeva pomoćnika Branka Šegona, a nastavila se ostavkom ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec. Sukob je kulminaciju doživio Milanovićevom odlukom o smjeni Linića, a glasovanje je uslijedilo nakon toga. 

Nedžad Hodžić najmanje je poznati saborski zastupnik kluba – rođen je 24. srpnja 1958. u mjestu Glinje (Ugljevik, Bosna i Hercegovina). Završio je Elektrotehnički fakultet u Tuzli, BiH (VSS – diplomirani inženjer elektrotehnike). Zastupa albansku, bošnjačku, crnogorsku, makedonsku i slovensku manjinu, a izabran je kao kandidat Bošnjačke demokratske stranke Hrvatske.

>> Branko Vukšić suspendiran iz Hrvatskih laburista

>> Odbor za nacionalnu sigurnost završio nadzor policije i PNUSKOK-a zbog Linića

>> 'Srebrenička tragedija bila je točka na i ratnih razaranja na ovim prostorima'

Komentara 17

ĆA
ćaćaća
11:22 18.09.2014.

zašto kum linić ne želi kumu marinu..strah ga da i ona njega ne cinka za marifetluke?

19
1995josip
11:00 18.09.2014.

Moraju napraviti mjesta za Linićevu kumu ,ona im bude davala instrukcije kako ispuniti vrijeme na podužem odmoru u Remetincu ! Ako prime i gazimira , on im može govoriti o lijepom ponašanju u prometu .

NO
novalastavica
11:11 18.09.2014.

Uzalud dokazi i zvizdaci. U hrvatskom komunjarstanu dokazi za dorh nista ne znace . Mafijas Linic je jos na slobodi kao i desetine drugih nedodirljivih drugova. Uzalud Vesna B. Kaze ili mene u zatvor ili Linica. Uzalud joj dokazi u novoj pravednosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije